Τελευταία Νέα

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης  του Κορινθιακού Κόλπου “Ο Αρίων” με ανακοίνωσή του ενημερώνει για το φαινόμενο εμφάνισης μεδουσών στη θάλασσα του Κορινθιακού, που αποτέλεσε θέμα της εισήγησης της Δρ. Σ. Ζερβουδάκη στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο στις 29 Απριλίου 2017 για τα τοπικά και διατοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Επισημαίνει με βάση τις επιστημονικές παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν ότι :

  • Το φαινόμενο είναι διαχρονικό και ο μέσος κύκλος εμφάνισής του στη περιοχή μας, συναντάται κάθε 8-10 χρόνια.
  • Η περίοδος διατήρησης του φαινομένου έχει διάρκεια 1-2 έτη.
  • Η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών οφείλεται κυρίως στα φαινόμενα της υπεραλίευσης και της μόλυνσης, με συνέπεια τη διατάραξη της “πελαγικής τροφικής αλυσίδας” που ευνοεί την ανάπτυξη υπερπληθυσμού του είδους.
  • Η μετακίνηση των μεδουσών στις περιοχές εμφάνισης είναι θέμα κατεύθυνσης του ανέμου και μόνο, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν από μόνες τους.
  • Συνιστώμενα μέτρα άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε γενική κλίμακα δεν υπάρχουν, πέρα από την πρόληψη των συνθηκών υπεραλίευσης, μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά. που προκαλούν αύξηση του αριθμού και παράταση της διάρκειας του φαινομένου σε βάθος χρόνου.
  • Τοπικού χαρακτήρα μέτρα άμεσης παρέμβασης μικρής κλίμακας, μπορούν να διερευνηθούν από τους κατά τόπους φορείς, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Για πλήρη και αναλυτική ενημέρωση, κοινοποιείται βίντεο από τις εισηγήσεις των επιστημόνων στην ημερίδα για το θέμα: https://youtu.be/MNCou20wBn8, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο