Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά,  27 Μαρτίου 2019

Αγαπητέ Γιάννη,

Αν εξαιρέσει κανείς εκείνους που υποχρεωτικά έπρεπε να είναι στη συγκέντρωση και τους συνήθεις μαϊντανούς, η αίθουσα ήταν άδεια. Η νέα αποτυχία της ΝΟΔΕ Βοιωτίας να διοργανώσει μια αξιοπρεπή συγκέντρωση για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη στη Λιβαδειά, αναδεικνύει το τεράστιο πολιτικό κενό που υπάρχει στην περιοχή από σοβαρά στελέχη στο κόμμα αυτό. Τα οποία στελέχη διοργάνωσαν και ομιλία του Θεόδωρου Ρουσσόπουλου με εξίσου πενιχρά αποτελέσματα.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να εκνευρίστηκε από τη χαμηλή προσέλευση, που όμως δεν είναι μόνο θέμα της ανυπαρξίας των τοπικών παραγόντων, αλλά και της πολιτικής παρουσίας της ΝΔ. Ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές του 2019, αλλά δεν προσέθεσε ότι αυτό θα γίνει όχι επειδή πείθει, αλλά γιατί ο κόσμος έχει σιχαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ

Προς επίρρωσιν αυτού του τελευταίου το κυβερνητικό κόμμα βρήκε την ευκαιρία να καταφέρει ένα ακόμα χτύπημα κατά του καπιταλισμού και της διαπλοκής περιλαμβάνοντας τον Πέτρο Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιό του. Σου λέει, θα γνωρίσει τη Μυρσίνη, θα τον πείσει ότι το πιο ωραίο είναι να απολαμβάνεις την κληρονομιά του μπαμπά σου τουιτάροντας ανοησίες κι έτσι ένας ακόμα ταξικός αποστάτης θα πάψει να εκμεταλλεύεται τους εργαζομένους. YOLO.

ΜΥΡΣΙΝΗ

Η Μυρσίνη έκανε πολλούς να πέσουν από τα σύννεφα, σε πολλές περιπτώσεις τους ίδιους που είχαν δώσει τις συντάξεις στους τυφλούς ανοιχτομάτηδες της Ζακύνθου ή της Λευκάδας -δεν θυμάμαι. Κι όμως η Μυρσίνη δεν είναι τίποτα άλλο από μια 40χρονη αναπαράσταση της δημόσιας σφαίρας στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Είναι η εκπασοκισμένη ελληνική κοινωνία που πέρα από το παρασιτικό της υπόβαθρο  έχει την αυταρέσκεια να πιστεύει ότι εκείνα που άκουσε ένα βράδυ στα Εξάρχεια συγκροτούν πολιτική άποψη.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Ηταν να βγούμε με τον Νίκο γιατί είχε να μου πει σπουδαία παρασκήνια. Αλλά δεν μπόρεσα, είχα δουλειά. Φαινόταν να επείγεται όταν μου τηλεφώνησε ασθμαίνων. Τι τόσο σοβαρή δουλειά είναι αυτή; μου κάνει. Συντηρώ τα κεραμικά με υδροϋγειονομικές μεθόδους, του λέω. Είσαι νοικοκύρης μου λέει. Ο άντρας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του τον κλείνω. Τι να του πω, ότι έπλενα πιάτα;

ΔΗΜΟΤΙΚΑ2

Ετσι δεν έχω πολλά νέα, άλλωστε παρά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου χθες η ατμόσφαιρα παραμένει φρίζι. Οι καβγάδες στον Αγιο Γεώργιο, που με ρωτάς, Γιάννη μου, θα γινόντουσαν. Από τη στιγμή που οι υποψήφιοι δεν έχουν μια στιβαρότητα είναι αναμενόμενο τα στελέχη να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Αναμενόμενο για μια παρηκμασμένη χώρα και για ένα παρηκμασμένο κόμμα φυσικά.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ3

Εκείνο που παραμένει υπεράνω κάθε αμφισβήτησης είναι η δίψα του κόσμου για μια νέα φωνή, για μια ριζοσπαστική πρόταση. Βρίσκω πολλούς πολίτες στον δρόμο απογοητευμένους μεν, αλλά  ελεύθερους πια από τη χειραγώγηση, που επιζητούν μια ριζική κριτική. Θα φροντίσουμε, φίλε μου, να μην τους απογοητεύσουμε κι εμείς.

ΕΛΙΚΩΝ

Με επιτυχία έγινε η απονομή των βραβείων του Πανελληνίου Ποιητικού Διαγωνισμού ΕΛΙΚΩΝ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Μου δόθηκε η αφορμή, Γιάννη μου, να γνωρίσω πνευματικούς ανθρώπους σπάνιους, αλλά και να ανακοινωθεί το νέο φιλόδοξο βήμα: Ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Ποιητικός Διαγωνισμός ΕΛΙΚΩΝ. Θα διαβάσεις στο ρεπορτάζ τα σχετικά, αλλά θα σου πω μόνο ότι έχασες.

ΓΚΟΛΑΝ

Οι φιέστες με το κρατικό χρήμα και η συστηματική αποβλάκωση των πολιτών στην Ελλάδα  έχουν επιτρέψει σε ελάχιστους να αντιληφθούν τι σημαίνει η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα υψίπεδα του Γκολάν, ενώ είχε προηγηθεί η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους. Πρόκειται για ολική ανατροπή της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης, για την ταφόπλακα στον ρόλο της διεθνούς νομιμότητας. Της οποίας το μόνο όπλο ήταν από το 1945 και μετά η μη αναγνώριση τετελεσμένων. Η διεθνής νομιμότητα καταρρέει λοιπόν χωρίς να υπάρχει μια νέα αφήγηση να την αντικαταστήσει. Είναι τρομακτικό. Δεν θέλω να κάνω τον Τειρεσία, αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά στη θραύση του επικρατούντος παραδείγματος, μπροστά σε νέους άγνωστης κλίμακας πολέμους. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο κολασμένο τρίγωνο Βαλκάνια-Ουκρανία- Μέση Ανατολή σ΄αφήνω να το σκεφτείς μόνος σου. Και να προετοιμαστείς.

ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ

Η καταστολή του κινήματος στη Γαλλία περιλαμβάνει απαγόρευση συγκεντρώσεων, προβοκάτσιες με άσκοπες καταστροφές, επικοινωνιακό πόλεμο από τα συστημικά ΜΜΕ. Οταν κι αυτά δεν επαρκούν, ο Μακρόν, το παιδί το φιλελεύθερο που θα έφερνε την ανανέωση, διατάζει τον στρατό να κατεβεί στους δρόμους. Εδώ ταιριάζει ταμάμ εκείνο το “η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα”, έστω κι αν χρειαστεί να καθαρίσει μερικά εμπόδια.

ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΟΥΣΗΣ

Εφυγε πλήρης ημερών ο αιρετικός της γραφής Πάνος Κουτρουμπούσης που είχε γεννηθεί το 1937 στη Λιβαδειά. Κανείς δεν τον θυμήθηκε, Γιάννη μου. Ούτε ο Κώστας ο Τζίκρας (aka Λαμογιόπουλος). Μάλλον βλέποντας την ήττα να έρχεται έχει χάσει την ψυχραιμία του και την αυτοσυγκέντρωσή του.

ΔΕΟΣ

Συχνά, μέσα στη νύχτα, καθώς περπατάς ολομόναχος κάτι σ’ αγγίζει στον ώμο,
γυρίζεις τότε – και μονομιάς νοιώθεις όλο το μάταιο της ύπαρξης.
Αλλά δεν θλίβεσαι
σαν να’ σαι ο πρώτος που το ανακαλύπτεις.

Ταύτα και μένω

Δ.Λ.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο