Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά, 20 Σεπτεμβρίου 2019
Αγαπητέ Γιάννη,
τελείωσε η καταμέτρηση και δεν λείπει ούτε ένα από τα F-16 ούτε μια κορβέτα ή αντιτορπιλικό. Είναι όλα στη θέση τους. Η κλοπή των αντιαρματικών στη Λέρο, στην καλύτερα φυλασσόμενη μεθόριο της Ευρώπης μην το ξεχνάς, ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Σε άλλες καθυστερημένες χώρες θα είχε προκαλέσει τουλάχιστον μερικές παραιτήσεις. Αλλά εδώ το πιο πιθανό είναι να έχουμε προαγωγές.
NOVARTIS
Οπως και με το σκάνδαλο Novartis αγαπημένε  μου φίλε. Σε ολόκληρο τον κόσμο διαλευκάνθηκε και μόνο στην Ελλάδα οι αξιωματούχοι της φαρμακευτικής βρήκαν τείχος απροσπέλαστο: τη γνωστή εντιμότητα του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Πότε και κυρίως πού ακούστηκε να τα έχει πάρει Ελληνας πολιτικός; Κι αυτή η Novartis δεν ήξερε δεν ρώταγε; Πόσο στοιχίζει ένα τηλέφωνο στον Χριστοφοράκο για να μην πάμε μακριά (από την Ελβετία εννοώ);
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο ατυχής τρόπος που χειρίστηκε την υπόθεση ο Μητσοτάκης δείχνει πρόθεση συγκάλυψης. Και είναι μια ακόμα ανακολουθία στην προεκλογική ρητορική του Κυριάκου. Το ίδιο όπως  η επίκληση της αριστείας και ο διορισμός -χωρίς προκήρυξη- μετρίων. Το ίδιο όπως η διάσωση της ΔΕΗ χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια που τελικά είναι οι αυξήσεις χωρίς διάσωση. Το ίδιο όπως η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους που τελικά καταργεί το κοινωνικό μέρισμα.
ΜΕΡΙΣΜΑ
Φυσικά κάποιοι θα πάρουν μέρισμα. Οι μέτοχοι, οι μεγαλομέτοχοι, που είδαν τη φορολογία να μειώνεται στα μερίσματα από 10% σε 5%. Αυτοί θα πάρουν μέρισμα που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πέσει σε επενδύσεις. Μεταξύ μας Γιάννη μου περισσότερες ελπίδες υπάρχουν να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα ο John Soobe Williams, ο Νιγηριανός επενδυτής που μου στέλνει e-mail και μου αφηγείται ότι είναι γιος ενός πρίγκιπα στον Ανω Νίγηρα αλλά το καθεστώς εκεί του έχει δεσμεύσει 1,5 δισ. δολάρια και θέλει να τα φέρει στην Ελλάδα μέσω εμού. ειδικά εμού καταλαβαίνεις. Γιατί άλλος σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει στη χώρα.
ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ
Διότι ποιος σοβαρός άνθρωπος θα επένδυε Γιάννη μου σε μια πολιτεία που οι ταγοί της έχουν φάει τα λεφτά της UNICEF; Σε μια χώρα που η υπουργός Παιδείας βραβεύει την διακεκριμένη Ελένη Αντωνιάδου; Θα πρέπει ασφαλώς κανείς να δείχνει κατανόηση αλλά εδώ έχουμε το απόλυτο ξεγύμνωμα της fake χώρας μας. Η κυρία Κεραμέως αρκούσε να σκεφτεί ότι αν η κα Αντωνιάδου ήταν έστω και λίγο διακεκριμένη δεν θα ξέπεφτε στις Τατιάνες. Και φυσικά δεν θα είχε γλιτώσει από τη δαιμόνια Βίκυ Φλέσσα που τόσους και τόσους διακεκριμένους μας έχει φέρει καταντίπ μέσα στο σαλόνι μας.
ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ2
Οσο για την ίδια την Ελένη Αντωνιάδου δεν με εκπλήσσει που ήταν στο αλήστου μνήμης Πανεπιστήμιο Στερεάς. Ούτε η θέση της στη διαΝΕΟσις. Αλλά φανατική Πασοκτζού (τζου, τζου, τζου); Ποιος να το πιστέψει; Ποιος εχέφρων άνθρωπος θα έβαζε ποτέ το ΠΑΣΟΚ και την απάτη στην ίδια πρόταση;
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Φυσικά εσύ που είσαι σκεπτόμενος φίλε μου δεν χρειάζεσαι την Ελένη για να σου επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι απολύτως διαλυμένη. Φτάνει η υπόθεση των αδέσποτων για να καταλάβεις ότι υπάρχει βαριά ανεπάρκεια και στη διοίκηση και στην ιεραρχία. Προσωπικά αρνούμαι να πάρω μέρος σε μια συζήτηση για τα αδέσποτα τη στιγμή που το πρόβλημα έχει παντού λυθεί. Εκτός από συγκεκριμένες χώρες του τρίτου κόσμου και την Ελλάδα πουθενά αλλού δεν βλέπει κανείς αγέλες αδέσποτων να επιτίθενται σε πολίτες. Αν προκληθώ θα καταθέσω και τις λύσεις -που δεν μπορούσαν να βρουν οι δημοτικές αρχές στη Λιβαδειά. Αλλά προς το παρόν επισημαίνω ότι ολόκληρη η ελληνική διοίκηση και η κοινωνία των πολιτών μαζί δεν μπορεί να διευθετήσει το πρόβλημα των αδέσποτων. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την ανικανότητα και τη μετριότητα των επικεφαλής.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ2
Παραπονιέσαι ότι δεν σου γράφω δημοτικά νέα. Δεν υπάρχουν πολλά. Αλλωστε ούτε καταστροφή ήταν η έλευση του Ταγκαλέγκα στα πράγματα ούτε η Πούλου είχε ξετινάξει τον Δήμο Λεβαδέων ούτε ο Καραμάνης ανέκοψε την πορεία της Λιβαδειάς στο λαμπρό μέλλον. Δεν τα λέω εγώ Γιάννη μου. Οι ίδιοι τα λένε και αλληλλοψηφίστηκαν στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Με ομοψυχία για το καλό της πόλης ασφαλώς. Για τα προεκλογικά μαχαιρώματα και τις βαριές κουβέντες λες; Ενα αστείο ήταν βρε κουτό δεν το κατάλαβες; Ενα αστειάκι για να γελάσουμε. Ολοι δικοί μας είμαστε στο τέλος τέλος.
ΦΙΑΣΚΟ
Αλλη μια έκθεση διοργανώνεται που μαθαίνω ότι είναι ακόμα πιο αποτυχημένη από την περσινή, η οποία είχε εξαγγελθεί πως θα ξαναγινόταν σε δυο χρόνια και λοιπές παράξενες (τουλάχιστον) τσαχπινιές με δημόσιο χρήμα. Η κα Παπαθωμά και ο κ. Σπανός πρέπει να εξηγήσουν τη χρηματοδότηση αναλυτικά. Εχουν υποχρέωση στο δημόσιο ταμείο. Φέτος και πέρυσι. Το ίδιο και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.
ΣΕΦΕΡΗΣ
Σαν σήμερα πήρε το Νόμπελ ο Σεφέρης. Αν ζούσε θα έγραφε κάτι σε στυλ: Διψάσαμε το μεσημέρι αλλά δεν ήπιαμε νερό γιατί το είχε ακριβύνει ο Μητσοτάκης με εισήγηση του Μπάμπη. Και δεν θα το έπαιρνε το Νόμπελ.
ΠΟΛΕΜΟΣ
Μπορεί ο ιστορικός χρόνος να κινείται πιο αργά κι από τον Μπουρούση στη ρακέτα αλλά μην γελιέσαι. Η πίεση στη Μέση Ανατολή όλα δείχνουν ότι θα εκτονωθεί με τον χειρότερο τρόπο. Η Ελλάδα άβουλη και αδύναμη, χρεοκοπημένη και ηθικά ξεπεσμένη θα πληρώσει για μια ακόμα φορά βαρύ τίμημα. Ηδη οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται υπό προστασία. Και έπονται πολλά.
ΛΕΩ
Μην αφήνεις Γιάννη μου το ασήμαντο να επισκιάσει το σημαντικό.
ΞΑΝΑΛΕΩ
Και δεν θα βρεις αν δεν ξέρεις πού να ψάξεις.
Ταύτα και μένω
Δ.Λ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο