Τελευταία Νέα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, χθες Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, η παρουσίαση του λευκώματος του Λουκά Γερούλια με τίτλο «Ξένοι περιηγητές στην προεπαναστατική και μεταεπαναστατική Λιβαδειά», έκδοσης του Δήμου Λεβαδέων, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Δημήτρης Λάμπρου, κύριος ομιλητής ήταν ο Αντώνης Κόντος, συγγραφέας – ερευνητής της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, οι οποίοι με εύστοχες αναφορές και επισημάνσεις εισήγαγαν το κοινό στο έργο των ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν τη Λιβαδειά πριν και μετά την επανάσταση.

Στη συνέχεια ο κ. Γερούλιας παρουσίασε μέρος από τις γκραβούρες που συμπεριλαμβάνονται στο λεύκωμα, στις οποίες αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης με εκπληκτικές λεπτομέρειες, καθώς και ο καθημερινός βίος των κατοίκων εκείνης της εποχής. Η περιγραφή των εικόνων από τον συγγραφέα αποκάλυψε σημεία και κτίρια της πόλης μαγεύοντας τους παρευρισκόμενους.  

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Γερούλιας υπέγραψε και διένειμε σε όλους τους παρευρισκόμενους το λεύκωμα. 

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας σημείωσε ότι η έκδοση του λευκώματος από τον Δήμο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, εξήρε τη σημαντική εργασία του Λουκά Γερούλια σημειώνοντας ότι μετά από επίπονες προσπάθειες που κατέβαλλε κατάφερε να συγκεντρώσει γκραβούρες και αναφορές ξένων περιηγητών (από σημαντικά μουσεία του εξωτερικού, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου κ.ά.) που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην πόλη μας, αλλά και στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους προσπάθειες για τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας του τόπου μας αποτελούν πολιτιστική παρακαταθήκη και είναι υποχρέωση του Δήμου να τις στηρίζει και να τις αναδεικνύει.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο