Τελευταία Νέα

Η δικαιοσύνη επέβαλε σήμερα ποινές από φυλάκιση τριών ετών μέχρι κάθειρξη 13 ετών σε μέλη του κυβερνώντος ισπανικού συντηρητικού κόμματος και σε επιχειρηματίες που είναι αναμιγμένοι σε μια εκτεταμένη υπόθεση διαφθοράς, εμβληματική της καλπάζουσας διαφθοράς που υπήρχε στη χώρα τη δεκαετία του 2000.

Η ετυμηγορία, η πρώτη μιας σειράς οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το 2017, αφορά αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος (PP) της περιφέρειας της Βαλένθια (νοτιοανατολική Ισπανία), η δίκη των οποίων είχε διεξαχθεί από τον Μάρτιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016. Μια δεύτερη, μεγαλύτερη δίκη για μια άλλη πτυχή της υπόθεσης αυτής, που είναι γνωστή ως υπόθεση «Γκιουρτέλ», διεξάγεται από τον Οκτώβριο κοντά στη Μαδρίτη.

Σ’ αυτήν δικάζονται 37 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο πρώην ταμίες του PP, του κόμματος του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Όλοι τους καλούνται να λογοδοτήσουν για ένα εκτεταμένο σύστημα υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που από το 1999 έως το 2005 ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στη δίκη της Βαλένθια, ένδεκα από τους 13 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι κυρίως για διαφθορά, αθέμιτη άσκηση επιρροής και κατάχρηση δημόσιων αγαθών, στο πλαίσιο της κατακύρωσης δημόσιων συμβολαίων που συνδέονταν με τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ισπανίας, την Fitur, εξηγεί σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο της Βαλένθια.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρώην βουλευτής του περιφερειακού κοινοβουλίου και αρμόδια για τον τουρισμό της περιφέρειας της Βαλένθια Μιλαγκρόσα Μαρτίνεθ, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εννέα ετών. Ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Κορέα, ο οποίος κατηγορείτο ότι διηύθυνε το δίκτυο διαφοράς, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών.

Τη στιγμή που δημοσιοποιούνταν σήμερα η ετυμηγορία, «επτά ή οκτώ» επιχειρηματίες της Βαλένθια βρίσκονταν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς στη Μαδρίτη για να διαπραγματευθούν μια μείωση της ποινής τους με αντάλλαγμα ομολογίες τους σε μια από τις πτυχές της υπόθεσης που αφορά επίσης την Βαλένθια, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η πρώην υπουργός Υγείας Άνα Μάτο πρόκειται εξάλλου να καταθέσει τη Δευτέρα στο πλαίσιο της κύριας δίκης, στη Μαδρίτη. Είχε παραιτηθεί το 2014 εξαιτίας του σκανδάλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο