Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά 27 Ιανουαρίου 2019

Αγαπητέ Γιάννη,

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Ερχομαι πρώτος να σε πληροφορήσω ότι έγινε πράγματι μια συνάντηση σε κεντρική καφετέρια της Λιβαδειάς -κεντρική γιατί δεν υπάρχει τίποτα να αποκρυβεί. Εκεί στο άπλετο φως μιας χειμωνιάτικης λιακάδας συναντήθηκαν η αγάπη για τη Λιβαδειά με την πολιτική διαθεσιμότητα και οι εξελίξεις είναι θετικές. Η πόλη δεν θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση, δεν θα γίνει έρμαιο στα χέρια των συμφερόντων που την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Φυσικά και άλλα ραντεβού στις καφετέριες συνεχίζονται. Ρωτάς γιατί είμαι τόσο αυστηρός με τα τοπικά στελέχη. Θα σου πω. Πρώτα απ’ όλα γιατί έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά, όλα γύρω το φωνάζουν. Ειδικά η Βοιωτία έχει πρόβλημα χαμηλού επιπέδου των εκπροσώπων της, πολύ χαμηλότερου της υπόλοιπης χώρας. Δεν είμαι αυστηρός λοιπόν, ρεαλιστής είμαι. Πάρε παράδειγμα τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Οι τοπικοί πολιτευτές θεωρούν ότι όσο περισσότερες δημόσιες συναντήσεις κάνουν τόσο πιο πολύ ανεβαίνει η αξία τους στο παζάρι των εκλογών. Αυτοί λοιπόν οι “παζαρίτες” όπως πουλάνε τον εαυτό τους τώρα, αύριο θα πουλήσουν και την παράταξή τους αν δεν τους αρκεί η λεία που θα αποσπάσουν. Αυτός είναι και ο λειτουργικός λόγος που δεν τους χρειάζομαι, ο λειτουργικός. Και φυσικά υπάρχει και ο αισθητικός, οι διαφορετικοί κόσμοι στους οποίους ανήκουμε…

ΝΔ

Γιάννη μου όπως πολλοί είχαν προβλέψει η συμπαράταξη της δημοτικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Κεντρικό ρόλο εξακολουθεί να έχει το λεγόμενο χρίσμα από την Πειραιώς. Και λέω εγώ τώρα. Τι είδους ανεξάρτητοι υποψήφιοι είναι αυτοί που διεκδικούν το χρίσμα και μάλιστα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου; Θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα της πόλης ή του κόμματος; Δυστυχώς του κόμματος και από την άποψη αυτή η παράταξη είτε διασπασμένη είτε ενιαία δεν μπορεί να προσφέρει.

ΠΡΕΣΠΕΣ

Δεν συζητήθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα τη Συμφωνίας των Πρεσπών όπως το έθεσε ο ελληνόψυχος ο Γιώργης ο Ζιώγας. Επειδή έλειπε βολικά η δήμαρχος. Τώρα η συζήτηση παρέλκει. Αλλά οι εντυπώσεις μένουν.

ΠΡΕΣΠΕΣ2

Οι εντυπώσεις που είναι εναντίον των υποστηρικτών της κατάπτυστης Συμφωνίας. Διότι αυτοί που ξέρουν ξέρουν ότι είναι η μεταβολή του συσχετισμού ισχύος μεταξύ δύο κρατών που οδηγεί σε αλλαγές. Και που επικυρώνεται γεωπολιτικά πάντα. Πάντα. Ή για να το θέσουμε πιο φιλοσοφικά ο ισχυρός έχει το προνόμιο να δίνει τα ονόματα -οπότε αντιλαμβάνεσαι ποιος ηττήθηκε εδώ.

ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ

Γιάννη μου, οι θετικές αναφορές στο δίδυμο Ζάεφ-Τσίπρα από τον ξένο τύπο είναι αρνητικές για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Και ο πιο αφελής το αντιλαμβάνεται: τα διθυραμβικά δημοσιεύματα είναι οι χάντρες  για τους ιθαγενείς. Τα καθρεφτάκια είναι η πρόταση για το Νόμπελ Ειρήνης. Προσωπικά ρίχνω την ιδέα να πάνε καλύτερα ο Τσίπρας με τον Ζάεφ με ένα  τραγούδι της Ειρήνης στη Γιουροβίζιον. Νομίζω ότι εκεί θα κερδίσουν σίγουρα το Βραβείο.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Κάθε χρόνο όταν υπάρξει μια σημαντική βροχόπτωση πλημμυρίζει η Κωπαΐδα. Και κάθε χρόνο θριαμβεύει η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, φίλε μου. Δέκα και πλέον χρόνια στα πράγματα οι ίδιοι άνθρωποι και βλέπουμε το ίδιο έργο. Στην πραγματικότητα κοροϊδεύουν τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, κι αυτό δεν έχει καθόλου πλάκα όπως μας λένε τοπικές αρχές και αγρότες.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Στέλνουν τμηματικά τους υποψηφίους τους ορισμένοι υποψήφιοι περιφερειάρχες υποθέτω για να βρίσκονται κάθε μέρα στα πρωτοσέλιδα των sites. Μάλιστα στην περίπτωση του κου Σπανού πρέπει να μπεις στην ιστοσελίδα του συνδυασμού για να δεις πληροφορίες για τους υποψηφίους. Κι αυτό τώρα είναι προεκλογικός αγώνας ενόψει των κρίσιμων θεμάτων της Περιφέρειας. Οχι φίλε μου, φθηνά τρυκ είναι. Και γενικά να ξέρεις η φτώχεια ιδεών αντέχεται η φθήνια όχι.

ΜΠΑΤΖΕΛΗ

Με την αναμενόμενη πασοκική προχειρότητα ανακοίνωσε η παράταξη της κας Μπατζελή τα πρώτα ονόματα υποψηφίων στη Στερεά. Ετσι ο Μάκης ο Καρακικές αναφέρεται ως Καρακεκές (φωτό) και μάλιστα από τον Δήμο Λιβαδέων. Εφιστώ την προσοχή στο επιτελείο της κας Μπατζελή διότι μπορεί η ίδια να μην πιστεύει στο παλαιόθεν ρηθέν “το όνομά μας είναι η ψυχή μας” αλλά σίγουρα δεν αμφισβητεί ότι το να παίζει κανείς με τα ονόματα μπορεί να του κάνει μεγάλη ζημιά (βλέπε Πρέσπες).

 

ΑΛΥΚΗ

Αληθεύει, Γιάννη μου, ότι κατρακύλησε βράχος από τον αρχαιολογικό χώρο και καταπλάκωσε σπίτι στην Αλυκή; Είχαν ληφθεί οι απαραίτητες προφυλάξεις;

ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ

Οι Γάλλοι διαδηλωτές επίμονοι και μαχητικοί παραμένουν η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, όπως και άλλοτε σου έχω γράψει. Η αμήχανη σιωπή των ελληνικών επίσημων πολιτικών δυνάμεων είναι εύγλωττη. Το νέο γεννιέται στους δρόμους και δεν έχει καμία σχέση με τους βολεμένους πολιτικάντηδες της ελληνικής σκηνής. Η οπωσδήποτε ύποπτη πραγματοποίηση αντισυγκεντρώσεων στη Γαλλία δείχνει ότι το σύστημα θα αμυνθεί κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση για να τρομοκρατήσει τους μικροαστούς. Ομως η Ιστορία δεν έχει τελειώσει. Οπως το έθεσε ο Βλαδίμηρος ο Μαγιακόφσκι μ’ όλη του τη φωνή:

Ο στίχος μου θα ’ρθει

απ’ των αιώνων την οροσειρά,

πάνω απ’ τα κεφάλια

ποιητών και κυβερνήσεων…

Ταύτα και μένω

Δ.Λ.

 

 

 

2 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά16

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο