Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά 19 Ιανουαρίου 2019

Αγαπητέ Γιάννη,

ΚΥΡΙΑΚΙ

Δεν ξέρω πώς τα μαθαίνεις όλα αλλά είναι έτσι όπως τα λες.  Το ρεπορτάζ του viotiaplus.gr για το σχολείο στο Κυριάκι (δες εδώ: https://viotiaplus.gr.185-138-42-70.linuxzone138.grserver.gr/archives/24656) έλυσε το πρόβλημα αφήνοντας ευχαριστημένους μαθητές και γονείς και δυσαρεστημένους τους καρεκλοκένταυρους. Kαι δεν αναφέρομαι στον διευθυντή.

ΠΡΕΣΠΕΣ

Γιάννη μου έχεις δίκιο όταν λες ότι μια διμερή συμφωνία που δεν την θέλει κανένας από τους δύο λαούς μας την πλασάρουν ως διπλωματική επιτυχία ο  μικρός Αλέξης με τον πολιτικά διεφθαρμένο Ζάεφ.  Ομως δεν έχουν όλοι τη δική σου πολιτική ευαισθησία και ευφυΐα. Πριν από λίγες μέρες συνάντησα τη Γιώτα, την παλιά μας φίλη που ήταν στον Ρήγα και τώρα ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Μυαλό γερό και σπάνιο στη μικρή μας πόλη,  αλλά με την κατανάλωση τόννων πασοκικής μεταπολιτευτικής προπαγάνδας είναι λογικό να έχει απορίες. Και εμμονές. Σου μεταφέρω μαζί με τους χαιρετισμούς της μερικά από τη συζήτησή μας γιατί θεωρώ ότι σε ενδιαφέρουν. Κινδυνεύουμε από τα Σκόπια; μου λέει.  Δεν νομίζω. Αυτά να τα πεις στους  Κινέζους που έχουν απομονώσει επί 70 χρόνια την Ταϊβάν της λέω. Ή -συνεχίζω- στους Οθωμανούς του 19ου αιώνα που δεν κινδύνευαν από την Ελλαδίτσα -μόνο που τριπλασιάστηκε. 1-0. Είμαι δίκαιος;

Ναι, αλλά τα άλλα κράτη αδυνατούν να καταλάβουν τις ελληνικές θέσεις μου ξαναλέει. Τις κατανοούν πολύ καλά Γιώτα μου της λέω. Γι’ αυτό και δέχθηκαν το 2008 το βέτο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι. 2-0 ξεκάθαρα. Τόσες χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα κάνουν λάθος; Γι’ αυτές Γιώτα μου το όνομα είναι αδιάφορο. Εκείνος στον οποίο ανήκει το όνομα θίγεται, εκείνος διαμαρτύρεται. Αν εγώ αλλάξω το όνομά μου σε Γιάννης Λάτσης ο περισσότερος κόσμος θα χαμογελάσει συγκαταβατικά αλλά είναι η Μαριάννα που θα εκνευριστεί. 3-0 και πάω για θρίαμβο.

Μπορούμε εμείς να αποφασίσουμε για το όνομα μιας άλλης χώρας; επιμένει η Γιώτα. Οχι ούτε θέλουμε. Αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα με ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Γι αυτό έχουμε κάθε δικαίωμα. 4-0 και κατοχή της μπάλας. Ναι, αλλά εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες του λαού διάφοροι απαξιωμένοι και χρεοκοπημένοι πολιτικοί για κομματικό τους συμφέρον, αμύνεται ηρωικά. Ναι, αυτό συμβαίνει αλλά μην νομίζεις ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει της λέω. Καταλαβαίνει; με ξαναρωτάει. 4-1.

Τι γίνεται με την αυτοδιάθεση των λαών και μάλιστα του γειτονικού; Μήπως αυτή σέβεται ο διεθνής παράγων κι εσύ υπεραντιδράς λόγω εθνικιστικών αντανακλαστικών; με μαρκάρει στενά η Γιώτα. Η Κύπρος ήθελε ένωση με την Ελλάδα. Το σεβάστηκε ο διεθνής παράγων; Οχι. Επιλεκτικές οι ευαισθησίες του λοιπόν, εμπόριο εθνών και όπλων η δουλειά του. 5-1.

Είναι τόσο φανερά τα ψέματα την υπέρ των Πρεσπών προπαγάνδας συνεχίζω που όσοι έχουν μια πολιτική παιδεία και εμπειρία κατανοούν ότι άλλους σκοπούς εξυπηρετούν όλες αυτές οι διεργασίες με τις εξαγορές, τις απειλές και το όλον κατάντημα -λες και τα Σκόπια αποτελούν επείγον θέμα της παγκόσμιας διπλωματίας. Και για να είμαι ειλικρινής περίμενα πιο ψαγμένες ερωτήσεις από εσένα. Κοκκίνισε η Γιώτα και έμεινε σιωπηλή σαν νύχτα χειμωνιάτικη στα φώτα. Επειτα είπε -χωρίς να με κοιτάζει. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας αν δεν άνοιγε θέμα Σκοπίων είχε πιθανότητες ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές ενώ τώρα εξανεμίζονται. Γιατί το έκανε; Ενάντια στο συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή όντως ήταν μια έξυπνη ερώτηση. Της είπα αυτό που δεν ήθελε να πιστέψει: Γιατί μας έχει γραμμένους κι εμάς και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί προτιμάει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του διεθνούς παράγοντα παρά τα συμφέροντα του λαού της Ελλάδας. Δυσκολευόταν να το χωνέψει, έφυγε σκοτεινή. Αλλά το σκορ μεταβλήθηκε σε Τσίπρας-Λαϊκή Βούληση 7-1. Και το 1 το βάζω επειδή του συλλαλητήριο θα έχει επιτυχία.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Πέντε θα είναι οι συνδυασμοί για τις δημοτικές στη Λιβαδειά. Κι αυτό αν τα βρουν στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου. Αλλιώς έξι. Που η τοπική Νέα Δημοκρατία θα νοικυρέψει τη Λιβαδειά τη στιγμή που εδώ και δέκα- δέκα- χρόνια δεν έχει καταφέρει να κατεβάσει μια πινακίδα-πανό από τα  γραφεία της στο κέντρο της πόλης.

ΓΑΠ

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου, αυτόκλητος. Θέλω, Γιάννη μου, να τον πληροφορήσω ότι και στις λίμνες είναι δυνατόν να χαθείς με το κανό. Κι αν χάνεσαι με το κανό είναι κάπως υπερφίαλο να εκφράζεις γνώμη για τόσο μεγάλα θέματα.

ΘΗΒΑΙΟΣ1

Και ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος ο Θηβαίος δεν αρκέστηκε να ψηφίσει πειθήνια στην κομματική γραμμή για τα Σκόπια αλλά προσχώρησε ενεργητικά στην προπαγάνδα σπαμάροντας στο FB μια εκλαϊκευμένη εκδοχή ενός παραμυθιού χωρίς δράκους. Αλλά δεν υπάρχουν παραμύθια χωρίς δράκους, δεν είναι τόσο νέος ο Θηβαίος να μην το ξέρει.

ΘΗΒΑΙΟΣ2

Σε άλλη ανάρτησή του στο FB o Νίκος ο Θηβαίος πανηγυρίζει για τον διορισμό καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης: “Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής και υπερήφανος που ψηφίζουμε στη Βουλή το μόνιμο διορισμό 15.000 συναδέλφων εκπαιδευτικών μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας“. Φυσικά το γεγονός είναι σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που σου το γνωστοποιώ καλέ μου φίλε. Το γράφω για να σου δείξω πόσο κοντόφθαλμη είναι η πολιτική σκέψη των Συριζαίων. Και εξηγούμαι. Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έφερε η μεταπολίτευση της οποίας πολιτικό στέλεχος υπήρξε ο Θηβαίος είναι η κατάργηση του πλέον αξιοκρατικού τρόπου διορισμού των δασκάλων. Κατήργησε την επετηρίδα. Με την αθρόα παραγωγή αποφοίτων η μεταπολίτευση πέτυχε κι αυτό. Να πηγαίνουν οι δάσκαλοι των παιδιών μας στον πολιτευτή. Αυτό είναι έγκλημα και οι πολιτευτές συνένοχοι.

ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Βρέθηκα τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, φίλε στο Polis Art Cafe όπου ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης παρουσίασε την ποιητική του συλλογή Μοιρόγραφτο. Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.
Από όλες τις πλευρές προσέγγισαν την ποιητική του οι Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Νίκος Παπαδάκης, Φωτεινή Τσαλίκογλου. Ποιήματα απήγγειλε ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κυρίτσης και μερικά τραγούδια από τον Θανάση Γκαϊφύλλια έκλεισαν τη βραδιά που συντόνισε η δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου Εριφύλη Μαρωνίτη.  Η ποίηση του  Γιάννη Πανούση είναι χαμηλόφωνη αλλά δυνατή με κύρια αρετή την καίρια επαναδιατύπωση μιας ουσίας που πολλοί αναζητούν κι ακόμα περισσότεροι νοσταλγούν. Ξεσηκώνω μερικούς στίχους του:

Δεν βγήκα ποτέ χαράματα

να συναντήσω τη ζωή.

Αυτή ήρθε απροειδοποίητα

ένα πρωί στο σχολείο

ένα μεσημέρι στην αλάνα

ένα βράδυ στον έρωτα […]

Να σημειώσω μάι φρεντ στην παρουσίαση ήταν και ο κ. Αναγνωστάκης υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς, όπως θα δεις στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Ταύτα και μένω.

Δ.Λ.

3 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά15

  1. Ο/Η Παπαχριστοδούλου Νίκος λέει:

    Αναρωτιέμαι. Σε ποιό κόμμα οι βουλευτές δεν ψήφιζαν πειθήνια? Η κ. Φ. Γεννηματά , για την Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΚΙ.ΑΛ. σε ότι αφορά την συμφωνία αυτή, αφήνειε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, με μία υποπαράγραφο. Όσοι ψηφίσουν υπέρ θα υποστούν συνέπεις [Βλέπε Θεοχαρόπουλος] Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και κυρίως τα κόμματα. Να γιατί στις εκλογές που θα έρθουν {δημοτικές-περιφερειακές, βουλευτικές, θα ψξφίσω Σ.Ε.Ο.Χ.] Που σημαίνει, Σας Έχω Όλους Χεσμένους.

    1. Για τις δημοτικές θα υπάρξει πρόταση.

  2. Ο/Η γνωστησ λέει:

    Καταπληκτικα τα λες στη Γιωτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο