Τελευταία Νέα

Πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα την Παρασκευή και το Σάββατο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2021,  διημερίδα με θέμα «Εκεί που Σμίγουν τα Νερά με τα Γεφύρια».

Διοργανωτής της διημερίδας ήταν το  Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Κόνιτσας, την ΚΕΔΕ, την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου.

Στόχος της διημερίδας ήταν η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια για αναγνώριση των Λειτουργικών Πέτρινων Τοξωτών Γεφυριών ως Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η θεματολογία των εισηγήσεων αφορούσε τα Ποτάμια Οικοσυστήματα, Υδρογεωλογία και Βιοποικιλότητα, την Προστασία, Ανάδειξη και Ορθή Αξιοποίηση Ποτάμιων Οικοσυστημάτων, τα Ποτάμια, τα Νερά και Πέτρινα Γεφύρια και τις Αθλητικές Δραστηριότητες στα Ποτάμια της Κόνιτσας.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε σεμινάριο που οργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ υπό τον συντονισμό της  Μαρίας Στεφανίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, με τίτλο «Χρήση Νέων Μεθοδολογιών Στην Αποκατάσταση Πέτρινων Τοξωτών Γεφυριών».

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο δήμαρχος Κόνιτσας  Νικόλαος Εξάρχου, ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση δράσεων των ΔΙΚΤΥΩΝ που θα είναι συμβατές με τους στόχους του Υπ. Περιβάλλοντος, αλλά και για τη χρηματοδότηση του στόχου της διημερίδας, που είναι η αναγνώριση των Λειτουργικών Πέτρινων Τοξωτών Γεφυριών ως Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Λεβαδέων  Ιωάννης Ταγκαλέγκας ως πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτριος Παπαστεργίου κήρυξε την έναρξη των εργασιών,  που ολοκληρώθηκαν με  επίσκεψη και ανάβαση των συμμετεχόντων στο μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο