Τελευταία Νέα

Η φωτιά στα Βίλια συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, ύστερα από μια νύχτα αγωνίας και μάχης για να μην περάσουν οι φλόγες στο Πόρτο Γερμενό.

Στις 06:30 το πρωί ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα, χωρίς τα οποία το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, αφού όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς αυτά δεν θα αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο που καίει σε χαράδρα.

Όσον αφορά την φωτιά στην Κερατέα, αυτή παραμένει χωρίς ενεργό μέτωπο, ωστόσο ο μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις που ξεσπούν κατά τόπους σε διάφορες εστίες.

Στο σημείο επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Δυστυχώς όμως, το μέτωπο στα Βίλια παραμένει σε εξέλιξη και συνεχίζονται οι προσπάθειες από ισχυρές δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο και συγκεκριμένα στο όρος Πατέρας.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Aπό χθες το μεσημέρι μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί. Συγκεκριμένα με μήνυμα στο 112 εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Πολύ καλή η εικόνα στην Κερατέα-Το «βλέμμα στραμμένο» στα Βίλια

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, λέγοντας πως «έχουμε το μάτι στραμμένο στα Βίλια».

Σημείωσε πως στην Κερατέα είναι πολύ καλή η εικόνα από το πύρινο μέτωπο. «Το βράδυ δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις διότι είχε πλήρη άπνοια Είμαστε εδώ συνέχεια υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Εμείς ευτυχώς σήμερα εναέρια μέσα δεν χρειαζόμαστε και έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στα Βίλια».

«Από το πρωί χθες μέχρι το βράδυ, με τη βοήθεια των εναέριων μέσων οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη. Εμείς έχουμε και 15 οχήματα δικά μας μικρά οχήματα που βοήθησαν μαζί με εθελοντές, ενώ είχαμε και βοήθεια από άλλους δήμους αλλά κυρίως της Περιφέρειας, του κ. Πατούλη που έστειλε αμέτρητες υδροφόρες μεγάλες. Και το κυριότερο ένα μηχάνημα σκαφτικό μεγάλο D9, το οποίο αν δεν έκανε αντιπυρική ζώνη, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή περίπου στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, η φωτιά θα ξέφευγε προς τον Δρυό και τη παραλία», είπε.

Εξέφρασε παράπονο ότι έχουν γίνει άπειρα αιτήματα για λόγους πυρασφάλειας στο Υπουργείο Πολιτισμού «να μας δώσει έγκριση να μπει άσφαλτος για τα πυροσβεστικά οχήματα, και αρνείται επανειλημμένως. Είναι τρομερό. Από τη μία να θέλουμε να θωρακίσουμε και από την άλλη να έχουμε τις υπηρεσίες του κράτους να μας εμποδίζουν».

Ο κ. Λουκάς, είπε πως σε 18 περιοχές Δήμων της Αττικής, από τη Πολιτική Προστασία του κ. Χαρδαλιά, «καθαρίσαμε Σούνιο και Διόνυσο Κερατέας, χίλια στρέμματα στη μία περιοχή και 800 στην άλλη. Καθαρίστηκαν όλα τα πούσια τα ξερά, αραιώθηκαν πεύκα έγινε προσβάσιμη για τα πεζοπόρα τμήματα. Αυτό πρέπει να γίνει σε κάθε δήμο σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές. Η πρόληψη δεν είναι δύσκολη».

Σχετικά με τη καταγγελία του εργαζόμενου στη καθαριότητα για εμπρησμό, είπε ότι «δεν έχουμε καταγράψει αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου αλλά υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στον δράστη. Το θέμα έχει πάει στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής».

Πατούλης: Μεγάλη οικολογική καταστροφή στα Βίλια

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα.

«Όλο το βράδυ ήταν ένα πύρινο μέτωπο. το οποίο σε επίπεδο οικισμών δεν είχαμε ευτυχώς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων. Ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και περιμένουμε να συνδράμουν τα εναέρια μέσα τις πρώτες πρωινές ώρες», είπε ο κ. Πατούλης για τη κατάσταση στα Βίλια

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόντουσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά. «Δόθηκε μεγάλη μάχη από το Πυροσβεστικό Σώμα και εθελοντές αλλά και οχήματα της Περιφέρειας. Η μάχη θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ώρες».

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για μια «μεγάλη οικολογική καταστροφή για το πυκνό δάσος που βρίσκεται στο όρος Πατέρα και την ευρύτερη περιοχή».

Για το άλλο πύρινο μέτωπο στη Κερατέα, ο κ. Πατούλης τόνισε πως «τα πράγματα είναι καλύτερα. Η φωτιά έχει κρατηθεί παρά τις αναζωπυρώσεις και δεν επεκτάθηκε στον εθνικό δρυμό. Σήμερα το πρωί πρέπει να βρεθούν στο σημείο αρκετά εναέρια μέσα. Μακάρι και τα ρώσικα (αεροπλάνα) να μπορέσουν να βρεθούν. Εμείς σαν Περιφέρεια είμαστε εκεί».

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως και οι δύο φωτιές σε Βίλια και Κερατέα είναι μεγάλες. Για το πως ξεκίνησαν οι φωτιές είπε πως είναι θέματα που θα ερευνηθούν.

Για τις επίσημες καταγγελίες από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτόπτες μάρτυρες που είπαν πως είδαν εμπρηστές να βάζουν φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε: «Στα Βίλια που βρέθηκα κάτοικοι μας είπαν ότι είδαν τη φωτιά να ξεκινά σε σημείο που δεν δικαιολογείται να υπάρξει έναρξης φωτιάς, σε μια άδεια κατασκήνωση. Όλα θα διερευνηθούν». «Τώρα η φωτιά πηγαίνει προς τη περιοχή Κορόνα, θα δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα».

πηγή: aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο