Τελευταία Νέα

Τη διαμαρτυρία του εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βοιωτίας για τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το υπουγρείου Υγείας σχετικά με την λειτουργία των οδοντιατρείων.

Με το παρόν δελτίο τύπου το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βοιωτίας εκφράζει την αγανάκτηση του οδοντιατρικού κόσμου της χώρας σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου υγείας για την λειτουργία των οδοντιατρείων.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές οποιοσδήποτε πρόκειται να επισκεφτεί οδοντιατρείο ως ασθενής οφείλει να έχει προηγουμένως υποβληθεί σε τεστ με μόνη διαφορά του ότι αν είναι εμβολιασμένος αυτό μπορεί να είναι rapid ενώ οι ανεμβολίαστοι πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό.
Οι πρόσφατες αποφάσεις αυτές αποτελούν μνημείο αστοχίας επιλογών και εκθέτουν πλήρως τους εισηγητές τους. Είναι το λιγότερο επιστημονικά αβάσιμες αλλά και χρηστικά δυσλειτουργικές.
Ο χώρος του οδοντιατρείου, παρότι αποτελεί πεδίο έκλυσης αερολυμάτων, έχει αποδειχθεί από τις διεθνείς αλλά και εγχώριες στατιστικές ένας εκ των πιο ασφαλών. Επί 18 και πλέον μήνες οι συνάδελφοι μας, οι πλέον εξοικειωμένοι από τις ιατρικές ειδικότητες με τα μέτρα ατομικής προστασίας, απέδειξαν στην πράξη τις δυνατότητές τους στον έλεγχο της μετάδοσης των λοιμώξεων. Οι μεταδόσεις στο χώρο των οδοντιατρείων καταγράφονται ως ανύπαρκτες. Ακόμη και ο ίδιος ο κύριος Μαγιορκίνης το παραδέχθηκε.
Και ερχόμαστε να αναρωτηθούμε:
-Σε ποιο πρόβλημα ακριβώς απαντούν αυτές οι ρυθμίσεις; Στο ανύπαρκτο θέμα των μεταδόσεων στο οδοντιατρείο ; Στο θέμα που ήταν ήδη ανύπαρκτο ακόμα και πριν τους εμβολιασμούς;
-Πόσο η τοποθέτηση εμβολιασμένων και μη στην ίδια ομάδα δεν αποτελεί αδικαιολόγητη υπονόμευση της εμβολιαστικής καμπάνιας;
-Γιατί η λήψη αποφάσεων επί εξειδικευμένων ζητημάτων γίνεται χωρίς τη συνδρομή των απολύτως ειδικών στον τομέα αυτό;
-Σε τι βοηθά η δημιουργία αναίτιων εστιών τριβής στην κοινωνία εν μέσω πανδημίας;
-Έχει αντιληφθεί κανείς την σχέση ζημίας-οφέλους από την οικονομική επιβάρυνση αυτής της κλίμακας στις οδοντιατρικές πράξεις; Και μάλιστα στη χώρα με τη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση της στοματικής υγείας;
Θεωρούμε λοιπόν τις ανωτέρω ρυθμίσεις καθόλα άστοχες και εξωπραγματικές, προϊόν έλλειψης εξειδικευμένης πληροφόρησης και στοχεύουσες στην απολύτως λάθος κατεύθυνση .
Προσβλέπουμε δε στον άμεσο εξορθολογισμό τους.
Ο πρόεδρος
Κων/νος Κορδατζής
Η Γραμματέας
Λ. Ανδρίτσου”

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση ήδη φαίνεται να απέσυρε τις πρώτες ρυθμίσεις μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις που προκάλεσαν αυτές. Τα νέα -νέα μέτρα για τα οδοντϊατρεία είναι τα εξής:

• Συνοδός ασθενή όταν επιβάλλεται η παρουσία του πρέπει να είναι εμβολιασμένος

• Αν δεν εμβολιαστεί ο συνοδός πρέπει να έχει rapid test 48 ωρών.

• Οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά

• Οι ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί προσέρχονται με rapid test 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος (αερόλυμα παράγεται με τη χρήση σπρέι όπως π.χ. για χρήση τροχού κ.α. ενώ ΔΕΝ παράγεται αερόλυμα για πράξεις όπως εξαγωγές, πρόβες, κολλήματα κ.α.)

Στη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με τις νέες οδηγίες για τη λειτουργία των οδοντιατρείων προς τα μέλη της, σημειώνεται ότι υπάρχει «προφορική διαβεβαίωση» εκ μέρους του υπουργού ότι θα υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες σε επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο