Τελευταία Νέα

 

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί  ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948. Το θέμα της φετινής εκστρατείας  είναι «Κατάθλιψη, ας μιλήσουμε».

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια κι όχι αδυναμία χαρακτήρα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πάνω από 154 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως από κατάθλιψη, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου.

Στην Ελλάδα μόλις το 25% των ανδρών (περίπου 850.000) πάσχει από κατάθλιψη και το 33% των γυναικών (1,1 εκατ.). Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες. Παρακάτω θα δείτε έξι από αυτούς.

  • Γενετική ευπάθεια. Ένα βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες, ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
  • Εμβρυική ανάπτυξη. Κατά την εμβρυική ανάπτυξη η σεξουαλική διαφοροποίηση που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο επιτρέπει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου να αναπτυχθούν διαφορετικά στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.
  • Εφηβική ηλικία. Τα κορίτσια στην εφηβεία είναι περισσότερο ευάλωτα να πάθουν κατάθλιψη.
  • Κύηση. Οι ορμόνες που χτυπούν κόκκινο σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης ευθύνονται για τη λεγόμενη επιλόχειο κατάθλιψη.
  • Διαταραχή ορμονών στην εμμηνόπαυση. Σε αυτήν την περίοδο η γυναίκα έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη, καθώς υπάρχουν μεγάλες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές.
  • Κοινωνικό περιβάλλον. Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή, έχοντας πολλούς ρόλους, συζύγου, νοικοκυράς, μητέρας, εργαζόμενης, επιβαρύνει αρκετά την ψυχολογία της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο