Τελευταία Νέα

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνει ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης καθώς μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους για αδήλωτα εισοδήματα από την εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει νέες  κατηγορίες για σκάνδαλο με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Συγκεκριμένα διώκεται για συνέργεια σε απάτη, με επίκεντρο δημοτική επιχείρηση που διαχειριζόταν τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς την περίοδο 2003-2010, διάστημα κατά το οποίο ο Χρ. Οικονομίδης καθόταν στο δημαρχιακό θώκο της Καλαμαριάς.

Ειδικότερα ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης έδωσε παραγγελία να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις μετά την ολοκλήρωση της έρευνας με επίκεντρο τη Δημοτική Επιχείρηση που διαχειριζόταν τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς την συγκεκριμένη περίοδο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα που ξεκίνησε το ΣΔΟΕ και ολοκλήρωσαν επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, τη συγκεκριμένη περίοδο η δημοτική επιχείρηση εισέπραξε συνδρομές από γονείς, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 750.000 ευρώ, για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν, με δεδομένο ότι ο Δήμος είχε επιδοτηθεί με σχεδόν 2 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, οι καταβαλλόμενες συνδρομές υποτίθεται ότι αφορούσαν υπηρεσίες φύλαξης, δίδακτρα για την παρακολούθηση μαθημάτων σε Σχολές Γονέων κά. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γονείς, εν αγνοία τους πλήρωσαν τις συνδρομές, ενώ οι ελεγκτές πέρασαν από «κόσκινο» πρόχειρες αποδείξεις που εκδόθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις για τις παραπάνω υπηρεσίες.

Εκτός από τον επί 11 συναπτά έτη δήμαρχο Καλαμαριάς (1999-2010) που αντιμετωπίζει την πράξη της συνέργειας στην απάτη, στο «κάδρο» του εισαγγελέα βρίσκονται άλλα έξι πρόσωπα τα οποία την επίμαχη περίοδο διατέλεσαν πρόεδροι ή διευθυντές της δημοτικής επιχείρησης.

Τι απαντά ο Χρ. Οικονομίδης

Για ποινικές διώξεις «οι οποίες ουδεμία βασιμότητα έχουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωσή του, ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, με αφορμή τη νέα δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για τη δημοτική επιχείρηση που διαχειρίζονταν παιδικούς σταθμούς.

Ο κ. Οικονομίδης υπογραμμίζει, ότι ουδεμία ανάμειξη είχε στη διοίκηση της επιχείρησης, δεν υπήρξε πρόεδρός της, ούτε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της, ενώ όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, προσθέτει πως «θα δοθούν αρμοδίως απαντήσεις από την δημοτική επιχείρηση».

Επισημαίνει τέλος, ότι «ήδη το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει αποφανθεί ότι ως πρώην δήμαρχος δεν εποπτεύω τις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως συνέβη και με τη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών, όπου απαλλάχθηκα με αμετάκλητο βούλευμά του».

Δίωξη για αδήλωτα εισοδήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκε ποινική δίωξης σε βάρος του τέως δημάρχου Καλαμαριάς για αδήλωτα εισοδήματα, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία φέρεται ότι απέκρυπτε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε ήδη σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώπιον του οποίου ο επί 11 χρόνια δήμαρχος Καλαμαριάς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο