Τελευταία Νέα

 

Να μπει τέλος στην ασυδοσία των εταιρειών που εγκαθιστούν και διαχειρίζονται αιολικά πάρκα, ζητά με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας. Δείτε τη.

“Εδώ και καιρό, από τη μία έως την άλλη άκρη της περιφέρειας του Δήμου Θηβαίων βρίσκεται σε εξέλιξη μια πλήρως ανεξέλεγκτη κατάσταση εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων. Οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν παντού σαν τα μανιτάρια: σε απόσταση αναπνοής από τα Λεύκτρα ή την Ελλοπία, σε όλη την έκταση που κατακάηκε στον Κιθαιρώνα το 2007, ενώ φημολογείται η τοποθέτηση νέων πάρκων και στην παραλία του Αγίου Βασιλείου.

Σε σχέση με την εγκατάστασή τους υπάρχει πλήρης ασυδοσία, αφού πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ πήγε ένα βήμα παραπέρα τις διαδικασίες αδιεοδότησης fast track της προκατόχου της των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταργώντας με τον πρόσφατο περιβαλλοντοκτόνο νόμο της τη διαδικασία χορήγησης άδειας από δημόσια Αρχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Κορομήλι έως τον Κιθαιρώνα μόνο, είναι πολλές δεκάδες τα στρέμματα αναδασωτέας έκτασης που καταστράφηκαν για να περάσουν δρόμοι και να μπουν οι βάσεις των δεκάδων ανεμογεννητριών. Ταυτόχρονα, κάθε εταιρεία που εγκαθιστά ένα πάρκο, χρησιμοποιεί σχεδόν κατά το δοκούν δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους (δασικές εκτάσεις, δρόμους) για να τοποθετήσει δικό της καλώδιο μέσης ή υψηλής τάσης προς τον πλησιέστερο υποσταθμό. Δρόμοι σκάβονται σε ένα, δύο, τρία ή και τέσσερα διαφορετικά σημεία για να περάσει το κάθε καλώδιο. Πρόσφατα, εργολάβος ξήλωσε δημοτικό δίκτυο ύδρευσης για να περάσει το καλώδιό του. Φυσικά, οι συνέπειες της όδευσης τέτοιων καλωδίων σε κοντινή απόσταση από κατοικίες είναι άγνωστες.

Για να χρυσωθεί το χάπι, οι εταιρείες και οι δημοτικές παρατάξεις που επικροτούν τη συγκεκριμένη κατάσταση, με πρώτη τη Δημοτική Αρχή, επικαλούνται τα οφέλη των «αντισταθμιστικών». Όμως δε λένε όλη την αλήθεια, αφού κρύβουν ότι η εγκατάσταση και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χρυσοπληρώνονται από όλους τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Πίσω από τα επίσημα «αντισταθμιστικά», που στα περισσότερα χωριά υφίστανται περισσότερο λογιστικά παρά σαν πραγματικά έργα, διαμορφώνονται και «ανεπίσημα» δίκτυα στην ουσία εξαγοράς συνειδήσεων μέσω «δωρεών» και χρηματοδοτήσεων. Στο έδαφος της απόλυτης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης κάθε δημοσίας υπηρεσίας (δήμων, πυροσβεστικής, πολιτικής προστασίας), τα ψίχουλα που δίνουν οι συγκεκριμένοι όμιλοι από τα κέρδη τους εμφανίζονται ως πανάκεια. Η Δημοτική Αρχή έφτασε να ανακοινώνει ότι οι δρόμοι που ανοίχτηκαν προς ένα αιολικό πάρκο στον Ελικώνα… έσβησαν την πρόσφατη φωτιά που ξέσπασε. Φυσικά, τσιμουδιά για την απαράδεκτη υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όσοι στην αρχή είπαν «τι μας πειράζουν δύο – τρεις ανεμογεννήτριες», ας δούνε πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση. Το λέμε και το εννοούμε: Δε θα μείνει ούτε ένας λόφος στο Δήμο χωρίς ανεμογεννήτρια. Ας αναλογιστούν, μπορεί η κάθε εταιρεία να χρησιμοποιεί όπως θέλει τους δημόσιους χώρους, τα βουνά και τα δάση της περιοχής; Ας βάλουμε κάτω, πόσα σπίτια δεν έχουν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος που φουσκώνουν χρόνο με το χρόνο για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων;

Πριν η περιοχή μας μετατραπεί σε ένα απέραντο δάσος ανεμογεννητριών, οι εργαζόμενοι και κάτοικοι του Δήμου μπορούν και πρέπει να οργανώσουν και να συντονίσουν τη δράση τους για να μπει τέλος σε αυτή την προοπτική, για να διεκδικήσουν φτηνό ρεύμα, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε σπίτια και μικρές επιχειρήσεις λόγω χρεών.

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να φέρει ολοκληρωμένα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εξεταστούν: α) τα ήδη υπάρχοντα και τα αδειδοτημένα για μελλοντική εγκατάσταση αιολικά πάρκα, β) οι όροι με τους οποίους δίνονται άδειες στις εταιρείες για την τοποθέτηση των καλωδίων σύνδεσης των πάρκων με τους υποσταθμούς, γ) η λήψη Απόφασης από το Δ.Σ. για υιοθέτηση όρων για την τοποθέτηση νέων πάρκων, δ) ο έλεγχος των λεγόμενων «ανταποδοτικών» έργων”.

 

One thought on “Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας για τα αιολικά πάρκα

  1. Ο/Η Ασημάκης λέει:

    Ο Λαός πρέπει να μιλήσει, όχι η “Λαϊκή” συσπείρωση… Ως δεξιός πατριώτης και μηχανικός ομιλώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο