Τελευταία Νέα

Τις προτάσεις του για τη διάσωση του πολιτισμού και της τέχνης στον Δήμο Θηβαίων, μετά τις αλλαγές που επέφερε η επέλαση του κορωνοϊού, διατυπώνει ο Ηλίας Τραμπάκουλος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου.

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα προκάλεσε πολλές οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των πολιτών. Αυτές αναμένεται, δυστυχώς, να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν καταστροφικές για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

 Στο εύθραυστο τοπίο του πολιτισμού και της τέχνης οι επιπτώσεις των απανωτών κρίσεων θα είναι, δυστυχώς, μεγάλες. Μετά τις ακυρώσεις στις ανοιξιάτικες εκδηλώσεις έρχεται η καλοκαιρινή «χειμερία νάρκη». Λίγες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μειωμένος ο κόσμος σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, μηδενικές εκθέσεις εικαστικών, τεχνικοί  και επιχειρηματίες του χώρου σε απόγνωση.

Μετά από πολλές πιέσεις η αρμόδια υπουργός αναγκάστηκε να εξαγγείλει κάποια πρώτα και αποσπασματικά μέτρα. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι  μόνο η οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών που έχασαν τη δουλειά τους αλλά και η στήριξή τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να δημιουργούν και να μας συγκινούν.

Ενδεικτικά, καταθέτω κάποιες προτάσεις στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου μας και των ανθρώπων που ασχολούνται – επαγγελματικά και ερασιτεχνικά- με τον πολιτισμό:

  • Να ζητηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον ΕΟΤ κ.λπ. Να αναζητηθούν συνεργασίες με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, αλλά και χορηγοί στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα όρια του δήμου.
  • Στήριξη των καλλιτεχνών που εργάζονται στο Δημοτικό Ωδείο. Ακόμη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών του Ωδείου θα βοηθούσε και τους μαθητές και τους καθηγητές και τα οικονομικά της ΔΗΚΕΘ.
  • Ενίσχυση των ενεργών πολιτιστικών συλλόγων με επιχορήγηση όπως έκανε παλιά και ο Δήμος Θηβαίων και εξακολουθούν να το κάνουν ακόμη και σήμερα πολλοί δήμοι της χώρας. Μειώθηκαν ή μηδενίστηκαν οι συνδρομές των μελών και δεν υπάρχουν πλέον χορηγίες και ενισχύσεις από επιχειρήσεις.

* Σύμφωνα με τον νόμο ο κάθε δήμος μπορεί να επιχορηγεί αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους σε ύψος έως και 1,5% των τακτικών εσόδων του αν υπάρχει ανάλογη εγγραφή στον προϋπολογισμό του.

  • Κάλεσμα σε καλλιτέχνες που ζουν στην περιοχή μας να καταθέσουν προτάσεις μικρής κλίμακας σε όλο το φάσμα των τεχνών: μουσική, θέατρο, εικαστικά, χορό κ.λπ. Το κόστος αυτών των εκδηλώσεων να αναλάβει ο δήμος.
  • Καλλιτέχνες και διάφορα σχήματα που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγών με συλλόγους της περιοχής μας να κληθούν να συμμετάσχουν με τις παραγωγές τους.
  • Επειδή φέτος, πιθανότατα, δεν θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και μεγάλες θεατρικές περιοδείες λόγω απαγορευτικού κόστους είναι ευκαιρία να αναβιώσει ένα φεστιβάλ ερασιτεχνικής δημιουργίας που θα διακτινιστεί σε κάθε γωνιά του Δήμου Θηβαίων.

 

Προφανώς, όλα αυτά μπορούν να γίνουν και στα πλαίσια των «Πινδαρείων» αλλά και των μικρότερων φεστιβάλ που διοργανώνουν τοπικές κοινότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ. Μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από τα «ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ» να κατευθυνθούν σε τοπικές δράσεις.

 

  • Οι ηχητικές καλύψεις και οι φωτισμοί να δοθούν, με αμοιβή, σε ντόπιους τεχνικούς και να μοιραστούν δίκαια, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν το επάγγελμά τους και να αποσβέσουν μέρος των επενδύσεων που πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν σε μηχανολογικό εξοπλισμό.
  • Οι εκδηλώσεις να είναι προσαρμοσμένες για εξωτερικούς χώρους (πάρκα, πλατείες, χωριά, αυλές σχολείων) και να πραγματοποιηθούν 2 ή περισσότερες φορές με τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των θεατών.
  • Μπορούν και πρέπει να οργανωθούν -παράλληλα- δράσεις και πρωτοβουλίες που να αφορούν το περιβάλλον. Άλλωστε, η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολιτισμός.

 

Σε όλες αυτές τις δράσεις θα λάβουν μέρος  και οι καλλιτεχνικές ομάδες του Δημοτικού Ωδείου, των ΚΑΠΗ, της Φιλαρμονικής, των  χορωδιών κ.λπ.

 

Αυτό το μικρό σε κόστος αλλά μεγάλης διάρκειας φεστιβάλ  θα τονώσει την τοπική αγορά, την αυτοπεποίθηση των Θηβαίων – που σε μεγάλο ποσοστό δεν θα πάνε καλοκαιρινές διακοπές- αλλά και θα αναδείξει το ντόπιο πολιτιστικό δυναμικό.

Αυτές και άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν από άτομα, συλλόγους και φορείς μπορούν να συντονιστούν από τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας (ΔΟΘ). Δηλώνουμε  παρόντες  και είμαστε στη διάθεση της Δήμου και των οργανισμών του να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας και να στηρίξουμε έμπρακτα τις σχετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Δήμος Θηβαίων”.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο