Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά 22 Οκτωβρίου 2019

 

Αγαπητέ Γιάννη,

Το κράτος b, όπως το λες -εγώ το ονομάζω Μπ.- κατάφερε να αυτοεξευτελιστεί και πάλι ακόμα κι αν πάρουμε μόνο την υπόθεση Joker. Μια κινηματογραφική ταινία που ανάμεσα στα άλλα χαρίσματά της έδειξε εναργώς ότι η πολιτική τάξη της Ελλάδας παραμένει περιορισμένης ευθύνης και πλήρους σαχλαμάρας.

 

JOKER1

Μέσα σε 24 ώρες από την αστυνομική επέμβαση είχαμε Γιάννη μου: η υπουργός ΥΠΠΟ σε δημόσιες δηλώσεις της δείχνει άγνοια νόμου. Κατόπιν “καρφώνει” ιδιωτική εταιρεία και απαξιώνει τους υπαλλήλους του υπουργείου της. Από τα γεγονότα επιβεβαιώνεται ότι οι αιθουσάρχες παραχωρούν εισιτήριο σε οποιονδήποτε έχει να πληρώσει χωρίς να κάνουν τους υποχρεωτικούς από τον νόμο ελέγχους. Εχουμε γονείς που επιτρέπουν στα 11χρονα ή 12χρονα παιδιά τους να πηγαίνουν όπου θέλουν και άλλους που συνοδεύουν τα παιδιά τους στην ταινία – οι ίδιοι οι τελευταίοι απεχθάνονται συνήθως τον προσηλυτισμό αλλά των άλλων.

JOKER2

Στο καπάκι βγαίνει ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, που δεν είχε διαβάσει και το Μνημόνιο αν θυμάσαι γιατί προφανώς δεν τον αφορούσε, και με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα δηλώνει ότι θα παραβιάσει τον υφιστάμενο νόμο – ο υπουργός. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη και μη χώρα του κόσμου θα είχε ζητηθεί η παραίτησή του  εκτός από την Ελλάδα της κανονικότητας. Ομως εδώ ο κ. Χρυσοχοΐδης μας δείχνει κατάμουτρα τη βαθιά παρακμή μιας πολιτείας και κατάμουτρα μας λέει ότι προτιμάει να έχει καλό προφίλ στο fb παρά να τηρεί τους νόμους.

ΘΗΒΑ

Μια ανάρτηση Χρυσοχοΐδη  που θα είχε ενδιαφέρον είναι “το απόγευμα θα πάω με τον 15χρονο γιο μου στον καταυλισμό των Ρομά στη γέφυρα της Θήβας”, όμως δεν θα τη  κάνει ποτέ. Δεν έχει ανάγκη άλλωστε, αφού το θέμα το έχει λύσει η περιφέρεια Βοιωτίας με τους φράχτες. Βέβαια γίνονται κάποιες ψιλοεπιθέσεις, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο – πιστεύω ότι σε μερικές μέρες θα έχουμε φωτογραφίες της Παπαθωμά από νέα γκαλά.

ΚΡΑΤΟΣ b

Να φανταστείς ότι στην υπόθεση Joker ενεπλάκησαν υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και που η δικαιολογία χρησιμοποίησής τους από τον Μητσοτάκη ήταν ότι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί. Αν αυτοί είναι οι καλοί του, φαντάσου τι είναι οι υπόλοιποι, Γιάννη μου. Περιμένεις εσύ να μας σώσουν αυτοί, Γιάννη μου; Σοβαροί να είμαστε, Γιάννη μου.

JOKER3

Επί της ουσίας και της ταινίας Joker θα αποτολμήσω να γράψω μερικά, αν και ίσως τα λόγια είναι περιττά μετά την εμπεριστατωμένη κριτική του Αλέξη του Τσίπρα στο fb. Ενα τόσο ανατρεπτικό καλλιτεχνικό φαινόμενο διακρίνεται ασφαλώς για την εννοιολογική πολυπλοκότητά του, αλλά υπάρχουν και σημεία στα οποία οι απόψεις συγκλίνουν. Οπως στην περίπτωση του Χοακίν Φοίνιξ, που τον είχα προσέξει στον Μονομάχο. Και ο οποίος, αν δεν του δώσουν έστω αυτό το υποβαθμισμένο Οσκαρ, νομίζω ότι δικαιούται να πάει στην απονομή ντυμένος Joker…

JOKER4

H ταινία είναι εξαιρετική, δυνατή, ένα αποτέλεσμα συνεργασίας μεγάλων μυαλών. Από εκείνες που μία στα είκοσι χρόνια παράγονται  στο Χόλιγουντ. Για το παρασκήνιό της και για τις σκοτεινές επιδιώξεις των παραγωγών θα σου τα πω κατ’ ιδίαν. Από εκείνα που φαίνονται το μήνυμα είναι πως το 2020 δεν χρειάζεται να έχεις πίσω σου κάποια ιδεολογία ή κάποια οργάνωση για να είσαι αντισυστημικός. Τα σπας όλα γιατί είσαι θυμωμένος, μπερδεμένος και κυρίως άπελπις. Οι αιτίες αυτής της τάσης, που όπως η ταινία προβλέπει θα ενταθεί στο προσεχές μέλλον, είναι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, οικονομικό αλλά και ηθικό σύστημα που προϋποθέτει για να επικρατήσει την αποκοπή του δυτικού ανθρώπου από τις παραδοσιακές του αξίες.  Αυτό σερβίρεται στο πόπολο με τη μορφή ιδεολογημάτων που ασφαλώς δεν είναι ούτε αθώα ούτε ανθρωπιστικά, αλλά αντίθετα έχουν ακριβές και μετρήσιμο σε δισεκατομμύρια δολάρια όφελος για τους πάνω και κάποια ψίχουλα για τους χυδαίους προπαγανδιστές και μπράβους της νέας τάξης.

JOKER5

Διότι ο ύστερος, παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός δεν είναι ούτε ελεύθερος ούτε άγριος ούτε αρρύθμιστος. Ισα ίσα είναι πολύ καλά ρυθμισμένος από αόρατα χέρια που δεν έχουν σχέση με την ελεύθερη αγορά και που στέλνουν όλο το χρήμα σε συγκεκριμένες τσέπες. Οι φαλκιδευμένοι κανόνες περισσότερο παρά η φύση του καπιταλιστικού φαινομένου είναι που παράγουν το μηδενισμό στις χαμηλές τάξεις και την εξαχρείωση στις υψηλές -με τα γνωστά εκλεκτά μέλη, όπως ο μακαρίτης ο Τζέφρι Επστάιν and friends. Aυτό το τελευταίο, Γιάννη μου, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι στον καπιταλισμό τις τάσεις και στις στάσεις τις διαμορφώνουν εκείνοι που έχουν τα φράγκα. Οσο πιο σάπια είναι η ιθύνουσα τάξη, τόσο πιο σαθρές είναι αντίστοιχα οι χαμηλότερες τάξεις -που επειδή είναι μεγάλες και χωρίς καβάτζες εμφανίζουν τη σήψη που οι μεγαλόσχημοι κρύβουν.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Είναι αλήθεια, Γιάννη μου, ότι με πήραν τηλέφωνο από το πρωθυπουργικό γραφείο και με ρώτησαν:
-Το ξέρετε ότι το 2020 συμπληρώνονται 2020 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού;
-Ομολογώ πως δεν το είχα συνδυάσει, τους λέω.
-Σκεφτόμαστε, ξέρετε, να ορίσουμε μια επιτροπή για τον εορτασμό των 2020 χρόνων από τη γέννηση του Κυρίου. Ενδιαφέρεστε;
-Εδώ δεν βάλατε τον Ντασιώτη στην επιτροπή για τα 2.500 χρόνια της μάχης των Θερμοπυλών, τους έκλεισα αγριεμένος το τηλέφωνο.
Φυσικά ο αποκλεισμός του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων αποτελεί ανιστόρητη (ή ιστορική) γκάφα ολκής, αλλά δεν περιμένω τίποτα καλύτερο. Το μεγάλο όμως ερώτημα, φίλε μου, είναι τούτο: τι άλλο θα σκεφτούν οι πολιτικάντηδες για προβολή και έξοδα, που είμαι σίγουρος ότι οι χίλιοι πεσόντες εκεί στα στενά δεν θα τα ενέκριναν προτιμώντας να αγοράσουν κάνα όπλο για να ισχυροποιηθούν έναντι των προφανών πια κινδύνων.

ΠΟΛΕΜΟΣ

Δεν θα δεχτώ τα συγχαρητήριά σου, φίλε μου, για την πρόβλεψη της εμπλοκής της Τουρκίας και του γενικευμένου πολέμου στη Συρία. Απλή πολιτική ανάλυση λέγεται. Χωρίς παρωπίδες, payrolls και ιδιοτέλεια. Αλλωστε, δυο σχόλια μεταξύ φίλων αξίζουν πολλές φορές περισσότερο από δυο βιβλία που γράφονται κατά παραγγελία.

ΚΡΑΝΗ

Βλέπω πολλούς “αντιστασιακούς” δικυκλιστές να φοράνε επιτέλους κράνος και δεν έχω παρά να δώσω συγχαρητήρια στην Τροχαία Λιβαδειάς που μεριμνά να μη λείψει κανένας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Θα δυσκολευτούν να βγάλουν τη χρονιά τα Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας που πήραν αντίστοιχα 30.000 και 50.000 για την κάλυψη των εξόδων τους. Είχαν ζητήσει της Λιβαδειάς 270.000 και της Θήβας 490.000. Οι τόσο μεγάλες περικοπές απαιτούν πειστική αιτιολόγηση.

ΔΗΜΟΣ

Είδα, Γιάννη μου, τον δήμαρχο. Οχι όμως για δημόσια υπόθεση. Δεν μπορώ βέβαια να μη σημειώσω ότι μου έκανε καλή εντύπωση ο περιορισμός του χώρου του γραφείου του προς όφελος του χώρου αναμονής των πολιτών.

Ταύτα και μένω.

Δ.Λ.

 

 

 

4 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά47

  1. Ο/Η Καρινα Βερδη λέει:

    Πολυ ωραία η ανάλυσή σας.Η προσωπική μου αίσθηση για την ταινια είναι ότι πρόκειται για μια βαθιά πολιτική και εξαιρετική καλλιτεχνική δουλειά. Παρακολουθώντας την σε κινηματογράφο της Λιβαδειάς και πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα, αισθάνθηκα άβολα με τους 12χρονους πιτσιρικάδες που βρίσκονταν στην αίθουσα και έκανα την αυθόρμητη σκέψη, μην ξέροντας τον ηλικιακό της περιορισμό, ότι αυτή η ταινία μπορεί να κάνει πραγματικά κακό στα παιδιά, διότι πραγματευομενη θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε καθολική δαιμονοποίηση αφενός και αφετέρου ο εξεγερσιακος της χαρακτήρας, χωρίς την βαθύτερη εννοιολογική αιτίαση, μπορεί πάλι να παρερμηνευτει.
    Σκέφτηκα μάλιστα, ότι τα παιδιά και ενδεχομένως οι γονείς παραπλανηθηκαν απο τον τίτλο, νομίζοντας ότι είναι μια ταινία ηρωοποιησης, όπως ο Μπατμαν. Πολύ καλώς λοιπόν έχει ηλικιακό περιορισμό και ο Χρυσοχοΐδης προφανώς δεν έχει δει την ταινία και δεν ξέρει τι του γίνεται! Το θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που δεν διαβάζουν τα μνημόνια δεν πάνε να κρυφτούν σε καμία σπηλιά αλλά συνεχίζουν να εκφέρουν γνώμη!

    1. Καρίνα σ’ ευχαριστώ. Δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα στα γέρικα σκυλιά λένε οι Αμερικάνοι. Μην περιμένεις από αυτούς που μας οδήγησαν στην καταστροφή κάτι καλό. Δεν θέλουν και δεν μπορούν.

  2. Ο/Η Θανάσης Φροντιστής λέει:

    Επειδή, “ουκ εν τω πολλώ το ευ” οι συνοπτικές παρατηρήσεις σου πάνω σε καίρια πολιτικά ζητήματα,ισοδυναμούν με βαθυστόχαστες αναλύσεις. Σπάνε κόκαλα! Ίσως αναφερθώ σε κάποια σημεία τους σε κάποιο άρθρο μου, το οποίο, αν δημοσιευτεί, θα σου στείλω. Καλή συνέχεια

    1. Χαίρομαι Θανάση που έχω τόσο υψηλής ευφυίας αναγνώστες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο