Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

 

Εκδηλώσεις σαν το «Αφιέρωμα στις Γυναίκες του 21ου αιώνα»,  που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας  και η αντιπεριφερειάρχις κα Φανή Παπαθωμά με υποτιθέμενη αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, προκαλούν  όχι μόνο οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες αλλά και οδηγούν στην αισθητική υποβάθμιση και την εξάπλωση του κακού γούστου .

Και για μεν το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης έχω την πεποίθηση ότι ο Κώστας Μπακογιάννης, που όπως βλέπω στις φωτογραφίες παρευρέθηκε στη φιέστα, με τη γνωστή του ευαισθησία για τέτοιας φύσης θέματα θα δώσει εντολή να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά στοιχεία του δαπανηθέντος ποσού  για την προχθεσινή εκδήλωση. Αλλά όχι μόνο. Και για τις υπόλοιπες του 2017. Γιατί δεν υπάρχει πανηγύρι και πανηγυράκι, σύλλογος και χορός, κλαρίνο και μπουζούκι που η Περιφερειακή Διοίκηση Βοιωτίας να μην υποστηρίξει οικονομικά συνήθως χωρίς  κριτήριο ποιότητας, χωρίς  εμφανή αιτιολόγηση.

Και μπορεί να είναι δουλειά της συμπαθούς κας Τσαμπά να τραγουδάει στα πανηγύρια αλλά νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι πως δεν είναι δουλειά της  Περιφερειακής Διοίκησης Βοιωτίας –και κατ’ επέκταση του Ελληνα φορολογούμενου-  να τα πληρώνει (τα πανηγύρια όχι τη Γωγώ Τσαμπά). Και γιατί  αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας εδώ και αρκετό  καιρό απέχει από το να ονομάζεται οικονομική ενίσχυση ή πολιτιστική πολιτική. Είναι -ας πούμε την αλήθεια- ατόφια ψηφοθηρία  που χρειάζεται ελάχιστη δουλειά και πολλή δαπανηρή κιτς επίδειξη. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η εικόνα που ο κ. Μπακογιάννης –ο οποίος έχει και την τελική ευθύνη-  θέλει να δίνει η περιφερειακή Βοιωτία.

Και όλη αυτή η προκλητική σπατάλη συνεχίζεται την ίδια στιγμή που το viotiaplus.gr δημοσιεύει σχεδόν κάθε εβδομάδα εκκλήσεις συμπολιτών άστεγων, άνεργων -συνηθέστερα και τα δύο μαζί. Και άλλων που δεν έχουν τα νοσήλεια για να κάνουν την απαραίτητη ιατρική θεραπεία. Εδώ είμαι σίγουρος: αυτή δεν είναι μια εικόνα που θέλει  ο Κώστας Μπακογιάννης  να εκπέμπει η Περιφέρεια Στερεάς.

Για την αισθητική βαρβαρότητα της συγκεκριμένης αλλά και προηγηθεισών «γιορτών» δεν θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρός άνθρωπος να υποστηρίξει ότι ο βλαχομπαρόκ αχταρμάς , μια σύνθεση από  ετερόκλητα, ασύμβατα μεταξύ τους μέρη μπορεί να αποτελέσει αφορμή οποιασδήποτε στοιχειώδους κριτικής. Κι αν το έλλειμμα  παιδείας, η ηχηρή  απουσία καλού γούστου και η πανηγυριώτικη αισθητική  διακρίνονται από τις φωτογραφίες, από κοντά τα πράγματα ήταν χειρότερα. Στην κυριολεξία for the festivals!

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ανησυχητική αναβίωση της ύστερης πασοκικής ακαλαισθησίας. Για την (αντι)αισθητική διάσταση μιας παλινδρόμησης στην Ελλάδα του πολιτιστικού κέντρου-σκυλάδικου, την Ελλάδα  της αρπαχτής και της παρακμής, την Ελλάδα της ξετσίπωτης λεηλασίας και της χρεοκοπίας. Αυτή  την επιστροφή στο ζοφερό παρελθόν  με την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και τα κιτς θεάματα  οφείλουμε να την αναχαιτίσουμε. Κι εμείς εδώ στο viotiaplus.gr θα το πράξουμε.

ΥΓ: Επαναλαμβάνω: Τασσόμενος αλλεπάλληλες φορές υπέρ της διαφάνειας ο Κώστας  Μπακογιάννης οφείλει να εφαρμόσει τις εξαγγελίες του και να δημοσιοποιήσει τα ακριβή και αναλυτικά  στοιχεία της «γιορτής» της Δευτέρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο