Τελευταία Νέα

Γράφει Δημήτρης Λάμπρου

 

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Λεβαδέων γνωστοποιεί την κοπή επιλεγμένων δέντρων στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λιβαδειάς. Οι εργασίες έγιναν χθες  με την παρουσία κλιμακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και εκπροσώπων του Δήμου Λεβαδέων.  Εκτελούνται δε από συμβεβλημένο με την Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεργείο  ώστε να προστατευτούν τα τείχη του Κάστρου της πόλης, η σταθερότητα των οποίων απειλείται από το αναπτυγμένο ριζικό σύστημα των πεύκων.

Επιτέλους μια δημοτική αρχή έπραξε αυτό που πρέπει για την προστασία του Κάστρου της Λιβαδειάς. Η αποψίλωση που πραγματοποιήθηκε είναι βέβαια συντηρητική λύση έναντι της πρότασης που είχαμε διατυπώσει παλαιότερα και είχε συναντήσει την αποδοχή εκείνων που γνωρίζουν τα παρελθόντα και κυρίως τα μέλλοντα στο Κάστρο της Λιβαδειάς.

Λέγαμε μεταξύ άλλων τότε, το μακρινό 2011:

Την πρόταση κοπής των δέντρων (όλων ή πάντως των περισσότερων) που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο της Λιβαδειάς για την ίδια του την προστασία υπέβαλε ο δημοσιογράφος και συντονιστής Δημήτρης Λάμπρου προς τους ομιλητές στη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο « Εφοδος στο Κάστρο της Λιβαδειάς», η οποία έγινε την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά.
 Η τολμηρή πρόταση αντιμετωπίστηκε θετικά από τους καλεσμένους της εσπερίδας. Ο διευθυντής Ενωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα  Νικόλαος Δεληβοριάς επισήμανε ότι δεν θεωρεί την πρόταση του Δημήτρη Λάμπρου αιρετική και σκωπτικά συνέχισε: “Τα κάστρα δεν είναι γλάστρες”.  Ασφαλώς είπε ο κ. Δεληβοριάς  “πρέπει να αφαιρεθούν τα δέντρα από το Κάστρο της Λιβαδειάς” αλλά και από τα κάστρα άλλων πόλεων όπου, “διάφοροι φυσιολατρικοί όμιλοι έχουν δενδροφυτεύσει τα φρούρια χωρίς να έχουν τέτοιο δικαίωμα, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στα μνημεία”.
 
Ο επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και αρχιτέκτων κ. Σταύρος Μαμαλούκος υποστήριξε ότι τα δέντρα στο Κάστρο της Λιβαδειάς δημιουργούν μεγάλες καταστροφές στο τείχος και τους πύργους. «Είναι «βαριά» απόφαση να πεις ότι κόβω όλα τα δέντρα αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή επιλογή και να αφαιρεθούν τα δέντρα εκείνα που καταστρέφουν τα τείχη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα, να γίνει είναι μια μελέτη ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης έτσι ώστε να έχουμε κατά το δυνατόν «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», κατέληξε ο κ. Σταύρος Μαμαλούκος.
Ο πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς κ. Αριστείδης Ρούσσαρης δήλωσε οπαδός του μέτρου και είπε ότι πρέπει το ζήτημα της κοπής των δέντρων να προσεγγιστεί με μεγάλη προσοχή.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο