Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Λιβαδειά, 25 Μαΐου 2019
Αγαπητέ Γιάννη,
ποιος, αν κραύγαζαθα μ‘ άκουγε τάχα απ‘ των Αγγέλων τα Τάγματα; Μου λες τι θα ψηφίσω. Είναι σκληρός αυτός ο καιρός για τους ριζοσπάστες φίλε.  Συμμετέχουν ακούσια σ’ ένα  αδιέξοδο παιχνίδι εντυπώσεων και λίγο μελαγχολούν.  Οχι επειδή επικρατεί το ψεύδος, ο εκβιασμός και η κολακεία. Οχι. Αλλά γιατί η ασχήμια εξαπλώνεται.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Είναι πολλοί οι επαναστάτες που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο δίχως να γνωρίζουν τον τρόπο. Από την άποψη αυτή είναι καλλιτέχνες, είτε το ξέρουν είτε όχι. Ο εντεινόμενος ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός είναι ένα θέμα, η αναζήτηση της ρωγμής είναι ο αγώνας, η ανάδειξη της ποιότητας είναι το καθήκον.
ΕΛΕΙΠΑ
Για πράξεις και για παραλείψεις
ιδιαζόντως ειδεχθείς
αλλά εσύ μην φοβηθείς
κι αρχίσεις τις αποκαλύψεις
 Εδώ δημοσιεύουμε ό,τι (και όποιον) αξίζει να δημοσιευτεί. Εσύ που είσαι ευφυής μπορείς να δεις ποιους παραλείπει το viotiaplus.gr.
ΕΛΕΙΠΑ2
Γιατί με παραλείψεις ναι. Ετσι μάλιστα, μπορούν να μιλήσουν οι επαναστάτες. Οπως προσωπικά ας πούμε: Θα παραλείψω να ψηφίσω ψεύτες, κλέφτες, υποκριτές, αποτυχημένους. Ακόμα περισσότερο θα παραλείψω να ψηφίσω εκείνους που σέρνονται στη λάσπη των κοινωνικών δικτύων για μια αμφίβολη χούφτα ψήφους, τους σύγχρονους αυριανιστές. Ο τόπος είναι μικρός και τους ξέρουμε -τους παραλείπουμε Γιάννη μου.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ1
Πήγα Γιάννη μου σε όλες τις συγκεντρώσεις. Ο Ταγκαλέγκας είχε μια μεγάλη συγκέντρωση στην “ύπουλη” πλατεία της Λιβαδειάς. Υπήρχαν τα γνωστά υπέρ και κατά που έχουμε επισημάνει για τον συνδυασμό του. Από πλευράς παρουσιών ο Γιάννης φαίνεται να κερδίζει κατά κράτος στον χώρο της συστημικής κεντροδεξιάς με κάμποσους -εκτός από μπλε και- πράσινους κόκκους. Παραδοσιακά χώρος παραγόντων η παράταξη αυτή έχει εναντίον της το κλίμα της εποχής αλλά υπέρ της το σταθερό πλέγμα των διαμορφωμένων στην πόλη συμφερόντων που παρέχουν στον Γιάννη μια υψηλή βάση εκκίνησης.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ2
Μεγάλη συγκέντρωση είχε και ο Νώντας Κοτσικώνας. Η κεφαλαιοποίηση της διάχυτης δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος είναι το μεγάλο στοίχημα του Νώντα. Οι ενδείξεις λένε ότι αυτή η δυσαρέσκεια φαίνεται να βρίσκει έκφραση στο διευρυμένο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Λιβαδειάς. Αξια μνείας είναι η προεκλογική καινοτομία του συνδυασμού με τις ανοιχτές συζητήσεις στα χωριά όπου φερόταν υπολειπόμενος και ο τεκμηριωμένος λόγος του ίδιου του Νώντα.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ3
Ο Δημήτρης Καραμάνης ξένισε με το σημείο που επέλεξε για την κεντρική ομιλία του. Η επιρροή του συνδυασμού του στην αντισυστημική δεξιά είναι ισχυρή παρότι έχει κι αυτός πράσινους κόκκους. Ο ρομαντισμός του ψηφοδελτίου είναι πλεονέκτημα λόγω συγκυρίας αλλά και μειονέκτημα λόγω απειρίας. Ακόμα και για μένα Γιάννη μου το νούμερο που θα γραφεί στα τελικά αποτελέσματα συνιστά ένα μυστήριο -όχι μεγάλου εύρους αλλά πάντως ενός κάποιου εύρους.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ4
Η κυρία των υποψηφίων επέλεξε να μιλήσει στον Πεζόδρομο σε ένα σημείο με δυσχερή πρόσβαση και  σε μια συγκέντρωση που ήταν απλώς καλή. Η κα Πούλου διέπραξε ένα κορυφαίο στρατηγικό λάθος το 2019 που την οδήγησε σε ολισθηρούς δρόμους.  Με σειρά του το κορυφαίο αυτό σφάλμα φώτισε και έδωσε νέο, επιβεβαιωτικό περιεχόμενο στα πολλά τακτικά λάθη της πενταετίας με αποτέλεσμα από φαβορί να κινδυνεύει με ήττα. Το ποσοστό της είναι επίσης ένα μυστήριο -προσωπικά Γιάννη μου δεν θα με εκπλήξει τίποτα.
ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ
Αν ψηφίσεις Νώντα Κοτσικώνα, Γιάννη μου, δες τη Βάσω τη Μαργέλλου.  Εμένα είναι φίλη μου αγαπημένη, αλλά στην παρούσα δυσανάγνωστη συγκυρία αυτό λειτουργεί υπέρ της.
Και φρονώ ότι σ’ ένα καθημαγμένο πολιτιστικά τοπίο είναι καιρός να οριοθετήσουμε έναν δικό μας κήπο. Στους αρμούς και στις πυκνώσεις του πόνου άλλωστε γράφεται η ιστορία, Γιάννη μου.
ΑΘΗΝΩΝ
Ορίστε στρώθηκε η Αθηνών, που φωνάζουν όλοι. Μαύρη πίσσα (και πούπουλα) κάτω από τον μαγιάτικο ήλιο. Οχι φίλε μου δεν συμβολίζει τίποτα.
ΡΕΦΕΝΕ
Οχι Γιάννη μου δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι. Ναι μεν ανοίγει το πορτοφόλι ο Κώστας, αλλά… Ο Γιώργος ο Σιδέρης, έτσι κι αλλιώς, Μπατζελή θα ψήφιζε και Σωτηρόπουλο θα σταύρωνε. Οι καφέδες είναι που πρέπει να πληρωθούν.
ΧΡΗΣΜΟΣ
Από Σπανό ακούω Σανιδά, Μπακομήτρο, Νικολάου, Φανή, Περγαντά και Στάικο. Από Γκλέτσο Κοροπούλη και Πέππα. Από Μπατζελή Σωτηρόπουλο και Ζιώγα.  Φυσικά άγνωστοι αι βουλαί του λαού και η κάλπη είναι λένε έγκυος. Αλλά υπάρχει και το υπερηχογράφημα.
ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ
Δεν χάνουν την δύναμή τους τα λόγια του μεγάλου αντιφατικού Γιάννη μου:
Με το που οι άνθρωποι διακρίνουν ηθικό σθένος σε κάποιον, σπεύδουν να τον χαρακτηρίσουν ιδιοφυΐα και να τον ξεφορτωθούν, γιατί διαβλέπουν ότι η ζωή του ενέχει μια απαίτηση γι’ αυτούς.
ΑΥΡΙΟ
Θα σου ξαναγράψω αύριο ή πάντως σίγουρα θα επικοινωνήσουμε. Πώς; Εκπληξη.
Ταύτα και μένω.
Δ.Λ.

One thought on “Γράμματα από τη Λιβαδειά: παρά ένα τεσσαράκοντα

  1. Ο/Η εωσφόρος λέει:

    For the festivals οι περισσότεροι φίλε.Και στη διαπασών των εκλογων ο Μάγγας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο