Τελευταία Νέα

Το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, στις 7.30 μ.μ., στην Εστία Μητέρας (αίθουσα Κορτέση) στη Λιβαδειά, θα παρουσιαστεί το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας» του Δημήτρη Λάμπρου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο συγγραφέας.  Την εκδήλωση θα συντονίσει η Φιλόλογος και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Σουλτάτη.

 

«Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας» αποτελεί μια τοιχογραφία της άγνωστης Ελλάδας την εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856) με αφορμή τη δράση των διαβόητων λήσταρχων Νταβέλη, Κακαράπη και Καλαμπαλίκη.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη φτωχή Ελλάδα του Όθωνα, την εποχή που έμεινε γνωστή ως Ληστοκρατία. Το πλαίσιο είναι εκρηκτικό: η Αγγλογαλλική Κατοχή, ο Κριμαϊκός Πόλεμος και η προδομένη ελληνική εξέγερση στη Θεσσαλία και την Ήπειρο αναζωπυρώνουν το φαινόμενο της ληστείας, που διεκδικεί με αιματηρό τρόπο ρυθμιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, οι μεγαλύτερες συμμορίες ενώνονται με επικεφαλής τον τολμηρό Νταβέλη, τον άγριο Κακαράπη και τον στρατηγικό Καλαμπαλίκη, για να καταφέρουν καίριο πλήγμα στους αντιπάλους τους. Με την υποκίνηση πανίσχυρων κέντρων εξουσίας που δρουν παρασκηνιακά, προχωρούν στην απαγωγή των παιδιών ενός επιφανούς οικονομικού και πολιτικού παράγοντα.

Ένας νεαρός φοιτητής της Νομικής αποφασίζει να συμμετάσχει κι αυτός μαζί με τον πατέρα του στη ληστρική επιχείρηση για ιδεολογικούς λόγους και για λόγους εκδίκησης.

Η επιδρομή αποβαίνει ανέλπιστα επιτυχημένη και η ομηρία των τέκνων του πολιτικού αναστατώνει την κοινή γνώμη, κλονίζει την κυβέρνηση και δημιουργεί διεθνείς περιπλοκές. Τότε ακριβώς η ισχύς της εξουσίας εκδηλώνεται συντριπτική και οι εξελίξεις λαμβάνουν διαφορετική τροπή.

Ο ήρωάς μας –παγιδευμένος στα δίχτυα πολιτικών και οικονομικών συνωμοσιών αλλά και ενός μεγάλου έρωτα–  αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα σπάνια είναι όπως φαίνονται και πως το παιχνίδι στη φάση αυτή τον υπερβαίνει…

 

*Ο Δημήτρης Λάμπρου είναι δημοσιογράφος και διαχειριστής του ενημερωτικού ιστότοπου viotiaplus.gr. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και ζει στη Λιβαδειά. «Ο Σύντομος Χειμώνας της Ληστοκρατίας» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο