Τελευταία Νέα

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπογράφηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 στον χώρο του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου. Η Αντιπρύτανις Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Κλειώ Σγουροπούλου, και ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Σταθάς, συμφώνησαν τη συνεργασία για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων του ευρύτερου ενδιαφέροντος και πεδίου αρμοδιοτήτων του Δήμου αναφορικά με την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη. Ως πεδία συνεργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

  1. Η συντήρηση, διαχείριση και ανάδειξη των Μνημείων και των Μουσείων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, αλλά και κάθε στοιχείου, υλικού και άυλου, της πολιτισμικής κληρονομιάς του.
  2. Η σύσταση του «Ακαδημαϊκού Πόλου Διεπιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» στο Δίστομο.
  3. Η προώθηση της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από διαλέξεις, workshops, εκδηλώσεις ενημέρωσης, εκθέσεις, ημερίδες, κ. ά.
  4. Η παροχή τεχνογνωσίας από το ΠΑ.Δ.Α για την υποβολή των φακέλων αξιολόγησης εκ μέρους του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και την απόκτηση πιστοποιήσεων από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, για τα Μουσεία του Δήμου.
  5. Ο ορισμός του ΠΑ.Δ.Α και ειδικότερα του Εργαστηρίου Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών, ως Επιστημονικά Υπεύθυνου για τη συντήρηση των μουσειακών αντικειμένων, μνημείων  και έργων τέχνης του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας.
  6. Η προώθηση των σύγχρονων τεχνολογιών και οι συνέργειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πολιτισμικού κεφαλαίου του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και την τουριστική του αξιοποίηση.
  7. Η συνεργασία για την ίδρυση ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού DMO (Destination Management Organization) και ενός Παρατηρητηρίου Τουρισμού με σκοπό τη διαχείριση, την προώθηση και την αντικειμενική πληροφόρηση για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος στον Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, ως συγκεκριμένο τουριστικό προορισμό.

Η συνεργασία στα παραπάνω πεδία αφορά στη μελέτη, τον σχεδιασμό, και την υλοποίησή τους, στην τεχνική υποστήριξη για τη λήψη αποφάσεων, στην ενημέρωση σε θέματα ενδιαφέροντος και αρμοδιοτήτων του Δήμου, στην υποστήριξη και εκπροσώπηση, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των πολιτιστικών δομών του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, την υιοθέτηση καλών πρακτικών αναφορικά με τη συντήρηση, αξιοποίηση και διαχείριση των διαφόρων συλλογών, την απόκτηση των σχετικών πιστοποιήσεων, την τουριστική τους αξιοποίηση για τη δημιουργία ειδικών μορφών τουρισμού με έμφαση στον πολιτιστικό και αστικό τουρισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο