Τελευταία Νέα

 

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λιβαδειά 4 Δεκεμβρίου 2018

Αγαπητέ Γιάννη,

καλημέρα από τη  Λιβαδειά!

  • Γέμισε η Ελλάδα πεφτοσυννεφάκηδες πάλι. Λένε με αφορμή τη Γαλλία “για δες το ευρωιερατείο οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ενωση στη διάλυση” ή “άκου ρε παιδί μου ο Ζάεφ προωθεί τον σκοπιανό αλυτρωτισμό”.  Οι περισσότεροι είναι απλώς βλήματα (της Αγίας Βαρβάρας του Πυροβολικού σήμερα μεγάλη η χάρη της), αλλά υπάρχουν κι  άλλοι που είναι πιο πονηροί. Μείνε μακριά τους, πάψε να ακούς και να διαβάζεις την προπαγάνδα τους. Η διαστροφή της πραγματικότητας αναπότρεπτα θα γυρίσει μπούμερανγκ που θα τους ακυρώσει οριστικά.
  • Ζητάς να μάθεις για τα τοπικά. Η δήμαρχος Λεβαδέων είναι στην Αθήνα για το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Σε μια φιέστα τέτοιας ποιότητας που αν φορέσω το καλό μου το κοστούμι, μπω μέσα και φωνάξω “εισαγγελέας”, οι δήμαρχοι της χώρας θα κινδυνέψουν να ποδοπατηθούν στην έξοδο του Μεγάρου Μουσικής για να ξεφύγουν. Πάντως έχουν περάσει 4-5  ολόκληρες μέρες που δεν έχει βραβευτεί η κα Πούλου, ίσως ένα ακόμη βραβείο από τόσο σοβαρά άτομα όπως αυτά της ΚΕΔΕ να έδινε στις προθήκες της άλλο κύρος.
  • Φυσικά τα προβλήματα της πόλης παραμένουν ζέοντα. Στον πεζόδρομο (πλάκα κάνουμε έτσι;) της Τροφωνίου, στην Κρύα, γιατί δεν αποφασίζουν επιτέλους να φτιάξουν ένα  στηθαίο που να διαχωρίζει το ρεύμα ανόδου από το ρεύμα καθόδου για τα αυτοκίνητα; Με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται θα έχουμε καμία μετωπική και θα θρηνήσουμε θύματα. Οσο για τους πεζούς  ποιος ενδιαφέρεται; Ας πάνε από το ποτάμι. Μέσα από το ποτάμι.
  • Τραγική παραμένει και η κατάσταση στο κέντρο τα βράδια της Κυριακής -με τα σκουπίδια λέω, Γιάννη, στη συμβολή των οδών Γεωργαντά-Φίλωνος-Μπουφίδου πίσω από το περίπτερο. Η δυσοσμία είναι αφόρητη, η εικόνα κι αυτή αντανακλά την μυρωδιά – αν αυτό είναι δυνατό.
  • Θα διαψεύσω, Γιάννη μου, κατηγορηματικά τις πληροφορίες σου ότι δήθεν ο Νικήτας Κακλαμάνης μόλις είδε τους τρεις αυτοπροταθέντες από τον χώρο της ΝΔ για τη δημαρχία της Λιβαδειάς, μόλις τους είδε λέω, αναφώνησε: “Εσείς είστε οι καλύτεροι;” και έκανε μεταβολή να φύγει.
  • Οχι, εγώ συνάντησα τον ένα από τους τρεις που μου είπε ότι ο Νικήτας τους δέχθηκε με τη σοφή συγκατάβαση του επιτυχημένου δημάρχου Αθηναίων και με την περιέργεια που ένας καταδεκτικός ευπατρίδης αντιμετωπίζει διαγκωνιζόμενους επαρχιώτες υποψηφίους. Τους έδωσε 10 μέρες προθεσμία να τα βρουν μεταξύ τους και να καταρτίσουν λέει κοινό ψηφοδέλτιο. Η διορία πρέπει να λήγει οσονούπω, οπότε θα μάθουμε σύντομα την κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας της ΝΔ (της Νέας Δημοκρατίας της σημερινής, του Μητσοτάκη).
  • Συναντώ αρκετούς πολίτες στον δρόμο που μου λένε αυτό πρέπει να γίνει για την περιφέρεια ή εκείνο πρέπει να κάνουμε για τη Λιβαδειά. Τους απαντώ με ξένα λόγια. Οσο κι αν μας πληγώνει άλλωστε εμάς τους Ελληνες έχουν θέσει κι άλλοι διανοητές σοφά το θέμα της συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια. Οπως εκείνος ο βάρβαρος ο Αιμίλιος Παύλος, που πριν εκστρατεύσει κατά της Μακεδονίας (της δικής μας της κανονικής, όχι της συριζέικης) είπε προς τους Ρωμαίους συγκλητικούς που  του έκαναν εκ του ασφαλούς κριτική: “Εάν λοιπόν υπάρχει τις εξ υμών όστις θεωρεί εαυτόν ικανόν να μοι δώσει ωφελίμους συμβουλάς κατά τον πόλεμον τον παρακαλώ να μην αρνηθεί τας υπηρεσίας του εις την Δημοκρατίαν […] Αλλά εάν το πράγμα κρίνηται επαχθές και αν προτιμά την ανάπαυσιν της πόλεως από τους κόπους του πολέμου, ας μη έχη την αξίωσιν να κρατή το πηδάλιον από της παραλίας. Η πόλις παρέχει πληθώραν ύλης δια τας συνομιλίας. Ας τεθώσι φραγμοί είς την φλυαρίαν και γνωθήτω ότι ημείς δεν θέλομεν τείνει ευήκοον ους ειμή εις συμβουλάς διδομένας επ’ αυτού του στρατοπέδου“. Με αυτή τη νοοτροπία ο Αιμίλιος Παύλος νίκησε δυστυχώς τον Περσέα, θεωρώ ότι και στη Λιβαδειά θα βρεθούν μερικοί γενναίοι βουληφόροι να νικήσουν κι εδώ.
  • Στη Θήβα η προεκλογική μάχη οξύνεται με δημόσιες επιστολές και υπόγειες διαδρομές κυρίως στην πλευρά του νυν δημάρχου. Φαίνεται ότι θα έχουμε ακόμη πολλά επεισόδια που θα τα μάθεις στην ώρα τους. Για τώρα, σου λέω, ότι η άσκηση -σύμφωνα με επίσημη καταγγελία (δες εδώ https://www.poeyppo.gr/anakinoseis-poe-yppo.html?start=28-) σωματικής βίας από την προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας δεν φαίνεται να αποδίδει ως τρόπος διοίκησης, αφού μεγάλα είναι τα παράπονα για το Μουσείο που φτάνουν στο viotiaplus.gr.  Πρώτα για τη μη λειτουργία του χώρου καφέ στο Μουσείο, μια μικρή επένδυση που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη -όχι μόνο οικονομικά- στη Θήβα. Την ευθύνη αν δεν γελιέμαι την έχει ο ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων) που έχει και την ευθύνη για τα πολύ ακριβά αναμνηστικά του Μουσείου για τα οποία υπάρχουν και γι’ αυτά παράπονα.
  • Δνοφερό είναι η σημερινή λέξη της οποίας πρέπει να βρεις τη σημασία – προσδιορίζει  το τέλος του μέλλοντος αυτής της χώρας.

Ταύτα και μένω.

Δ.Λ.

 

 

 

2 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά4

  1. Ο/Η Λέβαδος λέει:

    Δημήτρη μεγάλες αλήθειες λές πάλι. Εάν δείς πουθενά τροχαία στήν πόλη γράψε το γιατί τον Αϋγουστο σε μια όπερα στο ανοικτό θεατρο Κρυας την είδα εγώ φέτος και μϊα στήν εορτή της Αγίας Αικατερίνης.
    Στοιχηματίζω οτι στον δρομο δίπλα απο γνωστό μπαρ αν και απαγορεύεται το παρκάρισμα είναι παντα καθημερινώς παρκαρισμένα αυτοκίνητα και ο δρόμος γϊνεται και πάλι μονόδρομος …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο