Τελευταία Νέα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά για το ψηφιακό σήμα και την αδυναμία πρόσβασης περιοχών του νομού Βοιωτίας στο ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο των ιδιωτικών και δημόσιων ΜΜΕ κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος. Το θέμα είναι σοβαρό και αναμένουμε από τον κ. Παππά όχι μόνο απαντήσεις αλλά και πρωτοβουλίες για τη λύση του. Δείτε την ερώτηση του Ν. Θηβαίου.

 

Αρκετές δημοτικές ενότητες, κοινότητες και οικισμοί του νομού Βοιωτίας δεν έχουν πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ιδιωτικών και δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης, που ως γνωστόν αναμεταδίδονται από την ψηφιακή πλατφόρμα της Digea, λόγω ελλιπούς αριθμού αναμεταδοτών. Σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου Θηβαίων προς τον τότε Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπίρτζη, με αριθ. πρωτ. 24237/14-11-2016 και θέμα “κάλυψη επίγειου τηλεοπτικού σήματος”, υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια του Δήμου Θηβαίων χωρίς κάλυψη ψηφιακού σήματος των τηλεοπτικών σταθμών. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην ΤΚ Μουρικίου και τον οικισμό Πλατανάκι και την ΤΚ Ξηρονομής και τον οικισμό Αλυκή.

Ο Δήμος, σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο, επικοινώνησε με τη Digea, η οποία απάντησε ότι για την κάλυψη των περιοχών αυτών απαιτείται η εγκατάσταση επιπλέον σταθμών, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της εταιρίας.

Επίσης, στον ίδιο νομό, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Αντίκυρας και των Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, όπου το σήμα λαμβάνεται από την πλευρά της Πελοποννήσου, εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα στην απρόσκοπτη λήψη του τηλεοπτικού σήματος, το οποίο γίνεται ιδιαίτερα έντονο τις ημέρες κατά τις οποίες παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της τηλεοπτικής εικόνας. Η αναγκαιότητα λήψης του τηλεοπτικού σήματος από την πλευρά της Πελοποννήσου εμποδίζει την πρόσβαση στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια της Στερεάς Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσβαση μόνο στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια της Πελοποννήσου.

Οι παραπάνω συνθήκες αναγκάζουν τους πολίτες της περιοχής να καταφύγουν σε άλλες λύσεις, όπως στην αγορά ιδιωτικών αποκωδικοποιητών και στην χρήση των υπηρεσιών ελληνικής ψηφιακής πλατφόρμας δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τέλος, αρκετοί δήμοι είχαν αναλάβει στο παρελθόν την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση αναμεταδοτών (σταθμών συμπληρωματικής κάλυψης δικτύου ραδιοσυχνοτήτων) στην περιοχή τους, που επίσης παρουσιάζουν προβλήματα, αλλά ενέχουν και κόστος για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.

  • Επειδή η πρόσβαση στην ενημέρωση αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η εν λόγω εταιρία κατέχει το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης του συγκεκριμένου αγαθού.
  • Επειδή η ενημέρωση, η πληροφόρηση και η ψυχαγωγία των πολιτών, μέσω της δημόσιας και ιδιωτικής ελληνικής τηλεόρασης, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών που απορρέει από την αρχή της ισότητας και της ισονομίας.
  • Επειδή οι κάτοικοι των ανωτέρω αναφερόμενων περιοχών στερούνται της δυνατότητας λήψεως τηλεοπτικού σήματος (ασθενές έως ανύπαρκτο) και ταυτόχρονα επιβαρύνονται με το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς να απολαμβάνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ πολλοί αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με ένα πρόσθετο κόστος σύνδεσης σε εναλλακτικούς ιδιωτικούς παρόχους.
  • Επειδή οι ΟΤΑ δηλώνουν αδυναμία να διαθέσουν πιστώσεις για δαπάνες παροχής τηλεοπτικού σήματος στους πολίτες, καθώς αυτές κρίνονται μη νόμιμες, αλλά και λόγω των περιορισμένων οικονομικών τους πόρων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποκτήσουν οι αναφερόμενες περιοχές του νομού Βοιωτίας πρόσβαση στο τηλεοπτικό δίκτυο και στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, δημόσιους και ιδιωτικούς και με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η εκπομπή ψηφιακού σήματος, για να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι και οι δήμοι να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις;
  2. Προτίθεται να ενταχθούν οι υπάρχοντες αναμεταδότες (σταθμοί συμπληρωματικής κάλυψης), που λειτουργούν και συντηρούνται με έξοδα των δήμων, στο δίκτυο του κατόχου δικαιωμάτων ραδιοσυχνοτήτων και να επωμισθεί ο πάροχος το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών αυτών;
  3. Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει στην τροποποίηση της σύμβασης, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η γεωγραφική κάλυψη και η εκπομπή τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος σε όλη την χώρα; Θα αναλάβει η Digea ή άλλος νέος πάροχος το κόστος εγκατάστασης των επιπλέον τηλεοπτικών αναμεταδοτών;
  4. Πρόκειται το Τμήμα Εποπτείας Φάσματος της ΕΕΤΤ να προβεί σε καταγραφές ελέγχου της δυνατότητας λήψης σήματος ψηφιακής τηλεόρασης σε αυτές τις περιοχές του νομού Βοιωτίας;
  5. Βρίσκονται οι εν λόγω περιοχές του νομού Βοιωτίας στους νέους χάρτες επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος που πρόκειται να επανακαθοριστούν και επαναδιατυπωθούν για πληρέστερη πληθυσμιακή κάλυψη, σε ποσοστό τουλάχιστον 98% επί του συνόλου της χώρας;”

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο