Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά  6 Μαρτίου 2019

ΕΜΕΙΣ

Στο 25ο Γράμμα από τη Λιβαδειά, αγαπημένε φίλε, είναι απαραίτητη νομίζω μια περίληψη όσων μέχρι τώρα έχουν διαμειφθεί μεταξύ μας. Ετσι θα κρίνεις ελπίζω με επιείκεια κι εσύ και οι αναγνώστες μια αυτοαναφορικότητα που υποχρεωτικά περιλαμβάνεται σε μια τέτοια αναδρομή.

Θα ξεκινήσω από τα αρνητικά: το μόνο μελανό σημείο, το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι ο Κυριάκος με τη Φώφη δεν έχουν ζητήσει εκλογές. Ξέρεις “η χώρα δεν αντέχει άλλα Γράμματα από τη Λιβαδειά, κύριε Τσίπρα, έτσι θα΄έρθουν οι επενδύσεις; Μόνη λύση οι εκλογές κ.λπ κ.λπ.“. Κατά τα άλλα, τα Γράμματα σημειώνουν επιτυχία, τόσο από πλευράς αναγνωσιμότητας όσο και παρέμβασης, παρά το φαινόμενο της «σπείρας της σιωπής» που παρεπιδημεί όπως καλά ξέρεις και στη μικρή μας πόλη. Συγχαρητήρια δέχομαι πολλά μαζί και πονηρές ερωτήσεις για τη δική σου ταυτότητα. Οι αναταράξεις που προκαλούνται κάθε που σου γράφω γίνονται αισθητές στη Βοιωτία και όχι μόνο. Δέχομαι εμψυχωτικά τηλεφωνήματα. Δέχομαι ακόμα τηλεφωνήματα με απόκρυψη καθώς και συγκεκαλυμμένα απειλητικά τηλεφωνήματα.

PUNISHER

Δημόσια έκφραση έλαβαν οι απειλές με ανάρτηση ενός κάποιου ανώνυμου στο Φέισμπουκ εναντίον μου. Η επίθεση αυτή μου θύμισε ξανά με τι φυράματος υποκείμενα έχω να κάνω. Φυσικά έλαβα όλα τα νομικά μέτρα εναντίον του. Ομως αυτός είναι αναλώσιμος κι αν δεν το ήξερε, καλά να πάθει. Εκείνος ή εκείνοι που κρύβονται πίσω του φαίνεται ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους βλέποντας το πλοίο της πολιτικής να απομακρύνεται χωρίς αυτούς. Οπως έχει καθιερώσει σχεδόν ως έθιμο αυτό το site κάθε τετραετία αποσύρει -με όποιο κόστος- ένα τοξικό κομμάτι πολιτικάντηδων και το πετάει στα αζήτητα. Φέτος θα είναι αυτός, ο συγκεκριμένος, που καλύπτεται πίσω από τον ανώνυμο του Φέισμπουκ και οι εργοδότες του που θα εντοπιστούν σε όλες τις περιπτώσεις.

Και θα έκλεινα εδώ την κουραστική αυτοαναφορικότητα, αλλά θα σκάσω αν δεν πω ένα τελευταίο: αν υπήρχαν μερικοί δημοσιογράφοι να τιμούν την  πένα τους και επομένως τον σκοπό του λειτουργήματος που υπηρετούν και απέσυραν από την κυκλοφορία 1-2  πολιτικούς κάθε εκλογική περίοδο, η Ελλάδα θα ήταν καλύτερη και καθαρότερη κυριολεκτικά και μεταφορικά. (Ιδέα σε έντιμους συναδέλφους δίνω).

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Χαμός έγινε, Γιάννη μου, με την αποκάλυψη που σου έκανα για το γλέντι της Τσικνοπέμπτης στο Δημαρχείο Λεβαδέων. Οπως συμβαίνει συνήθως τα βέλη για τη διαρροή στράφηκαν σε λάθος κατεύθυνση. Αλλωστε η μάζωξη (είδες πώς τα μιλάω τα συριζέικα;) είχε κανονιστεί από πολύ καιρό, τότε που τα πράγματα ήταν νορμάλ. 

ΠΟΥΛΟΥ

Θα πάω στην πρώτη της Πούλου απόψε φίλε. Οχι επειδή κάνω διακρίσεις, όχι. Με ενδιαφέρει κυρίως να αποτυπώσω τους πρώην υβριστές της να κάθονται σαν καλά παιδάκια να ακούν τη δήμαρχο και να την χειροκροτούν κιόλας. Δεν βρίσκεις ότι πρέπει κάποτε να τους ξεμπροστιάσουμε κι αυτούς; Και όχι μόνο στην παράταξη της Πούλου;

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ενώ φτιάχτηκε χθες το Ρολόι της Λιβαδειάς πληροφορούμαι ότι χτυπάει τις ώρες μπροστά. Στις 7.00 π.μ. χτύπησε 9.00 στις 8.00 10.00 και ούτω καθεξής. Δεν θεωρώ το γεγονός μια παράδοξη σύμπτωση αλλά ένα καρμικό αποτέλεσμα. Εξηγούμαι. Φαίνεται το Ρολόι (και ο μπαμπάς του ο χρόνος που όλα τα ξέρει) έμαθε για τη νέα δημοτική κίνηση ΑΣΤΕΡΙΞ και συντονίστηκε: εκεί που η Λιβαδειά είχε μένει στάσιμη, τώρα πάει μπροστά, δυο ώρες μπροστά.

 

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ

Δεν ξέρω αν οι παλαιοπασοκικής κοπής κι αισθητικής κινητοποιήσεις “να μαζευτούμε όλοι μαζί να πάμε να τους δείρουμε” θα έχουν αποτέλεσμα στη διατήρηση του υποκαταστήματος της Εθνικής στον Ορχομενό. Η δική μου άποψη είναι ότι η διοίκηση της Εθνικής οφείλει να οργανώσει έτσι την επιχείρηση ώστε τα υποκαταστήματά της να είναι κερδοφόρα.  Και το κατάστημα του Ορχομενού είναι σε προνομιακή θέση για μια διοίκηση με φιλοδοξίες και ενημέρωση σε σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Ηρθε ένα αεροπλάνο από τη Βενεζουέλα και το κάνανε αμέσως θέμα. Αλλά, Γιάννη μου, δεν σκέφτηκαν το πιο απλό, όπως σου αποκαλύπτω εδώ για πρώτη φορά, ότι πρόκειται για την ανταπόκριση που είχε «η απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος» του Αλέξη του Τσίπρα. Με άλλα λόγια πλακώσαν ενδιαφερόμενοι γεφυροποιοί κι από το εξωτερικό για τη νέα κεντροαριστερά που υλοποιεί ο φωτισμένος μας ηγέτης.

ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ

Η λέξη υπάρχει ακόμα και σε κείμενα του 7ου αιώνα. Απορώ μάλιστα πως πήγε το μυαλό ορισμένων ότι μπορούσε ο Αλέξης να υποπέσει σε γλωσσικό λάθος-lapsus linguae. Εγώ μόνο ένα θυμάμαι: αυτό με τη Ναόμι Κάμπελ που εδώ που τα λέμε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή ενός μεγάλου ανδρός.

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

Πέθανε ο Γιάννης Μπερχάκης, σημαντικός φωτορεπόρτερ. Σημαντικός γιατί γνώριζε το θέμα του βαθιά, ήξερε τι φωτογράφιζε. Κι αυτό αποτυπώνεται στον φακό -το λέω συμβουλευτικά  για κάποιες κυρίες στη Βοιωτία που μόνο φωτογραφίζονται. Ο Μπεχράκης γεννήθηκε σε μια εποχή που μια φωτογραφία άλλαζε τον κόσμο, ξεσήκωνε το Μπέρκλεϊ, σταματούσε τον πόλεμο στο Βιετνάμ, συγκλόνιζε τις ψυχές των ανθρώπων και πέθανε σε μια άλλη εποχή που ο μεταμοντέρνος δυτικός άνθρωπος βρίσκεται σε τέτοια τρομακτική αφασία ώστε να παρακολουθεί απαθής την ίδια την παρακμή των θεσμών και των ανθρώπων και τον σφαγιασμό ολόκληρων λαών στον βωμό ιδιωτικών συμφερόντων.  Από αυτή την άποψη ήταν ένας τραγικός σταυροφόρος που είχε ως φιλοδοξία “να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε“. Οπως ξεκίνησα αυτοαναφορικά έτσι και θα κλείσω, Γιάννη μου. Και η ταπεινότητά μου αυτή τη φιλοδοξία υπηρετεί: όταν τα Γράμματα στη Λιβαδειά κλείσουν τον κύκλο τους κανείς στη Βοιωτία να μην μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ

Αλλωστε ο σκοπός είναι να μην αναφωνήσουμε σαν τον ποιητή: H αμαρτία μας: ότι θελήσαμε πολλά, το έγκλημά μας: πράξαμε τόσα λίγα.

Ταύτα και μένω

Δ.Λ.

6 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά25

  1. Ο/Η Αριθμολάγνος λέει:

    Το γράμμα #24 που πήγε;

    1. Υπάρχει μια παλιά ινδιάνικη πρόληψη με τον αριθμό 24, που λέει ότι όποιος τον χρησιμοποιήσει σε σειρά θα χάσει το άλογό του πριν από τις 26 Μαΐου (με το δικό μας ημερολόγιο).

  2. Ο/Η levadia lover λέει:

    Ήρθε, ακούσαμε, η επίσημη στήριξη της ΝΔούλας? Και είναι μάλιστα σε αυτόν που πίεζαν όλοι, οι βλέποντες το καράβι να σαλπάρει, να παρετηθεί?

  3. Ο/Η Θειά Παναγιου λέει:

    Σ ξαναγράφω σήμερα γιατί έχω ανάψ. Μόλις γύρισα απ τη πόλη. Είχε συγκέντρωση το κοριτσ. Να μας δείξει τι έκανε και τι θα καμ μόλις τη ξαναψηφίσουμ. Ήταν μαζεμένοι πολλοί. Καλοί και κακοί. Κακοί και καλοί. Ε όλοι ίδιοι να μαστ; Αλλά τι να σ πω παιδάκι μ. Από τότες που παντρεύτκα αυτούς ολουνους τους θυμούμαι που τους ψήφιζε η συννυφάδα μ εδώ στη πόλη. Η συννυφάδα μ έχει πάει να βρει το παράδεισο αλλά αυτοί όλοι ήτανε εδώ πάλι μαζεμένοι. Α ρε Φανώ είπα από μέσα μ να ησταν κι εσύ να τους ψήφιζες και τώρα με το δικό μας κοριτσ. Έχουν περάσει από παντού. Και το κοριτσ βέβια είχε πάει κι από δω κι από κει και παρακει αλλά τώρα τους φώναξε όλους αυτούς που βρισκε όπου πήγαιν και γίναν παΛι όλοι φίλοι. Καλό εν αυτό τώρα; καλό θα είν. Γιατί θέλει να κερδίσει. Κι εγώ χωρις να ξερω γράμματα, γιατί αυτοί εκεί μπορεί να ξερνε πιο πολλά λέω πως άμα είν να κερδίσεις ε ας πάθεις και αμνησία. Αυτό που παθαίνουν οι γεροντοι και φοβώνται μήπως πιάσει φωτιά το σπίτι και καούν, όπως τότες στο πόλεμο;
    Τι να σ πω παιδί μ; Εμείς δεν τα ξεραμ αυτά. Είμασταν κι αγράμματ αλλά οι φίλοι φίλοι κι οι οχτροί οχτροί.
    Τώρα κουλ γιαγιά λέει η εγγόνα μ!

    1. Πήγες θειά; Α, έτσι θειά!

  4. Ο/Η εωσφόρος λέει:

    Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο