Τελευταία Νέα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η Αγγελική Ρουμπιέ, καθηγήτρια φιλόλογος στο 2ο ΓΕΛ Λιβαδειάς, είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, δραστήρια και ενεργή στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας τα τελευταία χρόνια. Το σταθερό ενδιαφέρον της για τη γνώση και την τέχνη είναι γνωστό, όπως και η αγάπη της για τα κοινά, που πλέον αποφάσισε να τα υπηρετήσει με έναν άλλο τρόπο, πιο οργανωμένο και συντονισμένο, μέσα από τη συλλογική δράση που της προσφέρει η πρόταση για συμμετοχή στη Συμφωνία Προοπτικής με υποψήφιο Δήμαρχο τον Ιωάννη Ταγκαλέγκα. Η Αγγελική Ρουμπιέ έχει αποδείξει ότι ξέρει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει, με τα εφόδια που της παρέχουν οι ικανότητές της, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η εργατικότητά της, η αγάπη της για αυτόν τον τόπο. Ας δούμε τι είπε στο viotiaplus.gr.

Αν έπρεπε να αυτοσυστηθείτε τι θα λέγατε για την Αγγελική;

Ζω και εργάζομαι ως φιλόλογος στη Λιβαδειά, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιδιώκω να εξελίσσομαι, να εμπλουτίζω το γνωστικό μου πεδίο μέσω σπουδών που ακόμη πραγματοποιώ. Κυρίως, όμως, προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και να μην αδικώ, συνειδητά, τουλάχιστον, τους συνανθρώπους μου. Όπως έγραψε η Μαργαρίτα Καραπάνου, ‘η ζωή είναι αγρίως απίθανη’, οπότε οφείλουμε να αποδεχόμαστε τις ανατροπές της και να ακολουθούμε τον μοναδικό δρόμο: τον ανήφορο. Έτσι οδηγούμαστε στο φως.

  • Γιατί κατέρχεστε στην πολιτικά προσδιορισμένη ως δύσκολη εκλογική μάχη του Δήμου Λεβαδέων τον Οκτώβριο του 2023;  

Θεωρώ ότι όλες οι μάχες είναι δύσκολες. Η εκλογική νοοτροπία και ηθοτροπία του Έλληνα, δύσκολα αλλάζει. Οπότε, η συμμετοχή μου στις εκλογές αυτές, συνιστά μια δοκιμασία γερή για μένα. Πρέπει να αποδείξω, δηλαδή, σε όσους δεν με γνωρίζουν, ποια είμαι και τί μπορώ να συνεισφέρω στα κοινά. Αν μπορώ.  Φρονώ, λοιπόν, ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μένα, νιώθω τώρα πιο σίγουρη ότι μπορώ να σταθώ στους συμπολίτες μου, να συνεργαστούμε και να προσφέρω στην πόλη μου.

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που συστρατεύεστε με την παράταξη «Συμφωνία Προοπτικής»; Γιατί την επιλέξατε;

Ομολογώ ότι κατά καιρούς μού έχουν γίνει προτάσεις για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές. Και τους ευχαριστώ, είναι πολύ τιμητικό στο πρόσωπό μου. Η ‘Συμφωνία Προοπτικής’ εμπεριέχει δύο καθοριστικούς για την τοπική αυτοδιοίκηση όρους: Συμφωνούμε μαζί, (συν-) και προοπτική. Έχουμε όραμα και μαζί το υλοποιούμε. Αυτή η Συμφωνία Προοπτικής με βρίσκει σύμφωνη και με δελεάζει. Άλλωστε, ο δήμαρχος Γιάννης Ταγκαλέγκας δεν διακατέχεται από ματαιοδοξία, αναγνωρίζει παραλείψεις, ελλείψεις και λάθη, όταν υπάρχουν και δε διστάζει να ζητήσει συγνώμη. Αυτά είναι, πλέον, ζητούμενα για έναν αρχηγό. Και τα εκτιμώ πολύ, όπως και την μετριοπάθειά του.

  • Ποιο είναι το όραμά σας για τη Λιβαδειά; Ποιο για τα χωριά της;

Αποφεύγω τις μεγαλοστομίες. Η λέξη ‘όραμα’ είναι βαριά. Η Λιβαδειά για πολλούς συνιστά terra incognita. Αρκετοί αγνοούν την τοπική ιστορία, τους πνευματικούς ανθρώπους, τους πολιτικούς άρχοντες, τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην ανάπτυξή της. Δεν υφίσταται το κίνητρο, ο κατάλληλος τρόπος και ο δίαυλος επικοινωνίας με τους συμπολίτες, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά. Ξέρετε, είναι δύσκολο και δυσερμήνευτο πεδίο ο πολιτισμός. Θεωρείται ότι είναι για λίγους, για ‘κουλτουριάρηδες’. Αυτή την άποψη θέλω να αποτρέψω και να ανατρέψω. Και, αν δικαιούμαι να μιλήσω για όραμα, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω αυτό που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει ένας ιδεολόγος καλλιτέχνης μας, ο αείμνηστος Χρίστος Δ. Κιούσης: τα εικαστικά εργαστήρια του δήμου. Εργαστήρια, όπου μικροί και μεγάλοι, στην πόλη και στα χωριά, μπορούν να μαθαίνουν, να εμπνέονται, να δημιουργούν, να καλλιεργούν τις δεξιότητές τους. Αυτό για μένα δεν είναι μόνο όραμα. Είναι υπόσχεση, ηθική υποχρέωση. Και τιμή…

  • Τι θα έχει αλλάξει σε 5 χρόνια όταν η Αγγελική Ρουμπιέ θα συμπληρώσει τη θητεία της στο Δ.Σ. Λεβαδέων; Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα;

Ευελπιστώ να έχει αλλάξει το βλέμμα των συμπολιτών μου απέναντι στην πόλη μας. Ειδικότερα της νεολαίας, που έχω ιδιαίτερη σχέση. Ευελπιστώ να την έχουν αγαπήσει πιο πολύ, να την έχουν προσεγγίσει, να μην περιμένουν έναν από μηχανής θεό να δώσει λύσεις, αλλά οι ίδιοι να γίνουν οι φορείς της λύσης. Να αφυπνιστούν, να αυτενεργούν, να προτείνουν, ώστε αναλαμβάνοντας ευθύνη, να νιώθουν πως συνεισφέρουν. Έτσι, θα βιώνουν διαφορετικά την καθημερινότητά τους. Ο πολιτισμός είναι παντού, άλλωστε.

Στοιχήματα σπανίως βάζω. Προς χάρη της ερώτησης, θα πώ  ότι επιθυμώ την πολιτιστική εξωστρέφεια, όχι τον πολιτισμό των λίγων και των εχόντων τη γνώση. Ο πολιτισμός ορίζει και καθορίζει την ποιότητα ζωής όλων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο