Τελευταία Νέα

   Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά, 23 Σεπτεμβρίου 2019
 Αγαπητέ Γιάννη,
δεν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι θα εμπλακεί και η Βοιωτία στην υπόθεση με τις μετονομασίες. Σου λέω θετικά ότι δεν θα μετονομαστεί η Λίμνη Υλίκη σε Λίμνη “Μπάμπη Παπαδημητρίου” για να διασκεδαστεί κάπως το επικοινωνιακό κάζο της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων. Ομως το θέμα με την ονοματοδοσία των οδών, των σταθμών και των δημόσιων χώρων γενικότερα δεν είναι καθόλου απλό κι ας έπεσε από τα σύννεφα ο Κώστας ο Μπακογιάννης με την πρόταση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Θα πάρω το παράδειγμα της Λιβαδειάς, Γιάννη μου. Οι παλαιοί και σοφοί όπως αποδεικνύεται ονοματοδότες είχαν ορίσει την πόλη μέσα στον χώρο “βαφτίζοντας” τις κεντρικές οδούς εισόδου/εξόδου με το όνομα της κατεύθυνσης. Κι ένα μικρό παιδί, όπως εμείς τότε, αντιλαμβανόταν σε τι εξυπηρετούσε η απλή αυτή διευθέτηση. Ετσι είχαμε τις μεγάλες και πολύβουες οδούς Αθηνών (στον δρόμο με κατεύθυνση την πρωτεύουσα), Θεσσαλονίκης και Δελφών με τις αντίστοιχες μακρινές απολήξεις. Είχες έτσι έναν προσανατολισμό, ένα στίγμα,  μια αιτία ύπαρξης που λέει ο λόγος.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ2
Ομως οι παλιοί σοφοί άρχοντες δεν είχαν υπολογίσει την βαθιά ανοησία και ψηφοθηρική απληστία των μεταπολιτευτικών ολετήρων. Από τους τρεις κεντρικούς δρόμους στη Λιβαδειά ένας θεός -ίσως ο Απόλλων- έχει διασώσει τη Δελφών, αλλά η Αθηνών και η Θεσσαλονίκης έπεσαν θύμα της άγνοιας και όσων απορρέουν από αυτή. Φυσικά ο λαός λέει ακόμα οδός Αθηνών -όπως ποτέ ο λαός δεν είπε Βενιζέλου την οδό Πανεπιστημίου.
ΑΘΗΝΩΝ
Η οδός Αθηνών, που θα σημειώσω εδώ, φίλε, ότι μέχρι το 1962 ήταν τμήμα της κεντρικής οδικής αρτηρίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, η εθνική οδός ασούμε, μετονομάστηκε σε Δημητρίου Παπασπύρου. Καλός, ίσως χρυσός ο Μήτσος, αλλά δεν θα μπορούσε το όνομά του να μπει σε κάποια άλλη οδό; Μετά η οδός Θεσσαλονίκης -ο δρόμος που έβγαζε στη θάλασσα της εφηβείας μας- μετονομάστηκε σε Δημάρχου Περγαντά. Αξιόλογος πες κι ο Γιάννης ο Περγαντάς, αλλά υπάρχουν πολλοί δρόμοι που θα μπορούσαν να βαφτιστούν για να τιμηθεί η όποια προσφορά του στην πόλη.
ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Οπως βλέπεις, δεν μπαίνω στη λογική ποιος δήμαρχος έκανε ποια αλλαγή. Γιατί εκείνο που θέλω, Γιάννη μου, είναι να στηλιτεύσω τη νοοτροπία, την απληστία, την ανοησία και την ψηφοθηρία. Εχοντας πει όλα αυτά δεν μπορώ να παραλείψω και τούτα: Η αρχή (ή η δεύτερη) νομίζω των μετονομασιών έγινε με την επίσης κεντρική οδό της Λιβαδειάς, την Πεσόντων Μαχητών. Ο τότε δήμαρχος σκέφτηκε ίσως ότι πεσόντες είναι αυτοί άρα τους είναι τεχνικώς αδύνατο να ψηφίσουν. Ενώ ο δήμαρχος Ανδρεαδάκης είχε μια άλφα εκλογική πελατεία αφήσει κληρονομιά. Ούτε αυτή η αλλαγή έχει καθιερωθεί στο στόμα του κόσμου – νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία για τον Γιάννη Ταγκαλέγκα να επαναφέρει το παλαιό όνομα. Οσες υπηρεσίες κι αν προσέφερε ο Ανδρεαδάκης είναι σίγουρα λιγότερες από τους Πεσόντες Μαχητές.
ΟΔΟΣ
Επίσης είναι αδιανόητο να μην υπάρχει στη Λιβαδειά οδός Θεμιστοκλή Κονίτσα. Αρχίζω να πιστεύω ότι ο Κονίτσας χαλάει την πιάτσα των μεταπολιτευτικών, γιατί υπήρξε έντιμος και αφιλοχρήματος.
ΕΚΘΕΣΗ
Δεν ξεκίνησε καλά ο Σπανός στη Βοιωτία. Οι δε τοπικοί παράγοντες  συνεχίζουν να ποιούνται την νήσσαν. Φυσικά τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν ξεχνιέται.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Συνεχίζεται η σταδιακή αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο. Αυτές τις μέρες μπήκε σε λειτουργία το καινούριο πλυντήριο αξίας 45.000 ευρώ. Το νέο απόκτημα έρχεται να συμπληρώσει τις άλλες σημαντικές παραλαβές του 2019, δηλαδή τη διαγνωστική μονάδα οστικής πυκνότητας, τον νοσοκομειακό κλίβανο ατμού και τους δύο φορητούς υπερηχοτομογράφους. Εντός των ημερών παραλαμβάνεται καινούριο ελαιόθερμο, ενώ θα προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός για την ηλεκτρική ατμογεννήτρια.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αυτή ήταν η νέα μεταναστευτική πολιτική που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση; Η ίδρυση νέων hot spots στην ίδια θέση με τα προηγούμενα; Η απογοήτευση είναι μεγάλη, μάι φρεντ. Και γενικευμένη.
ΝΕΟΙ
Μου λες, αγαπημένε μου φίλε, ότι σε ορισμένα ατυχή περιστατικά χρησιμοποιώ όρους όπως 35χρονος νεαρός ή 33χρονη νέα και διαμαρτύρεσαι γιατί στη (βαρβαρική μην το λησμονούμε) Δύση η νεότητα λήγει στα 25. Ομως εδώ το έχουμε αλλιώς, Γιάννη μου. Εξηγούμαι αμέσως: Να, βλέπω στο δελτίο Τύπου της ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας ότι συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος θα γίνει μεταξύ 4-6 Οκτωβρίου. Και αναλογίζομαι ότι αφού ο πρόεδρος της νεολαίας της ΝΔ ο Κώστας ο Δέρβος είναι 36 κοντά, δεν δικαιούμαστε κι εμείς να λέμε  ότι μόλις έχουμε περάσει την πρώτη νιότη;
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Κι όλα αυτά ενώ όντως τα φάγαμε τα νιάτα μας στα φεστιβάλ των πολιτικών νεολαιών, όπως όλοι της γενιάς μας φίλε-τι να κάναμε; Χθες σε πληροφορώ ότι τέλειωσε το 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητής. Και θυμήθηκα ένα καλό πολιτικό ανέκδοτο που λέγαμε τότε και πήγαινε κάπως έτσι:
Μεγάλος διαγωνισμός στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Πρώτο Βραβείο 1 εβδομάδα στη Μόσχα. Δεύτερο Βραβείο 2 εβδομάδες στη Μόσχα.
ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ
Αυτός ο Τόμας Κουκ που χρεοκόπησε τι τον έχει τον Χρήστο τον Κουκ, τον πρώην αντιδήμαρχο Λεβαδέων; Για ψάξε εκεί στην Αγγλετέρα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσαν.

Τ’ αλφαβητάρι των άστρων που συλλαβίζεις

όπως το φέρει ο κόπος της τελειωμένης μέρας

και βγάζεις άλλα νοήματα κι άλλες ελπίδες,

πιο καθαρά μπορείς να το διαβάσεις.

Ταύτα και μένω

Δ.Λ.

One thought on “Γράμματα από τη Λιβαδειά45

  1. Ο/Η Λέβαδος λέει:

    Δημήτρη πολύ εύστοχοι οι σχολιασμοϊ σου.
    Θα ήθελα να ξέρω (για να ευθυμήσουμε και λϊγο) πως δεν ονόμασαν οι παλαιότεροι καμιά οδό “Άρχοντα Γιαννάκη Λογοθέτη”?….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο