Τελευταία Νέα

Σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει αναλυτικά:

“Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα της μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης στον αγώνα μας και ως αποτέλεσμα της πίεσης που είχε διαμορφώσει αυτή, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και της Κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση δεν μας είπε κάτι καινούργιο. Αναμασώντας την «χωρίς γεύση πια καραμέλα», μας είπε ότι: «Η ΛΑΡΚΟ είναι  μία χρεοκοπημένη εταιρεία που εδώ και 30 χρόνια  λειτουργεί εις βάρος του ελληνικού λαού και οι εργαζόμενοι είμαστε λήπτες ευνοϊκής μεταχείρισης…. Ενδεχομένως οι επενδυτές να είναι δύο και να δραστηριοποιηθούν και σε άλλους τομείς…. (αυτό  βάζει σε κίνδυνο την ενιαία ύπαρξη της ΛΑΡΚΟ, την παραγωγική δραστηριότητα, κατά επέκταση  τις θέσεις ειδικευμένης εργασίας). Οι επενδυτές τη θέλουν καθαρή από εργαζόμενους και η κυβέρνηση δεν παίρνει το ρίσκο να φύγουν οι επενδυτές… Δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας… Η κυβέρνηση έχει καλή θέληση, διαθέτει 20 εκατομμύρια για τις  αποζημιώσεις (δηλαδή τις απολύσεις) όλων των εργαζομένων… Θα  βάλει σε πρόγραμμα προ συνταξιοδότησης όσους είναι 59 ετών και θέλουν έως και 18 μήνες να θεμελιώσουν δικαίωμα και παράλληλα θα βάλει σε εφαρμογή διάφορα προγράμματα επανένταξης στην εργασία, έως και 18 μήνες, για όσους δεν απορροφηθούν από τους νέους ιδιοκτήτες»…

Η  μεγάλη συμμετοχή στην συναυλία και η τοποθέτηση των σωματείων έδωσαν άμεσα μια δυναμική απάντηση στα λεγόμενα και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης.

Πάρα ταύτα όμως δεσμευόμαστε ότι άμεσα θα της στείλουμε ακόμη μία ανοιχτή επιστολή – απάντηση (με στοιχεία) για να της «θυμίσουμε» ποιος και με ποιες συγκεκριμένες μεθοδεύσεις υπερχρέωσε τη ΛΑΡΚΟ για να απαξιωθεί  αυτή  μέχρι «τελικής πτώσεως»  και να χαρακτηριστεί (την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση δίνει δισ. ευρώ στο ιδιωτικό κεφάλαιο).

Τα «παπαγαλάκια των αρίστων» της κυβέρνησης «αμολήθηκαν» για μας πουν το νέο «παραμύθι» . Και… «το πε το πε ο παπαγάλος», το «νέο παραμύθι» είναι:

«η κυβέρνηση έχει καλή θέληση,  θα δώσει κάτι παραπάνω, θα πιάσουμε δουλειά όλοι γιατί είμαστε ειδικευμένοι, η ΛΑΡΚΟ δεν κλείνει, θα διώξει περισσότερους στη σύνταξη κτλπ.. Όλα καλά και άγια, αρκεί να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά, να συναινέσουμε και να πάμε προτάσεις στη βάση που θέτει η κυβέρνηση».

Μας «κούρασαν» με τις φανφάρες.

Ας βάλουν καλά μέσα στην «κεφάλα» τους ότι δεν  αφήσαμε την Κυβέρνηση να «δει με τα μάτια» την υποχώρηση και τη συναίνεση στις απολύσεις μας που επιδιώκει. Μετά από 20 μήνες αγώνα «δε θα δει με τα φρύδια» στην ΛΑΡΚΟ.

Ειδικά τώρα που με την πολιτική της έχει δημιουργήσει  αντιδράσεις στο σύνολο του λαού όλης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ 20 μήνες αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της και την ανάπτυξη της.

Μέσα από αυτό διεκδικούμε να έχουμε όλοι εργασία με δικαιώματα, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να μην υπάρχουν σκλαβοπάζαρα και «ταχύτητες» μεταξύ των εργαζομένων, να παρθούν πίσω οι περικοπές. 

Διεκδικούμε να βγούμε στη σύνταξη όταν μας έρθει η ώρα και να μας καταβληθεί ο μόχθος μίας ζωής που μας χρωστάει η Κυβέρνηση ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος της ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει  απέναντι μας, είτε αυτό λέγεται αποζημίωση, είτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής.

Τι το πιο δίκαιο, τίμιο και ρεαλιστικό (;).

Ούτε ένα παραπάνω δεν ζητάμε, όμως και ούτε ένα από  αυτά  δεν χαρίζουμε. 

(ΤΕΛΟΣ).

Αν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση για πραγματικό διάλογο, δεν έχει παρά να δείξει την πρόθεσή της αυτή στην πράξη. Οι εργαζόμενοι εδώ είναι, αυτό επιδιώκουν. Διάλογο όμως. Όχι κοροϊδία.

Στην πράξη  «καλή θέληση» σημαίνει να μας δώσει γραπτώς τη δική της πρόταση για το τι έχει σχεδιάσει για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.

Στην πράξη  «καλή θέληση» σημαίνει να καταβάλει, «χθες», ό,τι χρωστά  ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις, είτε αυτό λέγεται αποζημίωση είτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής:

  • Στις οικογένειες των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους για οποιοδήποτε λόγο.
  • Σε όσους συναδέλφους έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν τους έχει εξοφλήσει.
  • Να απεγκλωβίσει από την ομηρία που έχει δημιουργήσει όσους συναδέλφους έχουνε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καταβάλλοντας εφάπαξ τα παραπάνω.

Αν και εφόσον μας  δώσει γραπτώς τις  προτάσεις της. Αν και εφόσον δείξει «καλή θέληση» στα παραπάνω. Οι εργαζόμενοι εδώ είναι. Θα εκτιμήσουμε, θα πάμε σε γενικές συνελεύσεις και θα απαντήσουμε αναλόγως. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Μετά από 20 μήνες ανυποχώρητου αγώνα και διανύοντας την τελική ευθεία της εγκληματικής  εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, έχουμε καταφέρει να είμαστε όλοι μέσα στην εργασία και να «διαπραγματευόμαστε» σε επίπεδο Κυβέρνησης.

Μέσα από αυτό τον αγώνα, μέχρι σήμερα αναγκάσαμε την κυβέρνηση να μη σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Δεν της δώσαμε χώρο  να πραγματοποιήσει   διαθεσιμότητες, εκ περιτροπή ή αναστολή εργασίας και απολύσεις σε εργαζόμενους στις εργολαβίες. Δεν της δώσαμε χώρο  απληρωσιάς, να  συσσωρεύθουν δεδουλευμένα όπως συμβαίνει  σε όλες τις επιχειρήσεις που μπαίνουν σε εκκαθάριση. Τις περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές που έφταναν και το 30% σε εργαζόμενους, ενώ αρχικά τις πραγματοποίησαν, με τον αγώνα μας τις αναχαιτίσαμε  σχεδόν όλες. Ο νόμος που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση προβλέπει «απολύσεις χωρίς αποζημίωση» και τώρα μας προτείνει να «αποδεχτούμε τις απολύσεις μας και να μας αποζημιώσει με το νόμο του 2012».

Πλέον έχουμε φτάσει στο δια ταύτα, μιλούμε για τη ζωή, το μόχθο και το μέλλον των ίδιων των εργαζομένων. Οι χειρισμοί της τακτικής που θα ακολουθήσουμε  θα πρέπει να είναι, τόσο προσεκτικοί, όσο και και να εκφράζουν την αποφασιστικότητα, τα ρεαλιστικά και αποκαλυπτικά επιχειρήματα μας. Παράλληλα η συσπείρωση και τα αντανακλαστικά θα πρέπει να είναι ακμαία, να εκφράζουν την ενότητα μεταξύ εργαζομένων, μεταξύ Σωματείων.

Σε αυτή την βάση, καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να δείξουμε στην Κυβέρνηση που ως συνέχεια όλων των προηγούμενων απαξίωσε και ως εκτελεστικό όργανο νομοθέτησε το «σφάξιμο» των εργαζομένων,  υλοποιεί την διάλυση της ΛΑΡΚΟ.

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να έχουμε σε μία  Κυβέρνηση που με τις φωτιές, καιγόμαστε. Με το κρύο, παγώνουμε. Με τις βροχές, πνιγόμαστε. Με τους σεισμούς, γκρεμιζόμαστε. Στις αρρώστιες, δεν έχουμε νοσοκομεία και αυτή «πέτα χαρταετό». Μας λέει ότι, «φταίει η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι ατομική ευθύνη, ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει άριστα».

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να έχουμε στους «άριστους» φίλους της  μέσα και έξω από την ΛΑΡΚΟ. Τους γνωρίζουμε. 

Είναι οι υπονομευτές του 20μηνου αγώνα. Είναι αυτοί που «λάμπουν»  με την απουσία τους, τόσο στην προετοιμασία, όσο και τη διεξαγωγή των αγώνων. Είναι τα «παπαγαλάκια» της παραπληροφόρησης. Είναι αυτοί που στην προεκλογική τοποθέτηση Μητσοτάκη «η ΛΑΡΚΟ είναι μία ωρολογιακή βόμβα που  θα την εξουδετερώσει η Ν.Δ.(6/2019)» , μας είπαν «δεν ήξερε καλά ο αρχηγός το θέμα, έγινε παρεξήγηση». Είναι αυτοί που με τον ερχομό της διοίκησης Τζίτζου – Κυριαζή, πιάσαν «στασίδια»  και  μας είπαν «το αξίζουμε, τώρα με εμάς σε αυτά τα πόστα όλα θα αλλάξουν, η ΛΑΡΚΟ θα αναπτυχθεί» . Είναι αυτοί που με τον ερχομό της ειδικής διαχείρισης μας είπαν «θα δουλέψουμε φουλ παραγωγή, δεν θα γίνουν περικοπές κ.λπ» .

Σε όσα «στρατόπεδα» κι αν χωριστούν μόνιμα προσπαθούν να περάσουν  το «σφάξε με Αγά να Αγιάσω».

Η πείρα μας διδάσκει ότι αυτούς τους 20 μήνες μείναμε όρθιοι, εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον αγώνα μας και έχουμε καθυστερήσει την Κυβέρνηση,  γιατί εργαζόμενοι από διαφορετικές πολιτικές και συνδικαλιστικές αφετηρίες ενωθήκαμε με τίμια, ρεαλιστικά και δίκαια αιτήματα.  Ανοιχτά τοποθετούμαστε και λέμε ότι σε αυτό το μετερίζι ενωθήκαμε καλοπροαίρετα ακόμη και συνδικαλιστές από διαφορετικούς συνδυασμούς, διαφορετικές αφετηρίες, από όλους τους χώρους της ΛΑΡΚΟ. 

Το νικέλιο και το κοβάλτιο πλέον χαρακτηρίζεται ως «νέος χρυσός». Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» θα «σφαχτούν» για τα «φιλέτα»της ΛΑΡΚΟ. Αυτός ο πλούτος μέσα από την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ δεν διασφαλίζεται για το αν θα αξιοποιηθεί στην χώρα μας, με πια μέθοδο, αν θα συνεχίσει να παράγει το εργοστάσιο και για πόσο χρονικό διάστημα.

Για να μας βρουν οι επενδυτές της κυβέρνησης  «ντουβάρι με τα ντουβάρια», για να συνεχιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και  ούτε ένα ευρώ από αυτά που μας χρωστάει η κυβέρνηση ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος, στον ίδιο δρόμο ανυποχώρητα πρέπει να συνεχίσουμε . Μέχρι τη νίκη.

Για το ΕΑΜ
ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο