Τελευταία Νέα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το ενδιαφέρον μας για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι αυτονόητο αλλά περισσότερα θα μπορέσουμε να πούμε όταν θα οριστικοποιηθεί το σχήμα, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, Ευ. Μυτιληναίος στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

Όπως είπε, τα συμφέροντα στο αέριο είναι πολύ μεγάλα, μεγαλύτερα από τον ηλεκτρισμό και τα απόνερα από τις διεργασίες αρκούν να προκαλέσουν μεγάλες επιχειρηματικές και όχι μόνο αναταράξεις. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Μυτιληναίος καταναλώνει περίπου το ένα τρίτο του αερίου της χώρας, ενώ ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με μεγάλο όνομα του κλάδου, εκτός από την πρόσφατη συμφωνία απευθείας προμήθειας από τη Gazprom. Επίσης τον Ιούλιο η Μυτιληναίος θα φέρει στην Ελλάδα το πρώτο φορτίο αερίου από την Qatar Gas τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της αποεπένδυσης των λιγνιτών ο κ.  Μυτιληναίος ανέφερε ότι η εταιρεία θα δώσει το παρών στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος) ωστόσο εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων σε περιβάλλον υψηλού κόστους δικαιωμάτων ρύπων.

“Θα εκδηλώσουμε ενδιαφέρον, θα μπούμε στο data room και μετά θα τοποθετηθούμε, το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα”, είπε ο κ. Μυτιληναίος υπογραμμίζοντας την επιφύλαξή του καθώς η ΕΕ κάνει τα πάντα ώστε τα δικαιώματα ρύπων να είναι ακριβά.

Για τον κλάδο της ενέργειας ο ίδιος εκτίμησε ότι φέτος θα είναι ο δυσκολότερος μεταξύ των τριών κλάδων δραστηριοποίησης και αυτό οφείλεται τόσο στις συνεχιζόμενες παθογένειες της αγοράς όσο και σε συγκυριακές συνθήκες (τιμές χονδρεμπορικής, ΑΔΙ, άνοδος τιμών αερίου).

Για τη μεγάλη νέα επένδυση στον ηλεκτρισμό κατασκευής μονάδας φυσικού αερίου ύψους 300 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι συναρτάται με τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά καθώς εάν επιτραπεί το block trading (υποβολή προσφορών με portfolio μονάδων) η ΔΕΗ θα μπορεί να βάζει παλιές και ανταποδοτικές μονάδες μαζί με υδροηλεκτρικά και να πετά εκτός αγοράς πιο σύγχρονες και αποδοτικές μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η ΡΑΕ είναι αρμόδια και δυστυχώς καθυστερεί “θέλω να πιστεύω όχι επίτηδες, αλλά επειδή είμαστε καχύποπτοι έχουν γνώση οι φύλακες”. Όλοι οι φορείς αποδέχονται ότι θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος μετά το 2020, δεν μπορεί να λένε αυτό και να μη γίνεται τίποτα, πρόσθεσε.

Μεταλλουργία – επενδύσεις

Για την επένδυση του νέου εργοστασίου αλουμίνας ωστόσο, η υπόθεση είναι διαφορετική και συναρτάται με τις συνθήκες στην παγκόσμια αγορά. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα τελικά νούμερα των μελετών για την αποδοτικότητα της επένδυσης, είμαστε υποχρεωμένοι λόγω των επενδυτικών αβεβαιοτήτων στην Ελλάδα να οριστικοποιήσουμε την επένδυση όταν θα μπορούμε να πούμε στου μετόχους ότι θα είναι σίγουρα αποδοτική.

Ο κλάδος της μεταλλουργίας όπως ανέφερε στους μετόχους είναι ο πιο ισχυρός και ωφελείται από το διεθνές περιβάλλον και είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των προβλημάτων, έχει ήδη ξεκινήσει να πωλείται μέρος της παραγωγής του 2019 σε εξαιρετικές τιμές.

Σε ό,τι αφορά τον εμπορικό πόλεμο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το διεθνές εμπόριο προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα σε όλους τους συμμετέχοντες και εξέφρασε την επέκταση να μην υπάρξει κλιμάκωση και αντίμετρα. Στο αλουμίνιο έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών. “Εμείς ωφελούμαστε και ως εταιρεία κερδίζουμε, δεν πραγματοποιούμε πωλήσεις στις ΗΠΑ, όμως δεν επιχαίρουμε γιατί εάν επιδεινωθεί το συνολικό κλίμα τότε δε θα γλιτώσει κανείς” σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των κατασκευών το 2018 θα είναι η τελευταία χρονιά συγκέντρωσης και μετασχηματισμού των δραστηριοτήτων, προβλέποντας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θα απογειωθεί το 2019.

Ο ισολογισμός του 2017 ευχαρίστησε όλους, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι θα είναι ικανοποιημένος εάν επαναληφθούν τα μεγέθη της περασμένης χρονιάς και το 2018. Για το 2019 έκανε μια πρώτη πρόβλεψη ότι ο κλάδος του αλουμινίου θα είναι σε πού υψηλότερα επίπεδα, ενώ για τον κλάδο της ενέργειας εκτίμησε ότι και εκεί η χρονιά θα πάει καλύτερα.

Εταιρικός μετασχηματισμός

Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο καθαρό μετά από φόρους θα είναι 0,27 ευρώ και θα αποκοπεί στις 11 Ιουνίου με διανομή στις 15 του μήνα.

Εκτός από την πορεία των επιχειρηματικών εξελίξεων, ο κ. Μυτιληναίος έκανε εκτενή αναφορά στον εταιρικό μετασχηματισμό και τις αλλαγές σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, που εγκρίθηκαν μάλιστα από τη ΓΣ.

Πλέον με τη νέα σύγχρονη εταιρική δομή που ακολουθεί τις πλέον σύγχρονες και προηγμένες αρχές εταιρικής διακυβέρνησης “σε ακραία μορφή” για τον πρόσθετο λόγο ότι “ως ελληνικές εταιρείες έχουμε μια αμφισβήτηση από τις παγκόσμιες αγορές και επομένως οφείλουμε όχι απλά να συμμορφωνόμαστε αλλά και να είμαστε καλύτεροι από τα διεθνή στάνταρ  καθώς υπάρχει καχυποψία” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Με βάση τις νέες αρχές, η εταιρική διοίκηση ασκείται πλέον από εκτελεστική επιτροπή της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Μυτιληναίος, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε νέα διεύθυνση εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και διεύθυνση συμμόρφωσης, με τη Μυτιληναίος να είναι η πρώτη μη τραπεζική εισηγμένη που δημιουργεί τέτοιες διευθύνσεις.

Σε ό,τι αφορά το ΔΣ από 7μελές στο οποίο υπήρχαν 3 ανεξάρτητα μέλη και 4 εκτελεστικά μη ανεξάρτητα όλα μέλη της ιδρυτικής οικογένειας της Μυτιληναίος πλέον το ΔΣ γίνεται 11μελές με την οικογένεια να εκπροσωπείται από 1 μέλος ενώ 7 στα 11 είναι ανεξάρτητα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ενέκρινε η ΓΣ (μάλιστα έγινε χωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα μέλος) το νέο ΔΣ (με τετραετή θητεία) διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ευάγγελος Μυτιληναίος
2. Σπύρος Κασδάς
3. Ευάγγελος Χρυσάφης
4. Δημήτρης Παπαδόπουλος
5. Παναγιώτα Αντωνάκου
6. Χρήστος Ζερεφός
7. Μανόλης Κακαράς
8. Κωσταντίνα Μαυράκη
9. Γιάννης Πετρίδης
10. Αλέξης Πιλάβιος
11. Γιώργος Χρυσικός

Ο κ. Μυτιληναίος πάντως απαντώντας σε ερώτηση μετόχου ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση ή συνάφεια με την υπόθεση Folli Follie  αφού είχαν ήδη δρομολογηθεί από πέρυσι. Πάντως σχολιάζοντας την υπόθεση ως παράγοντας της αγοράς ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μαθήματα που βγαίνουν και θα βγουν θα βελτιώσουν τις υποδομές και τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Τέλος σύμφωνα με τον κοινωνικό απολογισμό της εταιρείας αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινωνικοοικονομικό προϊόν της εταιρείας υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή ισούται με το 0,6% του ΑΕΠ, ενώ δόθηκαν 244 εκ. σε φόρους. Η άμεση και έμμεση απασχόληση φτάνει τις 13598 ανθρώπους εκ των οποίων 2269 άμεσα απασχολούμενοι, με τη Μυτιληναίος να προσφέρει το 0,5% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο