Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Λιβαδειά, 4 Σεπτεμβρίου 2019
Αγαπητέ Γιάννη,
δεν είμαι ο μόνος που μετά τη θερινή ραστώνη επιστρέφω στην αλληλογραφία μας. Επιστρέφει και η καλή ελληνική κωμωδία στους κινηματογράφους με την ταινία “Ενήλικοι στο Δωμάτιο” ή όπως τη λένε οι βάρβαροι της Δύσης Adults In Α Room. Σκηνοθέτης ο διεθνούς φήμης Ελλην της διασποράς Κώστας Γαβράς που όχι στην πρώτη νιότη -πατημένα τα 86- δεν διστάζει να αλλάξει προσανατολισμό και να γυρίσει κομεντί και μάλιστα σε χρόνο ελάχιστο. Το τρέιλερ και οι πρώτες σκηνές δείχνουν ότι η ταινία δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες των θεατών αλλά κυρίως των παραγωγών δημιουργώντας έναν ακόμη μύθο στο πλατύ λευκό παραλληλόγραμμο των απανταχού πολυχώρων διασκέδασης.
ΚΑΣΤ
Πάντως οι ηθοποιοί  στο Adults In Α Room δεν επιλέχθηκαν με την απαιτούμενη φροντίδα. Δεν είναι ότι τη Δανάη Στράτου την υποδύεται η Βαλέρια Γκολίνο – αυτό να το συγχωρήσω με δεδομένη και εγνωσμένη τη σεμνότητα της καλλιτέχνιδος. Αλλά στον ρόλο του Βαρουφάκη ο συμπαθέστατος κ. Χρήστος Λούλης; Τι είναι, Γιάννη μου, ο Γιάνης; Κάνας Αμλετ ή κάνας Ορέστης; Οχι φίλε, ο σύνθετος χαρακτήρας του Γιάνη είναι κάτι περισσότερο. Νομίζω πως θα συμφωνήσεις ότι ο καλύτερος για να πάρει τη δουλειά ήταν ο ίδιος ο Βαρουφάκης ή στην πολλή ξεφτίλα ο Jason o Statham κι όχι ο κ. Λούλης. Τέλος πάντων λάθη γίνονται.
ΨΕΜΑΤΑ
Οπως και ψέματα λέγονται. Και είναι φυσικό, γιατί όλοι θέλουν να γίνουν μέρος του μύθου. Εγώ βέβαια είμαι σε θέση να διαψεύσω αυτό που διαδίδεται.  Οτι ο -αρχηγός ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού κόμματος μην ξεχνάς- Βαρουφάκης βλέποντας την τελική κόπια χάλασε δυo πακέτα χαρτομάντηλα zewa αναθυμούμενος την ηρωική στάση του εαυτού του στις διαπραγματεύσεις του 2015.
ΤΙΤΛΟΣ
Αν μεν ο τίτλος που θα παιχτεί η ταινία στην Ελλάδα παραμείνει “Ενήλικοι στο Δωμάτιο” παραπέμπει σε… τσόντα δεύτερης διαλογής. Από την άλλη, εδράζεται συμβολικά στα πραγματικά γεγονότα των διαπραγματεύσεων του 2015, με πρωταγωνιστές τους ευρωκράτες από τη μια και τον ελληνικό λαό από την άλλη πλευρά και με τσατσά/διαμεσολαβητή κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη.
ΤΙΤΛΟΣ2
Αν ο τίτλος, όπως λένε οι πληροφορίες, μετατραπεί σε  “Ανίκητοι ηττημένοι”, όπως κατ’ εξαίρεση  πλασαρίστηκε και το βιβλίο του Βαρουφάκη, για να παραπέμπει στους “Ελεύθερους Πολιορκημένους”, τότε ο Γαβράς το έχει τερματίσει.
World Guineess  Record! World Class Comedians!
ΚΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ
Τον Τσίπρα λέει ο Γαβράς τον δείχνει σαν επαρχιώτη που του τη φέρανε οι κωλοπετσωμένοι της ευρωπαϊκής μαφιοκρατίας – ιδέα δεν έχει ο μετρ από Ελληνες επαρχιώτες. Εδώ θα διαψεύσω ότι έχει αποφασιστεί το γύρισμα σίκουελ που θα ονομάζεται Ενήλικοι στο Κόμο. Οπως διαψεύδω ότι ο Γαβράς εξετάζει το γύρισμα μιας ακόμα ελληνικής κωμωδίας που θα βασίζεται σε έναν ριζοσπάστη (αριστερό – καλό ε;) τέως πρωθυπουργό που διαμαρτύρεται επειδή η Αυτής Μεγαλειότης η Λίζυ (το παλάτι όπως θα λέγανε οι εδώ αγριοσυριζoπασόκοι) δεν εμποδίζει έναν αντιπρόσωπο του λαού να εφαρμόσει την ετυμηγορία ενός έγκυρου δημοψηφίσματος και μάλιστα σε ξένη ανεξάρτητη χώρα. Μαζί με τον Τσίπρα κλαίνε και σωρός Ελλήνων αναλυτών που τους πήρε ο πόνος για τα βάσανα του βρετανικού λαού μαζί με τις ΜΚΟ.
BREXIT
Σωστά φοβάσαι, Γιάννη μου, μια και κατοικείς εκεί και γνωρίζεις τα θέματα, ότι οι Βρετανοί δεν θα ακούσουν τους, άλλωστε εμβληματικά αποτυχημένους, Ελληνες αναλυτές και θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του Μπρέξιτ σεβόμενοι την λαϊκή απόφαση. Παράξενο για Ελληνες πολιτικούς της αρπαχτής, αλλά όχι για την πατρίδα του κοινοβουλευτισμού.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαισθάνομαι τα επόμενα ερωτήματά σου. Ενώ κυβερνά ήδη δυο μήνες ο Μητσοτάκης, γιατί δεν σου γράφω κάτι και ασχολούμαι με τον Τσίπρα; Για να μην μακρηγορώ θα σου πω μόνο ότι ο Μητσοτάκης δεν ξεκίνησε καλά. Σε όλους τους τομείς. Η χώρα στην πρώτη στραβή θα εκτραπεί και πάλι. Αυτό πάρ’ το σαν πρόβλεψη.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Ορκίστηκε ο δήμαρχος της Λιβαδειάς Γιάννης Ταγκαλέγκας και οι άλλοι δήμαρχοι της Βοιωτίας. Ερχομαι να απαντήσω στην πρώτη απορία σου. Υπάρχει περίοδος χάριτος; Δεν υπάρχει, Γιάννη μου, τέτοιο πράγμα. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν αύριο και άλλα που χρειάζονται χρόνο για να γίνουν. Αυτή είναι η αλήθεια που μας αποκρύπτουν συνειδητά. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι στην αρχή της θητείας οι ρήξεις είναι ευκολότερες. Αν κάποιος θέλει να κάνει ρήξεις.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ2
Φυσικά αυτά αν επιθυμεί να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός. Αλλιώς -όπως λέει η εκπασοκισμένη κοινή γνώμη- “Πολιτικός είναι, ψέματα θα πει, αυτή είναι η δουλειά του”. Φυσικά, δεν είναι αυτή η δουλειά ενός σοβαρού πολιτικού, αλλά πρέπει να πιστέψουμε ότι είναι αυτή για να δικαιολογηθεί το ριφιφί της μεταπολίτευσης.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Σαν μεγαλύτερος θα πω στον νέο δήμαρχο Λιβαδειάς ότι δεν είναι εποχή για συναινέσεις. Αν θέλει να προσφέρει κάποιο έργο, οφείλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τη μεταπολιτευτική αποφορά του όλοιδικοίμαςείμαστε. Αν θέλει να πολιτευτεί με τον τρόπο της μεταπολίτευσης, μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της αποτυχίας, την οδό των προκατόχων του. Αλλά ας είναι εν γνώσει του ότι η Λιβαδειά θα μείνει ακόμα πιο πίσω σε σχέση με τις αξιόλογες ελληνικές πόλεις και πως οι ευθύνες είναι μεγάλες.
ΔΕΥΤΕΡΗ
Σε σχέση με την απορία σου γιατί δεν εκφράζω ποτέ τα συγχαρητήριά μου στους αιρετούς εκπροσώπους, θα σου πω γιατί δεν πιστεύω πως μπορεί να αλλάξει κάτι. Τα ίδια πρόσωπα εδώ και είκοσι χρόνια μέσα στον βούρκο της μεταπολιτευτικής σήψης και έχοντας κάνει την μπάζα τους, δεν νομίζω ότι θα πράξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν μάθει τόσα χρόνια. Φυσικά θα χαρώ να με εκπλήξει κάποιος. Κι όπως πάντα εδώ στο viotiaplus.gr, ανεξάρτητα, αμερόληπτα και δίκαια θα του αναγνωριστεί. Να ‘σαι σίγουρος.
ΤΡΙΤΗ
Γιατί αναδημοσιεύω ειδήσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος και κυρίως δυστυχήματα, τον καιρό ή επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις; Είναι απλό, Γιάννη μου. Είναι οι μόνες ειδήσεις που περιέχουν ψήγματα αλήθειας. Οι μόνες δηλαδή που έχουν κάποιο ενδιαφέρον για το κοινό. Οι υπόλοιπες είναι σκουπίδια -και μάλιστα εξαγορασμένα σκουπίδια και fake news- και σ’ αυτό το παιχνίδι δεν θα συμμετάσχω φυσικά.
ΜΝΗΜΗ
…αυτό εξηγούσε πολλά από όσα είχαν γίνει, αλλά δεν δικαιολογούσε τίποτα…
Ταύτα και μένω
Δ.Λ.

2 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά43

  1. Ο/Η Κλαιρη λέει:

    Η κριτικη επι ολων των θεματων με βρισκει συμφωνη και συνυπογραφω σε ολα. Ο δημοσιογραφος γενικα πρεπει ν ειναι αμεροληπτος κ ανεξαρτητος με πραγαματικες αληθειες ειναι αυτο π λειλει απο το επαγγελμα σας. Ν μην χαιδευευετε αυτια. Δυστυχως η κοινωνια διαχρονιλα μεχρι σημερα δεν θελει ν ακουει αληθειες αλλα παραμυθια γιαυτο φθασαμε σ αυτη την καταντια κ τ λαικισμο.!!

    1. Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα Κλαίρη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο