Τελευταία Νέα

Σε συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της Egnatia Group προχώρησε η Mytilineos, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Capital.gr,  στο πλαίσιο -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- του στρατηγικού της σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Το σύνολο του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, η Mytilineos θα αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την Egnatia Group.

Η Εταιρεία πρωτοπορεί και επενδύει σημαντικά στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί μία  βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων Α.Π.Ε.. H Mytilineos, αναπτύσσοντας έργα αποθήκευσης, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ενέργειας και να καταστεί μία εταιρεία με ανεπτυγμένες δυνατότητες και ευελιξία, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος.

Το συνολικό κόστος για την Mytilineos τόσο για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων, όσο και για το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με μία ακόμα “πρωτιά” εν όψει της ελληνικής Ενεργειακής Μετάβασης, η Mytilineos συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group ισχύος 200 MW, έναντι τιμής €33/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών.

Το εν λόγω PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Με την ενίσχυση αυτή της ισχύος της, η ανάπτυξη της Mytilineos στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών είναι πλέον δυναμική και πλουραλιστική, όπως άλλωστε ορίζουν οι επιταγές της σύγχρονης και αποδοτικής ενεργειακής διαχείρισης.

Το “πράσινο” χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας περιλαμβάνει πλέον:

Α.Π.Ε. στην Ελλάδα (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί)

– 1.480 MW σε ώριμη φάση αδειοδότησης
– 300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB)
– 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021

Α.Π.Ε. στο εξωτερικό (φωτοβολταϊκά πάρκα)

– 400 MW σε φάση κατασκευής, 120MW εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2ο τρίμηνο του 2021
– 501 MW ήδη έτοιμα για κατασκευή (RTB)
– 362 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τέλος του 2021/αρχές 2022
– 4.000 MW – Σε αρχική ή μέση φάση αδειοδότησης

Αποθήκευση Ενέργειας

25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA)

200 MW  σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης

Η υλοποίηση του επενδυτικού αυτού προγράμματος αναμένεται να αλλάξει ριζικά το προφίλ και τα μεγέθη της MYTILINEOS, ενώ θα σημάνει και το πέρασμα στη νέα εποχή. Λόγω ακριβώς του μεγέθους και της σημασίας του προγράμματος αυτού, η Εταιρεία δεσμεύεται να ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο και εφαρμογή του.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Συμφωνία που αναδεικνύει τη Mytilineos σε πρωταγωνιστή της πράσινης μετάβασης ανακοινώνει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα η εταιρεία καθώς εξαγοράζει χαρτοφυλάκιο έργων της Εγνατία Group ισχύος 1,48GW. Πρόκειται για αδειοδοτημένα έργα που αναπτύσσονται σε 12 περιφερειακές ενότητες της χώρας και τα οποία είχαν ενταχθεί πρόσφατα στις στρατηγικές επενδύσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των project  φτάνει τα 888,1 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το σχεδιασμό και ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Με την κίνησή της αυτή η Mytilineos επιβεβαιώνει τη στρατηγική της για εκπλήρωση του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας των δραστηριοτήτων της σταδιακά από το 2030, με χρονικό ορίζοντα πλήρους επίτευξης το 2050. Η πράσινη στρατηγική της Mytilineos αναμένεται να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, από τον επικεφαλής της εταιρείας Ε. Μυτιληναίο. Σημειώνεται ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Mytilineos εκτός από έργα ΑΠΕ περιλαμβάνει την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας. Άλλωστε η Mytilineos έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στις καινοτόμες αυτές τεχνολογίες πράσινης ενέργειας έχοντας αναλάβει και εκτελέσει σημαντικό αριθμό αντίστοιχων έργων στο εξωτερικό.

πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο