Τελευταία Νέα

Σύμφωνα με το ECDC, η θετικότητα γρίπης στην κοινότητα ανέρχεται στο 12,9%, ποσοστό που υπερβαίνει το όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης – Αυξημένες και οι νοσηλείες κορωνοϊού.

«Ζωηρά» έχει αρχίσει να κυκλοφορεί η γρίπη στη χώρα μας, με τη θετικότητα στην κοινότητα να ανεβαίνει και τους ειδικούς να τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ειδικά για τους ηλικιωμένους και όσους είναι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, την περασμένη Πέμπτη, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα υπερέβη το όριο του 10% που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ECDC, μάλιστα, αναφέρουν θετικότητα γρίπης στο 12,9% για την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας τρίτη στη σειρά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Εσθονία (14,8% η θετικότητα) και τη Λιθουανία (13,3%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 3%, παρότι σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, οι περισσότερες χώρες παρουσιάζουν αύξηση της επίπτωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ,  έως και την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Από την αρχή της εφετινής επιτήρησης της γρίπης, τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες δηλαδή, έχουν νοσηλευτεί εννέα άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι. Συνολικά, στα κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 30 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (τόσο από την κοινότητα όσο και από τα νοσοκομεία), και συγκεκριμένα τα 29 (97%) ήταν τύπου Α και ένα (3%) τύπου Β. Από τα 29 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 6 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 23 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο