Τελευταία Νέα

 

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λιβαδειά 27 Δεκεμβρίου 2018

Αγαπητέ Γιάννη,

Ευχαριστώ για τις ευχές σου! Αίσιον και ευτυχές το 2019!

ΕΚΛΟΓΕΣ/ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Μη διαμαρτύρεσαι τόσο έντονα διότι έχεις παρεξηγήσει. Ναι, όντως υπήρξε μια συνάντηση. Αλλά ήταν καθαρά διερευνητική. Οταν αποκτήσει πολιτικό περιεχόμενο, θα ενημερωθείς με όλες τις λεπτομέρειες. Για τώρα κράτα το καλό κλίμα και τη διάχυτη αίσθηση της υποχρεωτικής συμπόρευσης στη βάση  προγραμματικών συγκλίσεων και όχι ευκαιριακών ανελκυστήρων.

ΠΑΤΟΥΛΑΙΝΑ

Ολη η Ελλάδα ασχολείται με την υποψηφιότητα της Μαρίνας Σταυράκη-Πατούλη, που δεν στηρίζει ο σύζυγός της υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με χρίσμα της ΝΔ. Δεν περιμένεις ασφαλώς από εμένα να μείνω στην επιφάνεια και δεν θα το κάνω. Θα θέσω το πραγματικά σοβαρό ερώτημα που σκόπιμα αποκρύπτει η εξουσία και που δεν θα αργήσει να απαντηθεί από τα πράματα: Πού θα πολιτευτεί η γιαγιά Πατούλη; Τhat is the question.

Πάντως η καλόγουστη κα Πατούλη, που είναι και φιλόλογος παρακαλώ, στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της επικαλέστηκε τον θείο Πλάτωνα: “Όταν το 2014 αποφάσισα να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση, το έπραξα με γνήσια διάθεση να εμπλακώ στα κοινά, να προσφέρω κάτι από τον εαυτό μου στον τόπο μου. Γιατί πίστευα ακράδαντα αυτό που έλεγε ο Πλάτων, ότι δηλαδή “μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.”

Η ρήση προκάλεσε αμφιβολίες για την πατρότητά της καθώς για τα like του Facebook έχουν μπει στο στόμα κορυφαίων διανοητών οι πιο ανόητες απόψεις. Οι εχθροί της Μαρίνας -και έχει πολλούς γιατί κλονίζει ισορροπίες- ετοιμάστηκαν να της επιτεθούν.  Ομως η κα Πατούλη ήξερε -ως εγκρατής της ελληνικής παιδείας- τι έλεγε. Πράγματι ο Πλάτων με το στόμα του Σωκράτη αναφέρει στην ανυπέρβλητη Πολιτεία του -347b-347e: “…όθεν κινδυνεύει το εκόντα επί το άρχειν ιέναι αλλά μη ανάγκην περιμένειν αισχρόν νενομίσθαι— της δε ζημίας μεγίστη το υπό πονηροτέρου άρχεσθαι, εάν μη αυτός εθέλη άρχειν”.
Η μετάφραση του Ιω. Γρυπάρη: “…και γι᾽ αυτό καταντά να θεωρείται επονείδιστο πράγμα το να αναδέχεται κανείς εκουσίως μιαν αρχή, χωρίς να του το επιβάλλει κάποια ανάγκη· και η μεγαλύτερη τιμωρία γι᾽ αυτόν, όταν δεν θέλει να κυβερνήσει ο ίδιος, είναι να κυβερνάται από άλλους χειροτέρους του “.

Συμπυκνώνει ο Πλάτων και η κα Πατούλη το δράμα της νέας Ελλάδας ειδικότερα στην εποχή της κρίσης. Διότι στις μεταβατικές εποχές στα αξιώματα ανέρχονται οι πιο αστοιχείωτοι που όπως αντιλαμβάνεσαι είναι και πιο επιζήμιοι για το δημόσιο συμφέρον. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αλλάξουμε αυτό, η χώρα δεν αντέχει άλλη συρρίκνωση.

Η κατηφόρα πρέπει να σταματήσει και οι εκλογές είναι το προτελευταίο μέσο. Οπως βαδίζουμε δεν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στους καλύτερους. Η κατάντια είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν μπορούμε να επιλέξουμε ούτε ανάμεσα στους χειρότερους -είναι τόσο χειρότεροι. Οποιαδήποτε επικύρωση με την ψήφο μας θα σημάνει ένα γύρο πλιάτσικου και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και να συνεχίσουμε να ακούμε απαθείς ότι όποιος έχει λίγο μυαλό φεύγει από την Ελλάδα των συμμοριών, την μπανανία που εκπροσωπείται μεταξύ άλλων από τον γίγαντα της γνώσης Δημήτρη Παπαδημούλη.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Θα μου πεις, Γιάννη μου, ότι είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο των αρίστων  του Πλάτωνα. Είναι αληθές, έχεις δίκιο. Διότι οι πολλοί είναι συνυπεύθυνοι. “Μα πώς” σου λέει ο άλλος “εγώ δεν έκλεψα“. Ναι αλλά έβλεπες, μάθαινες, άκουγες. Και δεν έκανες τίποτα, ούτε καν μίλησες. Βολεύτηκες, αδιαφόρησες ή συμμετείχες. Αυτοί είναι οι πολλοί. Οι λίγοι που φώναζαν από τότε είναι λίγοι ναι. Αλλά μπορούν  να κάνουν τη διαφορά. Με το κύρος της δικαίωσής τους από τα πράγματα που είναι πια φανερή και στον πιο κακοπροαίρετο. Με τη στάση τους που είναι πλέον αποδεκτή και στον πιο σκεπτικιστή.

ΑΛΙΑΡΤΟΣ

Μαθαίνω ότι γίνονται ενέργειες και συζητήσεις για να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα στον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων. Εχουμε δηλαδή Ντασιώτη, Μπούτσικο και Αραπίτσα. Μένει να δούμε πόσο μπορεί να κινδυνέψει ο νυν δήμαρχος από την εμφύλια διαμάχη με τον κο Αραπίτσα.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Στην Αλίαρτο μίλησε την περασμένη Παρασκευή η προεδρίνα του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Είπε πολλά. Και ανούσια, όπως πάντα. Κυρίως δεν απάντησε στις ερωτήσεις των απλών γνήσιων ΠΑΣΟΚΩΝ που έχουν εγκαταλείψει το κόμμα. Δεν απάντησε για τις περιουσίες των στελεχών με τις off shore και τις βιλάρες. Δεν απάντησε για την φυλάκιση των πρωτοκλασάτων υπουργών και την καταδίκη άλλων. Δεν απάντησε για το χρέος του ΠΑΣΟΚ, αν και πώς εξυπηρετείται. Από όσα μου είπαν ότι είπε θα σου πω ως χιούμορ υψηλής ποιότητας αυτό: “Οι συνεταιρισμοί να δοκιμάζονται σκληρά“. Ασχέτως αν μας στοίχισαν δισεκατομμύρια ευρώ είναι πετυχημένο ειδικά όταν το λέει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν μπορείς να πεις.

ΠΟΛΕΜΟΣ

Κομπάρσος των ανακατατάξεων στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα του Τσίπρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την απόφαση του Τραμπ για απόσυρση από τη Συρία. Τα γεγονότα θα εξελιχθούν ερήμην της ανίσχυρης βαλκανομπανανίας αλλά η αφέλεια των κυβερνώντων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Οι πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου είναι μεγάλες. Και ο θεός της Ελλάδας είναι το πιο ισχυρό μας όπλο.  Γιατί τα υπόλοιπα…

Ταύτα και μένω

Δ.Λ.

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά11

  1. Ο/Η Ιδιωτικός υπάλληλος λέει:

    Ωραία προσέγγιση

  2. Ο/Η ΑΑΑ λέει:

    Χρόνια πολλά

  3. Ο/Η Ellis λέει:

    Αυτό για την Αλίαρτο είναι αποκλειστικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο