Τελευταία Νέα

Νέες σημαντικές παρεμβάσεις για συγκεκριμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» της Λαμίας, και ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022 με θέματα την παρουσίαση του νέου προγράμματος «Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2021-2027», αλλά και την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος «ΕΠ Στερεά Ελλάδα 2014-2020». 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τον Ασωπό και την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής «Οιδίπους», αλλά και στη συνέχιση των υφιστάμενων Β.Α.Α. Λαμίας, Χαλκίδας και Λεβαδέων – Θήβας – Αλιάρτου. Αφού ανακοίνωσε εμβληματικές δράσεις που εξελίσσονται ήδη, όπως η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα αλλά και σε νέες, που θα χρηματοδοτηθούν από το «ΕΠ Στερεά Ελλάδα 2021-2027», όπως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, για την οποία εξασφαλίζεται χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε δε τη βούληση της Περιφερειακής Αρχής για να αναπτυχθεί: 

  • Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
  • Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Σπερχειού Ποταμού, με δράσεις: αντιπλημμυρικής θωράκισης, βελτίωσης της άρδευσης, περιβαλλοντικής – φυσιολατρικής – τουριστικής ανάδειξης και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής της ευρύτερης παρόχθιας περιοχής. 
  • Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση βόρειας Εύβοιας. 

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του «Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2014-2020»: 

  • Διαπιστώθηκε η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων και με υπερδέσμευση πόρων κατά 13,79%. 
  • Αναφέρθηκαν έργα και δράσεις που υλοποιήθηκαν μέσα από το τρέχον πρόγραμμα, όπως το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ο ιατρικός εξοπλισμός και το επικουρικό προσωπικό για τα 8 νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, οι δράσεις επιχειρηματικής και κοινωνικής στήριξης, αλλά και πλήθος κρίσιμων δημόσιων υποδομών μεταφορών, αστικών δικτύων και σχολικής στέγης. 
  • Διευκρινίστηκε επίσης, ότι για να καλυφθούν οι υπερδεσμεύσεις του «ΕΠ Στερεά Ελλάδα 2014-2020», θα δεσμευθεί μόλις το 6% του νέου προγράμματος. 

Τέλος παρουσιάστηκε η αφετηριακή κατανομή του νέου προγράμματος «Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2021-2027», το οποίο έχει ως εξής: 

  • 54 εκατ. ευρώ για επιχειρηματικότητα – καινοτομία, υπερδιπλάσιοι πόροι σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο 
  • 180 εκατ. ευρώνγια υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα, πολιτική προστασία, οδική ασφάλεια, εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό – τουρισμό 
  • 76 εκατ. ευρώ για αστική ανάπτυξη και ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις 
  • 108 εκατ. ευρώ για δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου, για την καίρια αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών και ευάλωτων συμπολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο