Τελευταία Νέα

Την ένταξη της στοματικής υγείας στον “χάρτη” των δημοσίων δαπανών ζητεί ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Βοιωτίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας στις 20 Μαρτίου.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Ν. Π.Δ.Δ.

Καποδιστρίου 6, Λιβαδειά  32131 

ΤΗΛ:  2261088570, 2261100250

Αρ. πρωτ. 662

15/3/2022

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας στοματικής υγείας στις 20 Μαρτίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού  Συλλόγου Βοιωτίας εκδίδει το παρόν δελτίο τύπου με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.

Η επιστημονική πρόοδος έχει αμετάκλητα  καταδείξει την στοματική υγεία ως ένα σημαντικό πυλώνα  της γενικής υγείας .

Οι στοματικές παθήσεις δεν υποβαθμίζουν απλά την ποιότητα ζωής. Ενίοτε δύνανται να απειλήσουν και την ίδια τη ζωή και τεκμηριωμένα ευνοούν την εξέλιξη άλλων συστημικών νόσων . 

Η στοματική υγεία στη χώρα μας έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια συνεπεία της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας χωρίς καν η επίδραση της τελευταίας να έχει ακόμη αποτυπωθεί επιδημιολογικά . Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω αν η διαφαινόμενη νέα οικονομική κρίση εξελιχθεί .

Τα 40 (!) και πλέον χρόνια που το ασφαλιστικό σύστημα δεν προσφέρει ΚΑΜΙΑ αρωγή στην στοματική υγεία αλλά και η οικονομική κρίση έχουν αφήσει ένα τραγικό αποτύπωμα ανισότητας και κοινωνικής αδικίας. Οι ασθενέστερες ομάδες δέχτηκαν ασύμμετρα μεγαλύτερο πλήγμα .

Η παντελής απουσία τους κράτους αποτελεί μια πανευρωπαϊκά πρωτότυπη θεώρηση της στοματικής υγείας , μια ακόμη θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την στοματική υγεία ανέρχονται στη χώρα μας στο 38,2% των συνολικών δαπανών υγείας έναντι του 14% στην Ευρωπαϊκή Ενωση! Δηλαδή στη χώρα μας ο πολίτης είναι απελπιστικά μόνος ως προς τα έξοδα της θεραπείας του στόματος του.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής ένωσης σε σχέση με την στοματική υγεία του πληθυσμού. Υπολογίζεται ενδεικτικά ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών στη χώρα μας κατέληξε να μην έχει κανένα φυσικό δόντι !

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προφανές ότι η θεώρηση του σχεδιασμού υγείας της χώρας μας οφείλει  να αλλάξει σε σχέση με την στοματική υγεία. Είναι απαραίτητη η άμεση επανεισαγωγή της στοματικής υγείας στον χάρτη των δημοσίων δαπανών και η επικαιροποίηση της ενημέρωσης του κοινού .

Τόσο η ελληνική οδοντιατρική ομοσπονδία όσο κι άλλοι φορείς ,  έχουν  επανειλημμένα εκπονήσει μελέτες  για την πιο σύγχρονη θεώρηση της στοματικής υγείας.

Ο κλάδος μας , με ένα συνεχή αγώνα επιστημονικής καταξίωσης και κοινωνικής προσφοράς σε ένα πλαίσιο πολύπλευρης αντιξοότητας  ,είναι ανοιχτός προς όλους με συγκεκριμένες προτάσεις για την προαγωγή της Στοματικής υγείας στη χώρα μας . 

Ακούει κανείς;

Μετά τιμής , 

Ο πρόεδρος 

Κων/νος Κορδατζής

Η γεν. γραμματέας

Λ. Ανδρίτσου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο