Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Λιβαδειά, 17 Ιουλίου 2019
Αγαπητέ Γιάννη,
Ενας παράξενος Ιούλιος τρέχει στις ράγες της αιωνιότητας. Την ώρα που σου γράφω η καταχνιά ροκανίζει την κορυφογραμμή του Παρνασσού θολώνοντας ακόμα περισσότερο τα περιγράμματα. Η χώρα καταδικασμένη να πληρώσει την έρημο που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο μιας ριζοσπαστικής διεξόδου παραμένει ένα ιδιότυπο failed state, μια αποικία με άθλια διοίκηση, που φυσικά δεν έχει ελπίδες ανάκαμψης για τους πολλούς.
ΕΥΘΥΝΕΣ
Σήμερα ορκίστηκε η νέα Βουλή και η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές συμπληρώνει 10 μέρες στην εξουσία. Νεκροί στη Χαλκιδική, αποφυλακίσεις απατεώνων και πολλά άλλα γεγονότα δείχνουν ότι λίγα πράγματα θα αλλάξουν. Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ λένε πολλοί, φταίει η κυβέρνηση λένε οι άλλοι. Φταίνε κι οι δυο σου λέω εγώ φίλε μου και άλλοι ακόμα. Προσωπικά δεν θα απογοητευτώ πολύ γιατί δεν περιμένω τίποτα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Δεν θέλω να ταράξω πάντως τον πρωθυπουργό γι’ αυτό θα σου το γράψω εδώ και θα μείνει ελπίζω μεταξύ μας. Κάτι τέτοια επικοινωνιακά τρικ και αμφίπλευρα ανοίγματα έκανε και ο ΓΑΠ μόλις ανέβηκε και τώρα ψηφίζει σε κλειστά εκλογικά τμήματα -όταν δεν χάνεται με το κανό.
ΒΟΙΩΤΙΑ
Με τον ίδιο τρόπο Γιάννη μου αναλύονται τα πράγματα και στη Βοιωτία. Οι εκλεγέντες βουλευτές αποτελούν οργανικά τμήματα -από αμνημονεύτων ετών- της παρακμής, της γενικότερης και της ειδικότερης. Πώς λοιπόν περιμένεις να προσφέρουν; Δεν πρόκειται. Η εμαγιέ μπανιέρα ενός -Σιλωάμ λεγόταν νομίζω- μια φορά ακούστηκε στα ιερά χώματα της Παλαιστίνης. Από τότε οι μνήμονες δεν ξεχνούν την πολιτεία ενός εκάστου. Και όσον αφορά τα δημόσια πράγματα δεν ξεχνάμε τίποτα, δεν συγχωρούμε τίποτα, δεν παραγράφουμε τίποτα.
ΒΟΙΩΤΙΑ2
Αλλά για μην φανώ προπέτης θα το διατυπώσω κομψότερα. Ας πούμε λοιπόν ότι η μέχρι τώρα μακρά πορεία των κκ. Κουτσούμπα, Πούλου και Μουλκιώτη στα κοινά δεν δείχνει ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και καλοπροαίρετα ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Δεν βρήκε λέει γυναίκες ο Μητσοτάκης για να στελεχώσει την κυβέρνηση. Κι αυτό παρότι εξελέγη η Νόνη Δούνια. Πιθανόν να την κρατάει για τον ανασχηματισμό -δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νόνη ανήκει στο βαρύ πυροβολικό. Στη φωτογραφία η νέα πια βουλευτής στη Λιβαδειά πριν από 4 μόλις χρόνια.
ΦΩΤΙΕΣ
Πάντως δεν θα αργήσει το καλοκαίρι να επιστρέψει από την άποψη της ζέστης βέβαια -όχι από την πολιτική. Οι φωτιές θα ξανάρθουν στην ημερήσια διάταξη. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί, πολύ προσεκτικοί. Στη φωτιά της 10ης Ιουλίου στο Λαφύστιο υπήρξε όπως με πληροφορούν εστία φωτιάς και την επόμενη μέρα και χρειάστηκε όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λιβαδειάς και σκαπτικό μηχάνημα ιδιώτη για να επιτευχθεί οριστική αποσόβηση. Να και η φωτογραφία από τις εργασίες.
ΨΗΦΟΣ
Η δύναμη της ψήφου και της συμμετοχής δεν είναι ένα καλοσερβιρισμένο παραμύθι -τουλάχιστον όχι πάντα. Οπως μαθαίνω Γιάννη μου η τελική καταμέτρηση των ψήφων στη δημοτική εκλογή της Λιβαδειάς έφερε τη Λαϊκή Συσπείρωση με μόλις ένα ψηφοδέλτιο περισσότερο από την παράταξη Αλλάζουμε Σελίδα. Αυτή η μία ψήφος έκρινε μια ολόκληρη έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων.
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Στις 26 Αυγούστου 2019 θα ορκιστεί ο νέος δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας στο Διοικητήριο.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Σε dt εξιχνιάστηκε η δολοφονία της αμερικανίδας στην Κρήτη και οι πλέον καχύποπτοι σου λένε ότι έπαιξε ρόλο η υπηκοότητα του θύματος. Αν είναι έτσι τότε τι θα πουν οι σύμμαχοι όταν μάθουν ότι ο δολοφόνος σε λίγα χρόνια θα είναι έξω; Προβλέπω Γιάννη μου νέα αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και μόνο ο Φλώρος θα παρτάρει στη Μύκονο στην υγεία των κορόιδων.
ΕΛΛΑΔΑ
Και πολλά τα λιόδεντρα
που να κρησάρουν στα χέρια τους το φως
κι ελαφρό ν’ απλώνεται στον ύπνο σου
και πολλά τα τζιτζίκια
που να μην τα νιώθεις
όπως δε νιώθεις το σφυγμό στο χέρι σου
Ταύτα και μένω
Δ.Λ.

One thought on “Γράμματα από τη Λιβαδειά42

  1. Ο/Η Cool λέει:

    Πολϋ σωστός όπως πάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο