Τελευταία Νέα

Τέλος στην περίοδο συστάσεων και προσαρμογής βάζει η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  και ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες την αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια υγειονομικά όργανα.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Ενδεικτικά, ως παραβάσεις που ελέγχονται από την αντικαπνιστική νομοθεσία θεωρούνται:

  • Το κάπνισμα μέσα σε χώρους, όπως νοσηλευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης, χώροι που είναι εγκαταστημένες υπηρεσίες δημοσίου, ΟΤΑ κ.λπ.
  • Η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων, όπως για παράδειγμα η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων.
  • Η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι υπεύθυνοι των χώρων εργασίας ή υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κάθε αρμόδιος θα πρέπει να φροντίζει για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης του σε εμφανή σημεία και να επαναλαμβάνει τη σήμανση για κάθε δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα του χώρου.
  • Η μη ανταπόκριση του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και η μη κλήση των αρμοδίων οργάνων καθώς και η μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες.
  • Η μη συνεργασία του υπεύθυνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.

Η παράβαση των διατάξεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας επιφέρει την επιβολή προστίμου 50 έως 500 ευρώ σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε χώρους όπου απαγορεύεται, ενώ για τους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων αυτών το πρόστιμο κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη μάλιστα υποτροπή επιβάλλεται προσωρινή ανάκληση αδείας λειτουργίας καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή η άδεια ανακαλείται οριστικά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, το κάπνισμα  στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο