Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Καθώς είμαστε πια στη δεύτερη φάση της επιδημίας της covid-19 οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι γνώσεις για τον κορωνοϊό είναι λίγες. Τόσες που δεν επιτρέπουν οριστικά συμπεράσματα και από την άποψη αυτή η ανακάλυψη φαρμακευτικής θεραπείας ή εμβολίου φαντάζει μακρινή προοπτική ή και αδύνατη υπόθεση. Τι μπορούμε να πούμε ότι ανατράπηκε ως τώρα:

  1. Η θνησιμότητα της νόσου φαίνεται να είναι τελικά μικρότερη από όσο είχε προταθεί.
  2. Η μεταδοτικότητα είναι επίσης απροσδιόριστη αν και υπαρκτή και επικίνδυνα άγνωστη.
  3. Τα στοιχεία για κρούσματα ή θανάτους που δίνονται στη δημοσιότητα είναι πολλές φορές ανακριβή προκαλώντας δικαιολογημένη αμφισβήτηση.
  4. Οι παλινωδίες είναι χαρακτηριστικές: μάσκες που έγιναν από επικίνδυνες υποχρεωτικές. Παιδιά που από υγειονομικές βόμβες μετατράπηκαν σε φοιτώντες μαθητές που δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα κ.λπ. κ.λπ.
  5. Οποιος διαβάζει ξένες μελέτες για τον SARS COV-2 θα γνωρίζει ότι από καθαρά επιστημονικής άποψης είναι ποιοτικά εφάμιλλες των οικονομικών μελετών δηλαδή μικρής χρησιμότητας και αμφίβολης ή σε άλλες περιπτώσεις καταφανούς σκοπιμότητας. Περιλαμβάνουν τόσα ceteris paribus και άλλες μεθοδολογικές ακροβασίες που ένας νοήμων άνθρωπος με επιστημονική κατάρτιση μπορεί εύκολα να τις αποδομήσει χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις στατιστικής ούτε ιατρικής.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

  1. Από την πλευρά της διαχείρισης υπάρχουν τα παράδοξα της Γερμανίας και της Ελλάδας-Κύπρου και ανατολικών χωρών. Στη Γερμανία το παράδοξο επεκτείνεται και στους ρυθμούς της ύφεσης που φαίνεται ότι θα είναι μικρότερο από τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
  2. Για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, την Κύπρο και στην ανατολική Ευρώπη πρέπει να περιμένουμε. Ευχόμαστε φυσικά να τελειώσουν όλα εδώ οπότε τα συμπεράσματα θα είναι πιο εύκολα με τη συστηματοποίηση της έρευνας για τις βαθύτερες αιτίες της ήπιας εκδήλωσης στο πρώτο κύμα της μολυσματικής νόσου. Διότι λυπάμαι που χαλάω μια βολική αφήγηση αλλά οι αιτίες της ελληνικής ιδιαιτερότητας δεν είναι οι κυβερνητικοί χειρισμοί -τουλάχιστον όχι σε σημαντικό ποσοστό. Εμάς θα μας συνέφερε να πούμε ότι η καλή πορεία της Ελλάδας οφείλεται στα μέτρα και στην έγκαιρη λήψη τους. Κι αυτό επειδή όσοι διαβάζουν το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ/ΒΟΙΩΤΙΑ
    γνωρίζουν ότι τα μέτρα που απαιτούσε το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ/ΒΟΙΩΤΙΑ
    σε μερικές μέρες γίνονταν επίσημη πολιτική της κυβέρνησης: από την πίεση για το κλείσιμο των σχολείων, από τη μη λειτουργία των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές και την κατά προτεραιότητα προστασία των εργαζομένων σε αυτά και ειδικά των ταμιών έως την αποκάλυψη των αντιφάσεων στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις μάσκες οι βασικές κατευθύνσεις συζητήθηκαν στην ομάδα μας πολλά 24ωρα πριν τις ανακοινώσει ο Χαρδαλιάς. Ομως επαναλαμβάνω δεν είναι αυτές που μας έσωσαν. Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε.
  3. Είναι φυσικό και από όλους κατανοητό ότι εμείς θέλουμε πρώτοι από όλους να καταστεί ανενεργή η ομάδα γιατί αυτό θα σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πληροφορούμαστε τις δόλιες ενέργειες γνωστών και άγνωστων κύκλων για τον περιορισμό της απήχησής της. Εκβιασμοί, απειλές, διαβολές από τους συγκεκριμένους και μερικούς καινούργιους εγκάθετους. Δεν τους έγινε η χάρη. Και φυσικά αυτές οι υπόγειες αλλά τόσο φανερές με τη βοήθεια των μελών απελπισμένες προσπάθειες φίμωσης  δεν πρόκειται να μας πτοήσουν. Ολοι το ξέρουν αυτό.
  4. Ευχαριστούμε τα μέλη της ομάδας για τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και για τη σημαντική συνεισφορά στην ύπαρξη μιας ομάδας όπου η ανεξάρτητη ενημέρωση έδειξε τη δύναμή της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο