Τελευταία Νέα

Του Παναγιώτη Στάθη

Ευθύνες πρώην υπουργών και πρώην πρωθυπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 2006 και μετά καλείται να διερευνήσει η Βουλή, καθώς τα ονόματά τους αναφέρονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Οι τυχόν ποινικές ευθύνες (εφόσον δεν συνδέονται με διαπιστωμένο ξέπλυμα χρήματος) είναι πιθανότατα παραγεγραμμένες αφού έχουν μεσολαβήσει από τις αρχές του 2015 δυο εκλογικές αναμετρήσεις, πλην το ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις. Πάντως υπάρχουν και αντίθετες απόψεις σχετικά με την παραγραφή ή όχι του αδικήματος της δωροδοκίας τις οποίες έχει εκφράσει πρόσφατα δημόσια ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Όπως είχε πει, δεν μπορεί να έχει παραγραφεί ένα αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ενός υπουργού. Μένει βέβαια να δούμε τι θα αποφασίσει το κοινοβούλιο όταν θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς που διερευνούν την υπόθεση από τα τέλη του 2016 μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, ζήτησαν να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καθώς σκόνταψαν σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών.

Αμελλητί ​

Βέβαια οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν έχουν δικαίωμα να διερευνήσουν τις τυχόν ευθύνες καθώς αρμόδια είναι η Βουλή για τέτοια ζητήματα. Γι’ αυτό και όταν η έρευνα “σκόνταψε” σε ενδεχόμενες ευθύνες για αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, διαβιβάστηκε αμέσως στη Βουλή.

Το διαβιβαστικό αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ πρώην υπουργούς, ανάμεσα στους οποίους υπουργοί υγείας, οικονομίας και ανάπτυξης, και δυο πρώην πρωθυπουργούς, την περίοδο από το 2006 και μετά (ως αρχές του 2015).

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης πριν από λίγο παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο καθώς και το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς. Δεν αποκλείεται στην εξέλιξη της έρευνας να προκύψουν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Η ανακοίνωση της Novartis

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Novartis αναφέρει: “Eχουμε λάβει γνώση μέσω δημοσιευμάτων ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε έναν πρώην υπάλληλο της εταιρίας. Η Novartis συνεργάζεται με τις αρχές και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο