Τελευταία Νέα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τα ανοιχτά θέματα των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας συζητήθηκαν αναλυτικά σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας και της ευρωπαϊκής επιτροπής. Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Από πλευράς της βιομηχανίας συμμετείχαν 27 εκπρόσωποι βιομηχανικών συνδέσμων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ως πρόεδρος της Eurometaux. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με ευήκοα ώτα από την Επιτροπή, ενώ τέθηκαν επί τάπητος τέσσερα βασικά θέματα:

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

1.Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας
2. Οι διασυνδέσεις των δικτύων
3. Η υπερρύθμιση της αγοράς
4. και το Green Pool

Πιο συγκεκριμένα, για τις τιμές ηλεκτρισμού η πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε ότι έχουμε πλέον επιστρέψει στην κανονικότητα. Υπήρξε ωστόσο καθολική σχεδόν διαφωνία ότι κάθε άλλο πάρα ισχύει, καθώς οι τιμές είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Για τις διασυνδέσεις των δικτύων τέθηκε το θέμα ποιος θα τις υλοποιήσει αλλά και ποιοι θα πληρώσουν το κόστος. Η επισήμανση που έγινε είναι ότι ενώ το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ είναι λυμένο, αντίθετα αυτό δεν ισχύει για το κόστος των δικτύων. Το κόστος για τα δίκτυα και των εφεδρειών είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ΑΠΕ και θα πάρει και πολύ χρόνο η κατασκευή τους. Μάλιστα, η ΕΕ παραδέχτηκε ότι δεν έχουμε άμεσα λύσεις, τονίστηκε ωστόσο ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και είναι προτεραιότητα η επίλυσή του. 

Για την υπερρύθμιση, επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης καθώς είναι χιλιάδες οι ρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρείες (π.χ. ESG κ.ά.). Μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο για 14.500 ρυθμιστικά έγγραφα που πρέπει να διαχειρίζονται ετησίως και αυτό είναι μη βιώσιμο. Θα γίνει μια προσπάθεια για απορρύθμιση, αλλά μάλλον από την επόμενη Επιτροπή. Ωστόσο, φάνηκε ότι η Επιτροπή μπαίνει σε διαδικασία να εξετάσει σοβαρά το θέμα. 

Το θέμα του Green Pool αναδείχθηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος, αφού τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, επεσήμανε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Υπήρξε υποστήριξη και από άλλες πλευρές/παρισταμένους, ενώ από την πλευρά της Επιτροπής υπήρξε δέσμευση ότι το βλέπουν και είναι στο τραπέζι. 

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει φέρει στο τραπέζι τη λύση, την οποία μάλιστα περιμένουν πολλές πλέον κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, προς υιοθέτηση και υλοποίηση. 

Όταν άνοιξε περαιτέρω η συζήτηση για την πράσινη μετάβαση, η Επιτροπή ανέφερε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη επένδυση, καθώς και ότι ως το 2050 θα είναι τρεις φορές πάνω η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. 

Όλοι συμφώνησαν ότι αυτήν τη στιγμή κατευθύνονται και ξοδεύονται πάρα πολλά λεφτά σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά το κόστος είναι υπέρογκο, ενώ θα πάρει αρκετό χρόνο η διαδικασία. Στο τέλος της διαδρομής μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό χρόνο αλλά και στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και κυρίως να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα, δηλαδή στις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν. Γιατί στο μεταξύ, το κόστος των κλειστών εργοστασίων θα είναι πολύ μεγαλύτερο (με την ανεργία και τα επιδόματα για την αντιμετώπισή της, αλλά και την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα) από το να χρηματοδοτηθούν λύσεις που θα συμβάλουν στην επιβίωση και στην ανάπτυξη. 

Μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση οι σύνδεσμοι και οι ενώσεις προτίθενται να πραγματοποιήσουν μελέτες για να δείξουν αυτήν την αντίθεση και το όφελος (cost benefit analysis).

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο