Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Λιβαδειά, 20 Μαΐου 2019
Αγαπητέ Γιάννη,
μερικές φορές νιώθω σαν τον Μάνο Χατζιδάκι στη σύγκρουσή του με τους αυριανιστές  – είναι άλλωστε από παλιά γνωστό ότι πάντες οι έχοντες ονύχια αγωνίζονται να σπαράξωσι τους έχοντας πτερά. Ηρθε και η συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη (https://viotiaplus.gr.185-138-42-70.linuxzone138.grserver.gr/archives/29445), δεν θέλει πολύ να την ψωνίσει ο άνθρωπος.
ΕΚΛΟΓΕΣ
Δεν είναι, φίλε μου, κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη, ποιος τα λέει αυτά; Απλώς δεν είναι ο καιρός να διατυπωθούν οι προβλέψεις για ποικίλους λόγους. Εχει πάντως αρχίσει να διαμορφώνεται μια δυναμική στο εκλογικό σώμα, τοπικά, περιφερειακά και εθνικά και δεν αποτελεί μυστικό ότι το κυρίαρχο ρεύμα θα εκπλήξει πολλούς βολεμένους. Στη Λιβαδειά και στη Βοιωτία η έκπληξη θα είναι μεγαλύτερη – ευρωπαϊκού επιπέδου. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η αποχή που γενικά ευνοεί την εξουσία. Σου απευθύνω αυστηρή επίπληξη για όσα μου γράφεις περί ζεστής θάλασσας και μπάνιου στις 26 Μαΐου. Ανάμεσα σε μια επεξεργασμένη πολιτικά πρόταση που καταλήγει στην αδράνεια και σε μια επεξεργασμένη πολιτικά πρόταση που περιέχει δράση εγώ προτιμώ εξ ορισμού τη δεύτερη – χωρίς αυταπάτες αλλά με αποφασιστικότητα.
ΕΚΛΟΓΕΣ2
Μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε για τον Δήμο Λεβαδέων με τυπικό σφάλμα +-4,4% (γέλια) και μάλιστα τηλεφωνική δεν αξίζει συζήτησης, φίλε μου. Δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβεται – αν κρύβεται. Αλλά ξέρω τι δεν μπορεί να κρυφτεί. Οτι δεν είναι πολιτική επιστήμη αυτό. Εκτός αν το πάρουμε ως έκκληση της Μονάδας Ερευνών της Κοινής Γνώμης του ΠΑΜΑΚ που εκλιπαρεί: Ψηφοφόρε της Λιβαδειάς, μην επιτρέψεις με την ψήφο σου να διαψευστεί για μια ακόμη φορά ο κ. Μαραντζίδης. Κρίμα είναι. 
ΕΚΛΟΓΕΣ3
Οσο πλησιάζουμε επικίνδυνα προς την λαϊκή ετυμηγορία, τόσο αναδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη ενός στιβαρού πολιτικού λόγου, φρέσκων ιδεών και αυθεντικών ανθρώπων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρόσφερε θεωρώ πολλά φέτος το viotiaplus.gr με τη στήλη ΠΡΟΣΩΠΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ2019 .Και η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης.
 ΕΚΛΟΓΕΣ4
Ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία Κοτσικώνα για διαλογικές συναντήσεις με τους πολίτες στα χωριά του Δήμου Λεβαδέων. Εχει ανάγκη ο κόσμος να μάθει, να κρίνει και να συγκρίνει.
ΕΚΛΟΓΕΣ5
Η κεντρική φωτογραφία των Γραμμάτων38 με την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων είναι σαφής. Και όχι δεν είναι εργασία να υπόσχεσαι ούτε να απειλείς ούτε να είσαι του κόμματος. Εργασία κανονική, υπέρ της πόλης εννοώ. Και λίγοι έχουν εργαστεί υπέρ της πόλης. Και ακόμα λιγότεροι μπορούν να εγγυηθούν ότι θα το πράξουν την ερχόμενη τετραετία.
ΖΗΛΟΣ
Εχω επικρίνει πολλές φορές τον υπερβολικό ζήλο την υποψηφίων που στη προσπάθειά τους να κερδίσουν πλεονέκτημα σκαρφίζονται κάθε τρόπο προσέγγισης του ψηφοφόρου. Νομίζω όμως, Γιάννη μου, ότι αυτό το περιστατικό πρέπει να καταγραφεί ως  η μονολεκτική επιτομή της μαυρογιαλούρειας ψηφοθηρικής τακτικής και να παραμείνει στην αιωνιότητα του διαδικτύου: Κοινώς το τερμάτισε Λιβαδείτης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο οποίος δίδει συγχαρητήρια σε συγκινητική ανάρτηση/αναγγελία θανάτου στο Facebook. Δεν έχει σημασία το όνομα. Η προχειρότητα  μετράει. Δες το πριν το κατεβάσουν. Με τα κόκκινα γράμματα, είναι αληθινό σου λέω.
ΜΠΑΖΑ
Βλέποντας τα υπέροχα άνθη στα απορριμμένα μπάζα επί του πεζοδρομίου της οδού Ι. Λάππα δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να καταλάβεις ότι βρίσκονται πολύ καιρό εκεί. Μήπως είναι νέος τρόπος καλλωπισμού της πόλης; Μια εικαστική παρέμβαση ή μια αναβίωση τελετουργιών ξεχασμένων στον χρόνο;
ΑΤΥΧΗΜΑ
Στην πιο κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής περιόδου ένα επώδυνο ατύχημα συνέβη στον υποψήφιο με τον Γιάννη Ταγκαλέγκα, τον Μάριο τον Σάκκο. Ελπίζουμε να είναι ήδη καλά για να συνεχίσει με δύναμη τον αγώνα – παραταξιακό και προσωπικό.
ΣΠΑΝΟΣ
Οχι, Γιάννη μου, δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο για την θέση του αντιπεριφερειάρχη στη Βοιωτία στην περίπτωση που ο Φάνης Σπανός κερδίσει τις εκλογές. Οι φήμες που διαδίδονται για μικροπολιτικούς λόγους δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.
19 ΜΑΪΟΥ
Φάνηκε σαν να κράτησε την ανάσα της για μια στιγμή η Λιβαδειά στην υποβλητική πομπή των Ποντίων. Η συγκίνηση περίσσεψε, η μνήμη πετούσε κάπου γύρω.
EUROVISION
Ωχριά η παράγκα, Γιάννη μου, μπροστά στην EBU που διοργανώνει το πανηγυράκι της Eurovision. Μου αρέσει μάι φρεντ που έχουν προσθέσει και επιτροπές ειδικών στις ψηφοφορίες, γιατί οι πολίτες λέει παρασύρονται από συναισθηματικά κριτήρια στις προτιμήσεις τους. Και συνεδριάζουν οι επιτροπές των δήθεν ειδικών σε Ελλάδα και Κύπρο και ανταλλάσσουν 12άρια. Το ίδιο και σε Δανία Σουηδία κ.λπ. Ευτυχώς, δηλαδή που είναι ειδικοί και δεν παρασύρονται από γειτονιές και καταγωγές. Υπάρχει μεγαλύτερο δούλεμα; Και ασφαλέστερη απόδειξη ότι για άλλο λόγο (χειραγώγησης) έχουν συσταθεί αυτές οι επιτροπές;
ΠΟΛΕΜΟΣ
Τα μαύρα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από το Ιράν δεν φαίνεται να ανησυχούν την ελληνική ηγεσία. Ούτε το γεγονός ότι με την πρώτη τουφεκιά εκατομμύρια πρόσφυγες θα πάρουν τον δρόμο για τη δύση. Εχουμε άλλα θέματα εμείς, αν είναι πολίτικαλ κορέκτ να αποκαλείται η Αχτσιόγλου  γκομενάκι, αν ο Κυριάκος έχει χιούμορ κι αν ο Τσίπρας γεμίζει τα γήπεδα στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.  Για να το θέσω αλλιώς, μωραίνει κύριος…
ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Θα είμαστε μαζί σχεδόν καθημερινά, Γιάννη μου, στις κρίσιμες τελευταίες μέρες. Θα κρίνουμε και τα πρόσωπα και τις παρατάξεις, διεισδύοντας βαθύτερα από το περίγραμμα – στην πολιτική ουσία. Μέχρι σύντομα να επικοινωνήσουμε πάλι σου υπενθυμίζω:
Xρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις.
Oργή κι επιμονή.
Γνώση κι αγανάκτηση.
Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.
Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία.
Kατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.
Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει.
Πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο