Τελευταία Νέα

Το πρώτο γνωστό παγκοσμίως κρούσμα κορωνοϊού σε κατοικίδιο ζώο -μια γάτα εν προκειμένω- φέρεται να ανιχνεύθηκε στο Βέλγιο.

Την ανακοίνωση έκανε ο ιολόγος Steven Van Gucht, επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων που συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου για την πανδημία το κορωνοϊού. «Μία εβδομάδα αφότου ο ιδιοκτήτης εμφάνισε συμπτώματα, το ζώο επίσης παρουσίασε συμπτώματα. Ήταν διάρροια, εμετοί και δύσπνοια», ανέφερε ο ιολόγος, συμπληρώνοντας ότι «ο ιός ανιχνεύθηκε στα περιττώματα της γάτας. Μέχρι σήμερα, δύο σκύλοι έχει αναφερθεί ότι είχαν μολυνθεί στο Χονγκ Κονγκ, αλλά κανένας από τους δύο δεν είχε συμπτώματα».

Πάντως, έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό είναι κάτι συνηθισμένο. Και είναι σημαντικό να πούμε ότι ότι ήταν μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε ζώο και όχι μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο. Ο ιός συνήθως δεν μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Συνεπώς, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι χαμηλός». Όπως εξήγησε, δε, η υγεία της γάτας φαίνεται να βελτιώνεται.

Κατόπιν της διαπίστωσης ύπαρξης κρούσματος κορωνοϊού σε ζώο συντροφιάς, η βελγική κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο Guardian, συνιστά στους πολίτες να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν αγγίζουν τα κατοικίδιά τους, ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων του Βελγίου κάνει συστάσεις για την προστασία των ζώων: αν ένας ιδιοκτήτης προσβληθεί από κορωνοϊό, καλείται να περιορίσει στο ελάχιστο τις επαφές του με το κατοικίδιό του.

Από την πλευρά του, το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία των Ζώων αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί αιτία για κήρυξη συναγερμού. «Τα ζώα δεν είναι φορείς της επιδημίας, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψετε το κατοικίδιό σας», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: www.aftodioikisi,gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο