Τελευταία Νέα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η νέα απειλή που ενέσκηψε με τη μορφή επιδημίας και διασπείρεται σταθερά σε χώρες ένθεν κακείθεν της Ανατολικής Ασίας ονομάζεται κορωνοϊός. Και μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχει ασυμφωνία σε σχέση με την ορθή απόδοσή του στη γλώσσα μας, κορωνοϊός ή κοροναϊός, ωστόσο κανείς δεν διαφωνεί ότι έχει ξεσηκώσει τη διεθνή ανησυχία. Ηδη έχει προκαλέσει περισσότερους από 350 θανάτους στην Κίνα, έχει εντοπιστεί σε 24 χώρες, ενώ  αριθμεί περί τα 17.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. 

Αναμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας μετά τον συναγερμό που σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθυνθήκαμε στον γνωστό πνευμονολόγο Λάζαρο Παπαγεωργίου που διατηρεί ιατρείο στη Λιβαδειά για να μας ενημερώσει σχετικά με τον νέο ιό, τα συμπτώματα εκδήλωσης της νόσου, τα μέτρα πρόληψης και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

 

Κύριε Παπαγεωργίου, τι ακριβώς είναι ο κορωνοϊός και πόσο επικίνδυνος είναι;

«Ο νέος κορωνοϊός ανήκει στην ομάδα των ιών κορώνα και εντοπίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, στην ιχθυαγορά της κινεζικής πόλης Wuhan, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα, τα οποία πωλούνταν εκεί. Πρόκειται για τον έβδομο κορωνοϊό που έχει ανιχνευθεί και τον τρίτο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά τους αντίστοιχους που είχαν προκαλέσει την SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) με 774 επιβεβαιωμένους θανάτους, 8.098 κρούσματα σε 29 χώρες και θνητότητα 9,6% το 2003 και την MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) με 487 θύματα, 1.368 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και υψηλή θνητότητα 35,6% την περίοδο 2012-2015.

Ο νέος κορωνοϊός παρουσιάζει υψηλή γενετική ομοιότητα με εκείνον που είχε προκαλέσει την SARS, όπως επίσης και με ιούς κορώνα που προσβάλλουν τις νυχτερίδες και οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, το οποίο στο μικροσκόπιο θυμίζει κορώνα.

Είναι αρκετά όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον νέο κορωνοϊό, καθώς η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά τα ποσοστά θνητότητας φαίνεται να είναι χαμηλότερα από εκείνα του SARS-CoV.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς. Στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής μπορεί να κολλήσει κατά μέσο όρο 1,3 άτομα. Σε αντίθεση με την γρίπη όμως, για το νέο κορωνοϊό δεν υπάρχει εμβόλιο και συνεπώς είναι πιο δύσκολο, για τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, να προστατευτούν».

 

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός και ποια μέτρα πρόληψης μπορούν να ανακόψουν την μετάδοσή του;

«Η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται κυρίως μέσω του αέρα, από άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό (φτέρνισμα – βήχας), καθώς επίσης και με την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, εάν στη συνέχεια αγγίξουμε το πρόσωπό μας (μύτη- στόμα).

Απαραίτητα μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

  • Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, όπως είναι βήχας, πυρετός, φτέρνισμα.
  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα ή με αλκοολούχα αντισηπτικά, ιδιαίτερα μετά την χρήση κοινοχρήστων χώρων και πριν από τη λήψη οποιασδήποτε τροφής.
  • Αποφεύγουμε την κοινή χρήση αντικειμένων.
  • Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων, ιδιαίτερα των δημοσίων και συχνή απολύμανση και καθαρισμό όλων των επιφανειών.
  • Ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο βασίζεται σε λαχανικά και φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού μας».

 

Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε κάποιος θα πρέπει επειγόντως να αναζητήσει ιατρική βοήθεια;

«Ο νέος ιός ανήκει στην κατηγορία των κορωνοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε 2 έως 5 ημέρες,  αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, συνάχι, μυαλγίες, βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με δύσπνοια, οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές βλάβες και στους δύο πνεύμονες.

Τα εκατοντάδες κρούσματα πνευμονίας ανησύχησαν τις κινεζικές αρχές και κατόπιν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Άτομα με ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Wuhan της Κίνας ή σε άλλες περιοχές με μετάδοση του ιού ή σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό εντός των προηγούμενων ημερών, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους με τον υπόλοιπο πληθυσμό για τουλάχιστον 14 ημέρες από την πιθανή επαφή τους με τον ιό. Αν εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις».

 

Υπάρχει θεραπεία και ποια είναι;

«Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία και η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών (π.χ. πνευμονία).

Έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ανάπτυξης νέων φαρμάκων και εμβολίου, οι οποίες στηρίζονται σε μελέτες για τον ιό HIV του AIDS, τον Zika, τον Έμπολα καθώς και τους ιούς SARS-CoV και MERS-CoV. Δεδομένου όμως ότι επιδημία έχει ήδη ξεσπάσει και η δημιουργία ενός νέου φαρμάκου απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού είναι η πρόληψη και επί συμπτωμάτων η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας».

 

Ποια είναι η εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα;

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού στην χώρα μας είναι χαμηλός και επιπλέον αν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων, θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο».

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με τις ιώσεις και τη γρίπη αυτή τη στιγμή στη Λιβαδειά και γενικότερα στην περιοχή;

“Είναι μια περίοδος που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση στη Λιβαδειά. Οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που προανέφερα και γενικά να κάνουν χρήση των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας. Με την εμφάνιση συμπτωμάτων εκ των ων ουκ άνευ είναι η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό τους”.

Σας ευχαριστώ κ. Παπαγεωργίου.

“Κι εγώ κ. Λάμπρου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο