Τελευταία Νέα

Μέγα πλήθος, μέγα πάθος στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φανή Σπανού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 στην πόλη της Λαμίας. Το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, χωρητικότητας 550 ατόμων, αποδείχθηκε μικρό και εκατοντάδες πολίτες έμειναν στον εξωτερικό χώρο, όπου είχαν τοποθετηθεί ειδικές οθόνες για να μπορέσουν όλοι να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του προγράμματος και των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης: «Επιμένουμε στην Καρδιά της Ελλάδας».

Παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Οικονόμου, των Βουλευτών Φθιώτιδας – ΝΔ Γιώργου Κοτρωνιά, Εύβοιας – ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου, Ευρυτανίας – ΝΔ Τζίνας Οικονόμου, του πρώην Υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου, του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου, πρώην Βουλευτών, των Προέδρων του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάση Κυρίτση, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς Αθανάσιου Λυκόπουλου, του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Αθανάσιου Μακρυγιάννη και άλλων εκπροσώπων αρχών και φορέων του τόπου, ο Φάνης Σπανός ευχαρίστησε «κάθε μία και κάθε έναν από εσάς που γεμίσατε ασφυκτικά το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας για να δώσετε δύναμη στην προσπάθειά μας! Η παρουσία σας, η φωνή και η αγκαλιά σας, τα χέρια που σφίγγουμε, τα βλέμματα μας που συναντιούνται λένε πολλά. Λένε το πώς ζήσαμε και το τι μοιραστήκαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια εδώ, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας», όπως είπε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και κάλεσε άπαντες: «Σε μια περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο του τόπου μας, σε όσα ζήσαμε, σε όσα μαζί δημιουργήσαμε!»

Αναφέρθηκε πρωτίστως στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Υγεία και τόνισε: «Προχωρήσαμε στην επέκταση του Νοσοκομείου Λαμίας, αλλά και την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, που παραδόθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Αναβαθμίσαμε όλα σχεδόν τα Κέντρα Υγείας της Στερεάς Ελλάδας! Παρείχαμε μέσα από το ΕΣΠΑ μας εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό και στα 8 νοσοκομεία μας! Και φυσικά διεκδικήσαμε και διεκδικούμε καλύτερη στελέχωση στις μονάδες υγείας του τόπου μας».

«Όλα είναι δρόμος» σχολίασε και απαρίθμησε τα ακόλουθα οδικά έργα που αποτελούσαν διεκδικήσεις ετών και είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης: «Το νότιο τμήμα του Ε65 ολοκληρώνεται. Ήδη παραδόθηκε το πρώτο τμήμα έως το Λιανοκλάδι! Έχουν ήδη υπογραφεί από το Υπουργείο Υποδομών οι συμβάσεις κατασκευής και ξεκινούν τα δύο κορυφαίας στρατηγικής σημασίας έργα του τόπου μας! Το τμήμα “Άμφισσα – Μπράλος” του διαγώνιου οδικού άξονα Φωκίδας και η “Παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών”! Και βρίσκεται πλέον σε διαδικασία δημοπράτησης το τμήμα από τέλος “Παράκαμψης Μακρακώμης” ως τη σήραγγα “Παύλου Μπακογιάννη” στον άξονα Λαμία – Καρπενήσι!

Δίπλα στους εμβληματικούς μας άξονες, κρίσιμα και χρήσιμα έργα για την οδική ασφάλεια και την προσβασιμότητα υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν στη Στερεά Ελλάδα! Και την επόμενη μέρα προχωρούν οι παρακάμψεις στους άξονες της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, οι προσβάσεις στον Δομοκό και το “Δερβενοχώρια – Ελευσίνα”! Το “Τσακόρεμα” της Φωκίδας και η πρόσβαση με άσφαλτο σε όλα τα χωριά της Ευρυτανίας!

»Την ίδια ώρα, οκτώ νέα λιμάνια ολοκληρώνονται στην Στερεά Ελλάδα! Άγιος Κωνσταντίνος, Αρκίτσα, Γλύφα, Αχλάδι, Μαντούδι, Αγία Άννα, Λιχάδα, Ιτέα! Και επιπλέον το λιμάνι της Στυλίδας που ολοκληρώσαμε τις μελέτες και εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ακολουθεί ως στρατηγικός στόχος ο νέος εμπορικός λιμένας Χαλκίδας στη βοιωτική ακτή της πόλης! Δίπλα σε αυτά, αναπτύσσεται ταχύτατα το δίκτυο υδατοδρομίων σε όλες τις ακτές μας, αλλά και στη λίμνη των Κρεμαστών».

Ακολούθως, απαρίθμησε σειρά έργων εντός πόλεων. «Πλέον εμβληματικό και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση που ξεκινά δυναμικά -τόνισε- είναι η ανάπλαση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Λίγο πιο δίπλα, ολοκληρώνεται με πόρους της Περιφέρειας το κλειστό Δημοτικό κολυμβητήριο Λαμίας, αλλά και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, ένα πραγματικό στολίδι σύμβολο της πίστης, της Ιστορίας, του Πολιτισμού μας.

»Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, όπου η συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας αποτέλεσε το έναυσμα για αυτό το κορυφαίο έργο που σήμερα ολοκληρώνεται για να πάρει σειρά ο ιστορικός Δημόκριτος! Αλλά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Αλίαρτο που κατασκευάζεται για να αποτελέσει ισχυρό πνεύμονα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην αγροτική μας παραγωγή!

Μέσα από τις δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα και Λιβαδειά, δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα γίνονται πράξη. Στις ίδιες πόλεις, αλλά και στην Άμφισσα και το Καρπενήσι ολοκληρώνεται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας το δίκτυο φυσικού αέριου, που θα προσφέρει οικονομική ανακούφιση στα νοικοκυριά και καθαρότερη ατμόσφαιρα στην πόλη μας.» 

Ανέφερε ακόμη: «Στον Δήμο Δομοκού δημοπρατήθηκε το Φράγμα Δομοκού, και προχωρούμε το φράγμα Σέττα – Μανίκια, ώστε να δώσουμε άφθονο και καλής ποιότητας πόσιμο νερό σε δεκάδες χωριά!

Πολλές είναι και οι αστικές αναπλάσεις που ολοκληρώθηκαν ή ξεκινούν στις πόλεις μας, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Ελάτεια, Αμφίκλεια, Στυλίδα, Νέα Αρτάκη, Μαρμάρι, Λίμνη, Αυλίδα! Ομοίως και τα έργα Πολιτισμού στους Δελφούς, την  Ερέτρια, την Κάρυστο, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λαμία, τη Χαλκίδα και όχι μόνο! Σχολική στέγη και αθλητικές υποδομές που δουλέψαμε και δουλεύουμε σε αρμονική συνεργασία με τους Δήμους μας σε όλη τη Στερεά Ελλάδα!»

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός «στο διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εδώ στην έδρα της, την πόλη της Λαμίας. Εξασφαλίσαμε τη γη με όρους δόμησης και ρυμοτομίας, ολοκληρώσαμε μελέτες και εκδίδουμε την οικοδομική άδεια, στη νότια ανατολική πλευρά της πόλης! Το Διοικητήριο στοχεύει πρώτα και κύρια, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Πάνω απ΄ όλα όμως, στοχεύει να αποτελέσει το φυσικό και συμβολικό μας οίκο. Το σπίτι της μεγάλης και ιστορικής μας Περιφέρειας, το σπίτι καθενός Στερεοελλαδίτη και καθεμιάς Στερεοελλαδίτισσας!»

Σημαντικό σκέλος στην ομιλία του αποτέλεσαν τα έργα στο Κωπαϊδικό πεδίο και οι σύγχρονες πολιτικές οργάνωσης και διοίκησης του κάμπου. «Μαζί με το ΤΟΕΒ Μόρνου, τον Ελαιώνα της Άμφισσας και τους κάμπους Σπερχειού και Δομοκού, αλλά και το φράγμα Ψαχνών -τόνισε- αναβαθμίζουμε την αγροτική μας παραγωγή και κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ποιοτικά, πιο ανταγωνιστικά και πιο γνωστά στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Παρουσίασε ακόμη τις πολλαπλές δράσεις της δομής «ΓΕΦΥΡΑ» για την υποστήριξη όσων συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν αναπηρίες, ασθένειες, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό. Τόνισε ότι «Η ποιότητα της Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας μας φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζει τα πιο αδύναμα μέλη της».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του προγραμματισμού έργων και παρεμβάσεων, εστίασε στις ακόλουθες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις:

–      «ΟΧΕ Σπερχειού ποταμού, που περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων και δράσεων στον Σπερχειό ποταμό, για την άρδευση, το περιβάλλον, για την τουριστική ανάπτυξη και φυσικά την αντιπλημμυρική θωράκιση. Για έναν Σπερχειό πολύτιμο φυσικό πόρο που θα απολαμβάνουμε και θα συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

–      ΟΧΕ Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών Ευρυτανίας – Φωκίδας, μέσα από την οποία επενδύουμε στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές μας με στόχο να τους δώσουμε ξανά ζωντάνια και προοπτική! Γιατί για να μείνουν, όπως λέμε και επιθυμούμε οι νέοι στον τόπο τους, δεν αρκεί να θέλουν, πρέπει και να μπορούν!

–      ΟΧΕ βόρειας Εύβοιας, η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο αναπτυξιακών δράσεων, που φέρνει στην χτυπημένη βόρεια Εύβοια την επόμενη μέρα με ελπίδα και προοπτική!

–      ΟΧΕ “Ασωπού” και “Οιδίπους”, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη, αλλά και την ανάδειξη με ενιαίο συμπαγή τρόπο του πολιτιστικού μας πλούτου!

«Για να συνεχιστεί το ταξίδι μας, χρειάζεται καύσιμο!» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και αναφέρθηκε στο νέο υπερδιπλάσιο ΕΣΠΑ, όπως και στα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΠΑΑ, ΠΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), τονίζοντας ότι: «Εξασφαλίσαμε 1,2 δισεκ. ευρώ για την Περιφέρειά μας! Πρωτοφανείς πόροι για τον τόπο μας, για τις ανάγκες και τις προοπτικές του, για κάθε γωνιά και κάθε πολίτη!»

«Σήμερα -κατέληξε ο Φάνης Σπανός- τολμούμε να σας αντικρίσουμε με υπερηφάνεια. Όχι με την αλαζονική υπερηφάνεια που δεν ταιριάζει σε κανέναν μας. Αλλά με νηφάλια, στιβαρή, ελληνική περηφάνια, την υπερηφάνια του φιλότιμου. Γιατί, δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σκληρή δουλειά και τις δύσκολες μάχες! Γιατί, δεν διαπραγματευτήκαμε ποτέ την εντιμότητά μας! Γιατί, υπηρετήσαμε και υπηρετούμε τη Στερεά Ελλάδα με προσήλωση στη νομιμότητα, με απόλυτη διαφάνεια, με ήθος και αίσθημα δικαιοσύνης. Γιατί, δεν προδώσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη σας.

»Επειδή οι εκλογές μας ενέχουν και πολιτικά χαρακτηριστικά θέλουμε να είμαστε πολύ καθαροί απέναντί σας! Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε τη μεγάλη τιμή της στήριξης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό! Εξάλλου, εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε και ποτέ δεν κρύψαμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Κι όμως αυτό δεν αλλοιώνει στο ελάχιστο τον αμιγώς αυτοδιοικητικό μας χαρακτήρα, που προκύπτει από τα λόγια, τα έργα και κυρίως τα πρόσωπα του συνδυασμού μας. Άνθρωποι από το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος στελεχώνουν την ομάδα μας και κομίζουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους στην κοινή μας προσπάθεια. Γιατί γνωρίζετε όλοι πάρα πολύ καλά ότι ποτέ δεν βάλαμε τίποτα πάνω από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ωφέλιμο για τον τόπο μας. Μοναδικός και απόλυτος εντολέας μας είναι ο λαός της Στερεάς Ελλάδας. Σε αυτούς αναφερόμαστε και σε αυτούς λογοδοτούμε.

»Σε αυτή τη λογική, στη μάχη για το κοινό καλό, θέλουμε να καλέσουμε και τους ανθυποψηφίους μας. Κάποιοι έχουν επιλέξει τον δρόμο του ψεύδους, της λάσπης και της τοξικότητας. Κάποιοι, αντί να μιλούν δημοκρατικά, προτιμούν να κραυγάζουν από τα κεραμίδια. Δεν τους ακολουθούμε στον δρόμο αυτό. Απαντούμε με λογική και αλήθεια, με θέσεις και επιχειρήματα. Και τους καλούμε, έστω και τώρα, στο τραπέζι του διαλόγου, των επιχειρημάτων, των θέσεων και των αντιθέσεων.

Το λέω για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες: Ο τρόπος που κάνουμε εκλογές καθορίζει τον τρόπο που θα διοικηθούμε. Και ο τρόπος που θα διοικηθούμε, καθορίζει τον τρόπο που θα ζήσουμε!»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση όλων των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων και από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Ένας συνδυασμός πλήρης, αλλά κυρίως ποιοτικός με 114 ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές, επαγγελματικές, κοινωνικές, πολιτικές, που τίθενται στην κρίση των πολιτών, έτοιμοι να υπηρετήσουν τον τόπο μας, την Στερεά Ελλάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο