Τελευταία Νέα

 

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας σας προσκαλεί σε μια ομιλία με θέμα τον αστρολάβο, ένα μοναδικό αστρονομικό όργανο που κυριάρχησε για περισσότερους από 15 αιώνες ανάμεσα στους αστρονόμους. Πρόκειται για μια ελληνική σύλληψη στο μαθηματικό κομμάτι: προβολή της ουράνιας σφαίρας στο επίπεδο. Χρησιμοποιήθηκε σε αστρονομικές μετρήσεις στην Αρχαία Ελλάδα και διαδόθηκε στο Βυζάντιο. Τη σκυτάλη ανέλαβαν οι Άραβες και μέσω της Ισπανίας επανήλθε στην Ευρώπη. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου, μετά έχασε σιγά σιγά τη φήμη του. Σε όλα τα μουσεία του κόσμου υπάρχουν μοναδικά εκθέματα αυτής της συσκευής. Στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου σώζονται ελληνικές πραγματείες για την κατασκευή και λειτουργία του αστρολάβου.

 

Ακολουθήστε μας σε ένα μαγικό ταξίδι ιστορίας και μετρήσεων με πρωταγωνιστές τους αρχαίους Έλληνες. Ανακαλύψτε τις πρώτες μετρήσεις που έκανε ο άνθρωπος με τον γνώμονα και τον τετράντα. Απολαύστε στην ομιλία εκθέματα και πάρτε στα χέρια σας ένα αντίγραφο της συσκευής και εκτελέστε μετρήσεις όπως:

 

– Ποιο είναι το ύψος ενός δέντρου, ενός κτιρίου ή ενός βουνού;
– Πότε ανατέλλει και πότε δύει ο ήλιος;
– Πότε ανατέλλει και πότε δύει ένα άστρο;
– Ποιο το γεωγραφικό πλάτος του τόπου παρατήρησης;
– Σε ποιο ζώδιο βρίσκεται ο ήλιος μια συγκεκριμένη ημερομηνία;
– Πως μπορώ να υπολογίσω τι ώρα είναι;

 

Απολαύστε προβλήματα λυμένα με τον αστρολάβο από τα μαθηματικά της Β΄ Γυμνασίου μέχρι και την ιστορία της Β΄ Λυκείου στην εξερεύνηση του κόσμου με τον ναυτικό αστρολάβο. Ακολουθείστε τον al-Biruni (973-1048) με το περίφημο πείραμά του στην μέτρηση της ακτίνας της Γης με τοπογραφικό τρόπο και τη χρήση του αστρολάβου.

 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, το Σάββατο 9/4 στην αίθουσα Αρμονία του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας (18:00) και την Κυριακή 10/4 στο θεατράκι του Χώρου Τέχνης & Πολιτισμού (Δωδεκανήσου 5) στη Λιβαδειά (18:00).

 

Ομιλητής θα είναι ο φυσικός και Γραμματέας του Συλλόγου  Αθανάσιος Μασγάλας.

 

Σημείωση: θα τηρηθούν φυσικά όλα τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με τη συμμετοχή κατόχων πιστοποιητικού εμβολιασμού/ανάρρωσης ή rapid test 48 ωρών. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο