Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

 

Μετά την εκατόμβη των νεκρών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική  και όπως ακριβώς ταιριάζει σε μια Μπανανία, με επείγουσα τροπολογία δηλαδή που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή,  επιταχύνονται οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα κτίσματα. Υποτίθεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα θα δούμε μπουλντόζες στους πολυτελείς εξωτερικούς τους χώρους κτηρίων που έχουν δομηθεί από καταπατητές σε 4 κατηγοριών περιοχές:

-Ζώνες μέσα από τον αιγιαλό

-Οριοθετημένα ρέματα

-Κηρυγμένες ως αναδασωτέες περιοχές και

-Εθνικοί δρυμοί

Είναι ένα άτολμο βήμα προς τη δημοκρατική νομιμότητα που κάτω από την πίεση των τραγικών γεγονότων στο Μάτι αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Και είναι άτολμο γιατί δεν περιλαμβάνει όλα τα αυθαίρετα αλλά μόνο εκείνα –τα 3.200 για την Αττική- που δεν είναι δυνατόν ούτε καν στην Μπανανία να «τακτοποιηθούν» αλλιώς.

Δεν θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση που αναδείχθηκε μέσα από τον βάλτο του παλαιοκομματισμού να αναλάβει μεγάλου εύρους εξυγιαντικές πρωτοβουλίες ώστε η ισονομία να επιβληθεί και ο απλός πολίτης να προστατευτεί από τις συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα.

Όμως για τα αρχεία και επειδή πολλοί καλοθελητές –αργυρώνητοι ή αφελείς- θα επισημάνουν ισοπεδωτισμό για να καλύψουν τα αφεντικά τους θα διατυπώσω σε λίγες γραμμές την πρόταση για τη λύση του προβλήματος των αυθαιρέτων –των αυθαιρέτων που αποτελούν έναν από τους κραταιούς πυλώνες της κλεπτοκρατίας στην Ελλάδα.

Χοντρικά λοιπόν τα αυθαίρετα μπορούμε να τα διακρίνουμε σε δύο κύριες κατηγορίες.

Πρώτον. Είναι εκείνα που ο αυθαιρετούχος έχει χτίσει σε ιδιωτική έκταση χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια ή έχει καλύψει περισσότερα τετραγωνικά από όσα η άδειά του ορίζει/επιτρέπει. Σ’ αυτή την περίπτωση -λόγω της έκτασης του φαινομένου και μόνο- μπορεί να υπάρξει οριστική άπαξ «τακτοποίηση» για όλους και για όλα, χωρίς τροπολογίες, παραθυράκια και λοιπές αθλιότητες που εξευτελίζουν τη Βουλή.

Δεύτερον. Υπάρχουν τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε καταπατημένη δημόσια έκταση και που τις περισσότερες φορές είναι προνομιακή δηλαδή σε παραλίες ή σε δασικό περιβάλλον. Αυτά τα αυθαίρετα πρέπει να κατεδαφιστούν χθες (υπάρχει ο σχετικός νόμος που δεν τηρείται).  Χωρίς καμία εξαίρεση. Και οι κατεδαφίσεις να ξεκινήσουν από τα πλέον πολυτελή και προνομιούχα αυθαίρετα των βαλκάνιων κατσαπλιάδων που παριστάνουν τους παράγοντες. Αν γίνει έτσι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Αρκούν αυτά για να λυθεί το πρόβλημα; Όχι. Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει παράλληλα και που θα αποτελούσε το πιο ευλαβικό  μνημόσυνο για τους νεκρούς της Μάνδρας, της Ανατολικής Αττικής, τους προηγούμενους αλλά και εκείνους που αναπόφευκτα όσο το ανίκανο πολιτικό σύστημα διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας θα «πληρώσουν» στο μέλλον.

Πρόκειται για μια εισαγγελική έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς εκείνων των συμπολιτών –των «χωμένων» κομματικών στελεχών- που πωλούσαν δημόσιες εκτάσεις. Το κύκλωμα είναι γνωστό, έχει καταγγελθεί από τα πιο επίσημα χείλη (δείτε εδώ: https://viotiaplus.gr.185-138-42-70.linuxzone138.grserver.gr/archives/22447)

αλλά η κυβέρνηση, σύμπτωμα και αποτέλεσμα  της μεταπολιτευτικής σήψης η ίδια, το κληρονόμησε και το  συντηρεί αλώβητο αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες απώλειες. Οι ευσυνείδητοι δασικοί, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας, οι μηχανικοί, οι λιμενικοί, τα μέλη οικοδομικών συνεταιρισμών, των ηγουμενοσυμβουλίων και οι ανεπίληπτοι υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Μόνο οι παράνομοι θα αποκαλυφθούν. Και όλο αυτό το κλεμμένο, μαύρο χρήμα που θα βρεθεί θα αρκέσει για να πληρωθούν τα έξοδα των κατεδαφίσεων. Και για την αναδάσωση θα φτάσει.

Θα μου πείτε ότι όλα αυτά μοιάζουν με όνειρο καλοκαιρινής μέρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να κυνηγήσουμε το όνειρο γιατί είμαστε πολύ κοντά στο να μετατραπεί η ζωή μας σε εφιάλτη.

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο