Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Λιβαδειά 6 Νοεμβρίου 2019

Αγαπητέ Γιάννη,

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακόμα περιμένω, φίλε μου, τις παραιτήσεις έπειτα από τα τόσα αδιανόητα που ακούστηκαν τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λιβαδειάς. Ούτε λίγο ούτε πολύ, όλες οι παρατάξεις συνομολόγησαν ότι μια προικισμένη από τη φύση, πλούσια και παραγωγική κωμόπολη όπως το Κυριάκι, δεν διαθέτει ούτε μία υποδομή. Δύο χιλιάδες και πλέον κάτοικοι δεν έχουν ούτε γιατρό ούτε αστυνομία ούτε εξασφαλισμένη, σταθερή συγκοινωνία ούτε καλά καλά δασκάλους για τα παιδιά τους.  Ρωτάς για ασθενοφόρο; Τη θυμάσαι τη σκηνή με τον Μαυρογιαλούρο και το φαρμακείο;

Γιατί, τι λείπει απ’ το Κυριάκι, Γιάννη μου; Και βιομηχανία έχει και πρωτογενή τομέα έχει και τουρισμό (θα μπορούσε να) έχει και υψηλή ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού. Θα σου πω εγώ τι λείπει, φίλε μου, από το Κυριάκι. Η χρηστή διοίκηση. Αρχίζοντας από πολύ ψηλά, περνώντας στον βουλευτή, στον περιφερειάρχη, στον δήμαρχο, στην τοπική διοίκηση. Αυτό λείπει απ’ το Κυριάκι, μάι φρεντ, το ίδιο δηλαδή που λείπει κι από όλες τις πόλεις και τα χωριά της Βοιωτίας. Οι σοβαροί ηγέτες.

Διότι άκουσον, άκουσον, Γιάννη μου τι στην ουσία μας λένε. Οτι μετά από τη χρεοκοπία του 2010 την οποία θα πληρώνουν μέχρι τα εγγόνια μας με το αίμα τους, μετά τα 350 δισ. χρέους από τα κλέμμενα, μετά τις ατράνταχτες ιδιωτικές περιουσίες που δημιουργήθηκαν από αμφίβολης προέλευσης  προσόδους, μια ολόκληρη κωμόπολη σαν το Κυριάκι είναι παραδομένη από την πολιτεία στο έλεος του θεού.

Και υπάρχουν εκπρόσωποι που είναι είκοσι και τριάντα χρόνια στα πράματα και δεν παραιτούνται. Οπως και οι τρεις βουλευτές του νομού, όπως και άλλοι αιρετοί σε άλλες -άχρηστες όπως εκ του αποτελέσματος κρίνονται- θέσεις, που έχουν κάνει επάγγελμα τις διαπιστώσεις. Και τις… εισπράξεις απ’ το δημόσιο ταμείο. Εγώ στη θέση τους θα είχα την ευθιξία τουλάχιστον να παραιτηθώ και να επιστρέψω τις αμοιβές που πήγαν χαμένες.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πήγα στον ωριλά τον φίλο μας στην Αθήνα, Γιάννη μου, και μου είπε ότι ακούω πολύ καλά. Αλλά όπως όλοι μας μερικές φορές ακούω αυτό που θέλω να ακούσω. Ετσι μου εξήγησε ο γιατρός πως ο Κυριάκος δεν υποσχέθηκε, όπως εγώ άκουσα, επιτελικό κράτος, αλλά οικογενειακό κράτος.  Γι’ αυτό έχει αρχίσει και διορίζει και τα συμπεθέρια τώρα. Επίσης ο ντόκτορ είχε την καλοσύνη να μου εξηγήσει ότι όταν ο Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά πως θα στηρίξει την οικογένεια, είχε ξεχάσει απλώς να προσθέσει ένα “μου”.

ΝΤΟΚ

Πάντως ο ωριλάς δεν είναι ούτε αυτός ικανοποιημένος από το πρώτο τετράμηνο της επιστροφής στην κανονικότητα. Δεν έχει, λέει, καμία σχέση με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή αυτή η κυβέρνηση. Οι άνθρωποι που λύνουν και δένουν αυτή τη στιγμή, από τις δηλώσεις αλλά και τα βιογραφικά τους μας προκύπτουν ένα ιδιόμορφο χαρμάνι προσώπων  που  τα περισσότερα συνδυάζουν την εντιμότητα του πασόκου, τη φιλοπατρία του συριζαίου και τη γλίτσα του ποταμίσιου. Κι όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τον παραδοσιακό ψηφοφόρο της ΝΔ που παρακολουθεί αυτές τις ανίερες μεταλλάξεις αλλά όχι για πολύ. Ετσι μου είπε ο ντοκ, που όπως πολύ καλά ξέρεις, Γιάννη μου,  είναι νεοδημοκράτης αναντάν παπαντάμ και ΔΑΠίτης από τη δεκαετία του ’80.

ΤΣΙΠΡΑΣ

Ερχεται αύριο στη Λιβαδειά ο Αλέξης και το viotiaplus.gr φυσικά θα το καλύψει. Δεν θα δώσει όμως συνέντευξη Τύπου πιθανόν για να μην απαντήσει στο τι θα έκανε αν ερχόταν η Αριστερά στην εξουσία (ουπς ήρθε και… προσκύνησε). Και για να μην απαντήσει στην ερώτηση γιατί δεν διοργάνωσε δημοψήφισμα για την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών αυτός, ένας άνθρωπος που υποτίθεται σέβεται τη λαϊκή βούληση.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πληροφορούμαι, φίλε μου, ότι έγινε διάρρηξη στο Μουσικό Σχολείο και ότι γενικότερα υπάρχουν θέματα ασφαλείας που θα μπορούσαν να λυθούν με μια απλή παρέμβαση του Δήμου. Γιατί δεν λύνονται; Επίσης, γιατί η Περιφέρεια δεν εξοπλίζει τη μονάδα με διαδραστικούς πίνακες, ώστε να μπορεί να γίνεται ολοκληρωμένα η καλή δουλειά που συνεχίζεται στον Αγιο Γεώργιο; Οσο για το ζήτημα της μεταφοράς του Μουσικού Σχολείου στη Λιβαδειά, που ο Γιάννης ο Ταγκαλέγκας το υποσχέθηκε και που κάποιοι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου αντιδρούν, δίνουμε μια αρχιτεκτονική ιδέα στον δήμαρχο Λεβαδέων. Βρίσκεται στη μακρινή Κίνα και ίσως να το είδε και ο Κυριάκος περνώντας με τη λιμουζίνα.

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ

Με χαρά σου αναγγέλλω, Γιάννη μου, ότι λύθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και μια μικρή συμβολή σε αυτό είχε και το viotiaplus.gr. Φυσικά δεν θα γλείψω τους αιρετούς επειδή αποκατέστησαν το αυτονόητο, αντίθετα θα συνεχίσω να τους μέμφομαι για όλες αυτές τις ολιγωρίες και τις συνειδητές ή ασυνείδητες παραλείψεις που ταλαιπωρούν τον κόσμο. Και να τους παρακολουθώ…

ΘΗΒΑ

Το κτήριο που βλέπεις στη φωτογραφία κάτω (και στην κεντρική κάνε κλικ), φίλε, γνωστό νομίζω ως π΄ρωην κατάστημα Ζουλάμογλου, βρίσκεται στο κέντρο της Θήβας στην οδό Πινδάρου. Εχει απαλλοτριωθεί για να γίνουν ανασκαφές και να αναδειχθεί η Καδμεία. Ομως το ΥΠΠΟ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θήβας το ανακατασκευάζουν και το στεγάζουν για άγνωστους σε εμένα λόγους. Δηλαδή χρήματα του ελληνικού δημοσίου δαπανώνται στο έδαφος και άνω του εδάφους, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση μας ενδιαφέρει το υπέδαφος. Να γίνουν οι ανασκαφές, ώστε να φωτιστεί το ιστορικό παρελθόν της πανάρχαιας πόλης, αλλά και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Θήβας με περισσότερους περιηγητές που θα θέλουν να βυθιστούν στη μαγεία των αιώνων. Δεν είναι παράλογο αυτό, Γιάννη μου; Και τι εξηγήσεις άραγε έχει η Εφορεία για την ανακαίνιση του Ζουλάμογλου αντί της κατεδάφισής του;

ΝΑΣΑ

Ακούω κι εγώ τις φήμες, μάι φρεντ, και ως φήμες σου μεταφέρω τις πληροφορίες μου ότι η πρόταση συνεργασίας από τη ΝΑΣΑ που έγινε στον Βασίλη Κικίλια είχε αφορμή τη μεγαλοφυή του ιδέα που επιλύει οριστικά και παγκόσμια το πρόβλημα του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί κι εμείς, φίλε μου; Θερμάστρες. Τόσο απλό και τόσο καυτό. Τώρα αν ο Βασίλης θα δεχτεί και θα εργάζεται πλέον στην αεροδιαστημική βιομηχανία ή θα συνεχίσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μικρή σημασία έχει. Η ανθρωπότητα θα βγει έτσι κι αλλιώς κερδισμένη.

ΝΙΚΑΣ

Μερικοί νομίζουν ότι όλα τα χρηματιστήρια είναι όπως το ελληνικό του 1999 αλλά και αργότερα. Οταν όμως δεν βρίσκονται σε μπανανία, τότε καταζητούνται. Μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει και αμερικάνικη πλέον ιδιωματική φράση που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται κάπως έτσι: Βλέπεις (Γιώργος) Νίκας, είναι καπνός.

 

Ταύτα και μένω

 

2 thoughts on “Γράμματα από τη Λιβαδειά48

  1. Ο/Η Cool λέει:

    Δημήτρη ένα απο τα καλϋτερα γράμματά σου. Τα εχω διαβάσει όλα και το λέω.Άψογος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο