Τελευταία Νέα

Στο Ενεργειακό Κέντρο της MYTILINEOS, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019. Τον θεμέλιο λίθο τοποθέτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος, περιστοιχισμένοι από πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων – υπουργών, βουλευτών, πρεσβευτών, επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τοπικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, που τίμησαν την εκδήλωση.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού συνεχάρη τη MYTILINEOS τόνισε πως «Με την πολύπλευρη παρουσία της στη βιομηχανία, η εταιρεία εμπιστεύεται και πάλι τη χώρα και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της, δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους Έλληνες. Το νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της “πράσινης ενέργειας”».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μυτιληναίος έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει το ποσοστό παραγωγής «καθαρής» ενέργειας της χώρας και από 20% που είναι σήμερα, να φθάσει το 35% το 2030. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η MYTILINEOS συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή «πράσινη». Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρείας στο εξωτερικό, θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα».

Ο Michael Rechsteiner, CEO και Αντιπρόεδρος της GE Power Services Europe, με τη σειρά του δήλωσε ότι «η GE έχει την τιμή να συνεργαστεί με τη MYTILINEOS για να φέρει τον πρώτο αεριοστρόβιλο HA στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ορόσημο για τις 100 ΗΑ παραγγελίες αεριοστροβίλων της GE. Το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου θα ενταχθεί στην “αφρόκρεμα” της Η-class. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, καθιστώντας το ως το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Στη GE είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην προώθηση της “καθαρής” ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα».

Ο Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας – Protergia της MYTILINEOS ανέφερε μεταξύ άλλων: «Φιλοδοξούμε το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου να συνεχίσει να είναι ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα, αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής. Το Ενεργειακό Κέντρο φιλοδοξεί να είναι η καθαρή  καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος».

Το προβλεπόμενο επενδυτικό κόστος του έργου είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του σταθμού τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021. ενώ η νέα μονάδα θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αιχμής της General Electric (GE).

Η MYTILINEOS υποστηρίζει την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

2 thoughts on “Θεμελιώθηκε το πρώτο μεταλιγνιτικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από τη MYTILINEOS στον Αγιο Νικόλαο

  1. Ο/Η LEODIA λέει:

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΒΟΙΩΤΟΙ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΤΙΛΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΟΡΘΩΣΑΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΣΑΣ

  2. Ο/Η LEODIA λέει:

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΙΤΛΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΤΕ. ΩΡΑΙΑ ΚΡΥΨΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΣΟΛ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΚΟΝΗΣ. ΜΑ ΓΙΑΤΙ;;;; ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΘΕΑ…..ΚΡΙΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ. ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο