Τελευταία Νέα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά το σεισμό στον Κορινθιακό κόλπο, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Φωκίδα κι έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική, το βράδυ του Σαββάτου. Στις περιοχές κοντά στο σεισμό, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι καθώς η δόνηση ήταν ισχυρή και υπήρξε ισχυρό βουητό.

«Δεν ανησυχούμε από το σεισμό, που είχε μέγεθος της τάξεως των 5,1 βαθμών κι εκδηλώθηκε στον κόλπο της Ιτέας, υποθαλάσσια. Είναι μια περιοχή που δίνει συχνά τέτοιους σεισμούς. Έχει δώσει και το 1995 της τάξεως των 6,7 βαθμών αλλά αυτός εντάσσεται μέσα στην τρέχουσα σεισμικότητα ,την κανονική σεισμικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή. Το 1995 που οι κατασκευές ήταν πιο παλιές , είχαμε λίγες ζημιές με έναν σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών. Συνεπώς τα περιθώρια ασφάλειας είναι πολύ μεγάλα και οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν», λέει ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας .

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης είναι επιφυλακτικός διότι ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή όπου είναι μια συστοιχία παράλληλων ρηγμάτων.

«Αυτή τη φορά είμαι επιφυλακτικός διότι έγινε σε μια περιοχή όπου είναι μια συστοιχία παράλληλων ρηγμάτων τα οποία έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν και δεν έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής κανέναν μετασεισμό πάνω από 2 Ρίχτερ. Δεν σημαίνει σίγουρα ότι επειδή δεν έχουμε μετασεισμούς, θα κάνει και πιο μεγάλο σεισμό. Τις πρώτες μέρες θα δούμε ξεκάθαρα πως πάει η ακολουθία», λέει ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία καθώς οι μετασεισμοί ήταν μικρότεροι του αναμενόμενου μεγέθους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας καθώς αναμένεται μετασεισμός της τάξεως των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο