Τελευταία Νέα

Default Placeholder

Γράφει η Αρχοντία Παπαδοπούλου*

Ο Δημήτρης Λάμπρου συνεχίζοντας την δραστική παρουσία του στα Ελληνικά Γράμματα μας παρουσιάζει την ΝΟΣΟ, ένα νέο πνευματικό, δυνατό του δημιούργημα. Έχει επιλέξει τον δύσβατο δρόμο του ιστορικού μυθιστορήματος που απαιτεί ενδελεχή έρευνα, σοβαρότητα και τεκμηρίωση, ώστε να θέσει σε εφαρμογή την πλοκή του θέματος. Επειδή πρόκειται για έναν χαρισματικό συγγραφέα και σοβαρό ιστορικό μελετητή, που ασχολείται και με την παραμικρή λεπτομέρεια του θέματός του, περίμενα το άρτιο αποτέλεσμα και στο νέο του βιβλίο.

Θέμα του η καταστροφική γρίπη του 1918 μέσα στο κάδρο σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων εξαιτίας του Εθνικού Διχασμού. Η πλοκή του τοποθετείται στην περιφέρεια Τρικάλων. Ο Δημήτρης Λάμπρου προσκαλεί τον αναγνώστη να παρακολουθήσει μαζί του την καθημερινότητα της ελληνικής περιφέρειας της εποχής, τα αναπάντεχα και ανατρεπτικά γεγονότα, τις έντονες πολιτικές και κομματικές αιματηρές αντιπαλότητές της. Δείχνει αδρά την οικονομική ανέχεια των πολλών, τα αποτελέσματα των πολέμων, αλλά και το κυρίαρχο συναίσθημα του έρωτα που συμπλέκεται θαυμάσια στην πλοκή της υπόθεσης. Αυτό που καθηλώνει με αγωνία τον αναγνώστη είναι η περιγραφή της περιόδου που η φοβερή γρίπη οδηγεί στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Ο Δημήτρης Λάμπρου με ευχέρεια διαχειρίζεται τους χαρακτήρες του έργου του περιγράφοντάς τους τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Το έργο δεν κουράζει, αντίθετα σε κρατά σε αγωνία αφού ο συγγραφέας με διαλόγους και περιγραφές των πρωταγωνιστών ζωντανεύει μπροστά μας όλο αυτό το παλλόμενο σκηνικό που έχει στήσει, παρουσιάζοντας τα γεγονότα να ξετυλίγονται γλαφυρά στην πόλη και την εξοχή της, ώστε να πιστεύουμε ότι είμαστε και εμείς εκεί παρόντες.

Συγχαρητήρια στον Δημήτρη Λάμπρου για το σπάνιο θέμα που επέλεξε σε μια χρονική περίοδο που παρόμοια πανδημία απειλεί την ανθρωπότητα.

*Η Αρχοντία Παπαδοπούλου είναι ιστορικός-φιλόλογος και συγγραφέας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο