Τελευταία Νέα

Από το οικείο Σωματείο και την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών ανακοινώνεται ότι για πέμπτο συνεχή μήνα παραμένουν ανασφάλιστοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων Ζούρα, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες για να υπαχθούν στο πλαίσιο των επιδοτήσεων του νόμου 4682 του 2020, που αφορούσε υποτίθεται έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και έδινε δικαίωμα στις επιχειρήσεις να μην καταβάλουν νόμιμα τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά χαρακτηρίζονται τη σήμερον ως μη πληττόμενες, όταν χρειάστηκε να υπαχθούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο των 72 δόσεων των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών του διαστήματος 8ος/2020 έως και 10ος/2021, 17 μήνες, ώστε να καταχωρηθούν τα ένσημα των εργαζομένων.  

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος ψηφίστηκε από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, παρόν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση και κατά ψήφισε το ΚΚΕ. 

Το Σωματείο  και η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών στην οποία είναι μέλος όταν ζήτησαν «εξηγήσεις» από το υπουργείο Εργασίας, πήραν έγγραφη απάντηση από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης ότι μέσα στη νομοθεσία υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προβλέψεις ώστε η λήψη μέτρων απέναντι στις εταιρείες να μην καταλήγουν σε βάρος των εργαζομένων, 20527/1-3-2022. 

Από το γραφείο του υφυπουργού το θέμα προωθήθηκε διαδοχικά στο Γραφείο γενικής γραμματέως εργασίας, στοΣ.ΕΠ.Ε, στο Γραφείο Διοικητή e-ΕΦΚΑ και στο ΚΕΑΟ. 

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση η καταχώρηση των ενσήμων δεν έγινε ούτε όταν αρχές Ιούλη η εταιρεία κάτω από τη συνεχιζόμενη πίεση και τις διαμαρτυρίες απευθύνθηκε στον ΕΦΚΑ Αλεξανδρούπολης, το αρμόδιο υποκατάστημα γιατί εκεί είναι η έδρα της εταιρείας, για να πληρώσει οφειλές με προεκδομένες τραπεζικές επιταγές. Η προϊσταμένη του υποκαταστήματος αρνήθηκε να παραλάβει και να ενεργήσει σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του υφυπουργού ενώ εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα αποφεύγει οποιαδήποτε επικοινωνία, τα τηλέφωνα δεν απαντούν. 

Παρόλες τις προαναφερόμενες παλινωδίες για όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι κρατήσεις εισφορών από τις αποδοχές των εργαζομένων γίνονται κανονικά αλλά στην ουσία είναι ανασφάλιστοι και αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ οι συνάδελφοι μετανάστες που εργάζονται στην εταιρεία δεν μπορούν να ανανεώσουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο