Τελευταία Νέα

Σε ενδοκυβερνητική διελκυστίνδα εξελίσσεται το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ΕΑΒ. Η κόντρα που έχει αναπτυχθεί, αφορά στα δύο συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ανάπτυξης που έχουν αναλάβει το έργο της εξυγίανσης της αμυντικής βιομηχανίας. Η μια πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει τη διάθεση μειοψηφικού μεριδίου στον στρατηγικό επενδυτή και η δεύτερη, εκείνη του υπουργείου Ανάπτυξης, τη διάθεση
πλειοψηφικού μεριδίου.
Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΑΒ προβλέπει την δημιουργία δύο εταιρειών. Η μία θα αφορά την ΕΑΒ Λειτουργιών, η οποία θα αναλάβει τα συμβόλαια της εταιρείας και την αποτελεσματική περάτωσή τους. Η άλλη θα επικεντρωθεί στην ΕΑΒ Παγίων. στην οποία θα εισφερθούν τα πάγια στοιχεία της
εταιρείας.
Ο στρατηγικός επενδυτής, η αμερικανική Lockheed Martin, επιδιώκει την ανάληψη πλειοψηφικού μεριδίου στην ΕΑΒ Λειτουργιών. Θα προτιμούσαν να έχουν ακόμη και το 100% της ΕΑΒ Λειτουργιών. Τουναντίον δεν εκφράζει ενδιαφέρον για την ΕΑΒ Παγίων και σαν αποτέλεσμα η τελευταία θα παραμείνει 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι διαχρονικά, το 80% του έργου που εκτελείται στην ΕΑΒ αφορά στην Lockheed, και δεν τίθεται θέμα αναζήτησης τρίτου επενδυτή. Ουσιαστικά, η αμερικανική εταιρεία έχει σχέση μονοπωλίου ως συνεργάτης με την ελληνική. Να σημειωθεί πως το Ελληνικό Δημόσιο, ως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, ενόψει της εξυγίανσης, διέγραψε στο τέλος του περασμένου έτους συσσωρευμένες ζημίες ύψους 1,08 δισ. ευρώ.
Το 2020 η εταιρεία είχε ζημίες ύψους 17 εκατ. ευρώ μέσα από έσοδα 40 εκατ. ευρώ. Για το 2021 η ΕΑΒ δεν έχει παρουσιάσει ακόμη αποτελέσματα. Αν όμως ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των Ορκωτών Λογιστών, η κατά τα άλλα πολλά υποσχόμενη αμυντική βιομηχανία, συνεχίζει να εμφανίζει ζημίες που ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο